Māja no salmu paneļiem – droša, komfortabla un unikāla Būvniecība

Māja no salmu paneļiem – droša, komfortabla un unikāla

Trešdiena, 8 septembrī, 2021

Kādas asociācijas jums raisa vārdu salikums “salmu māja”? Visticamāk daudzi no jums uzreiz atcerēsies pazīstamo pasaku par trīs sivēntiņiem un vilku, kur viens ruksītis mitinājās no salmiem celtā namiņā. Sivēntiņam ar salmu mājiņu īsti neveicās, bet, ja tā būtu celta ar SIA STP Seno tehnoloģiju parks izgatavotajiem salmu paneļiem, vilkam nebūtu ne mazāko izredžu to sagraut.

 

Salmu māja ir visai savdabīgs būvniecības risinājums, taču tas pilnīgi un noteikti atbilst videi draudzīgai celtniecībai ar uzsvaru uz zaļo domāšanu, energoefektivitāti un ilgtspēju. Plus dabīgi, vietējie izejmateriāli. Salmu mājas pamatā ir trīs materiāli – koks konstrukcijām, salmi siltumizolācijai un māls vai kaļķis apmetumam.  Pati konstrukcija ir analoga koka karkasa būvei, kur salmu paneļi vienlaikus veido ēkas karkasu un pilda siltumizolācijas materiāla funkciju. Būtisks ieguvums – šādas mājas apkurei nepieciešams līdz četras reizes mazāks enerģijas daudzums, kas nozīmē, ka arī CO2 izmeši būs četras reizes mazāk. Savukārt, ja tiek izmantotas ventilācijas, rekuperācijas un gaisa kondicionēšanas iekārtas, to ekspluatēšanai enerģijas patēriņš būs līdz pat septiņām reizēm mazāks.

 

Salmu izmantošana būvniecībā pasaulē zināma sen, taču mūsdienās šī tehnoloģija tiek uzskatīta par retu un   ekskluzīvu. Daļai sabiedrības, arvien vairāk pievēršoties videi draudzīgam, energoresursus taupošam dzīvesveidam, aktuālākas top dažādas senās tehnoloģijas un materiāli, tostarp arī “zaļā” būvniecība. Salmu mājas šajā kontekstā ir lielisks paraugs. Turklāt, gadījumā, ja šāda māja ar gadiem vairs nav aktuāla, to var pilnībā utilizēt, nenodarot kaitējumu videi un neatstājot būvmateriālu pārpalikumus. Starp citu, senākā salmu māja ASV uzbūvēta 1896. gadā un tā joprojām ir labā tehniskajā stāvoklī.

 

Kāpēc salmi?

Salmu ēku būvniecībā izmanto rudzu salmus. Tie ir vienkārši, dabai draudzīgā veidā, iegūstams materiāls  un paneļu izgatavošanai nav nepieciešamas sarežģītas iekārtas un tehnoloģijas, neveidojas videi kaitīgi ražošanas atkritumi. Salmi ir dabas dots materiāls ar lieliskām siltumizolācijas īpašībām. Salmu paneļu siltumizolācijas spēja  pie blīvuma 120 kg/m3  ir λ=0,045 W/mK, kas ir līdzvērtīga aptuveni 25 cm biezam minerālvates siltumizolācijas slānim.

 

Salmu māja ir pilnībā videi draudzīga arī no energoresursu patēriņa viedokļa. Salmu iegūšanas procesā primārais enerģijas patēriņš ir 5 kwh/m3, kuru CO2 emisiju kvotās jau ierēķina graudu ražotāji, tāpēc CO2 slogs paliek tikai uz salmu transportēšanu. Turpretim, minerālvates ražošanai enerģijas patēriņš ir 23 kwh/m3, bet stikla vatei vēl vairāk – 26k wh/m3.

 

Salmu paneļa uzbūve

Salmu paneļi sastāv no koka karkasa un presētu salmu pildījuma. Ar jaudīgas preses palīdzību tukšs koka rāmis tiek piepildīts ar sapresētiem sausiem rudzu salmiem blīvumā 120 kg/m3. Būtiski, ka netiek izmantotas nekādas saistvielas, piedevas vai konservanti. Salmu paneļu izmēri pieejami 0,8 m un 1,2 m platumā un līdz 3 m garumā. Viena paneļa biezums 40 cm. Ar paneļiem uzreiz iespējams izveidot gatavu nesošo konstrukciju ar siltumizolācijas pildījumu, nav nepieciešams vispirms atsevišķi izbūvēt nesošo karkasu. Atkarībā no būves plānojuma un sarežģītības vidēja izmēra 150 m2 mājai salmu paneļus iespējams sagatavot 2 - 4 nedēļu laikā.

 

Salmu paneļu priekšrocības

Salmu paneļu sienām ir vairākas būtiskas priekšrocības. Pirmkārt, siltumizolācijas īpašības. Salmu paneļu sienas nodrošina liekā gaisa mitruma izvadīšanu no telpas, jo sienu apdarē netiek izmantoti  materiāli, kas veido tvaika barjeru. Atšķirībā no mūra sienām salmu sienās neveidojas rasas punkts, jo salms ūdens tvaikus uzsūc un izvada ārā no sienas. Kā zināms, mūra māju siltināšanā ar minerālvati tiek izmantotas tvaika plēves, kas neļauj gaisa mitrumam nokļūt vatē, tāpēc, lai regulētu gaisa mitrumu telpā, jāizmanto ventilācijas iekārtas, kas papildu tērē elektroenerģiju. Turpretim salmu mājā šie fizikālie procesi notiek dabiski, bez papildu mehāniskas iedarbības, tātad, bez liekām izmaksām. Paaugstinoties iekštelpu temperatūrai, pieaug spiediens un liekais gaisa mitrums caur māla apmetumu un salmu paneli tiek izvadīts ārpus mājas. Ēkas iekšienē vienmēr būs labs mikroklimats un patīkams komforts.

 

Otrkārt, katram panelim ir dubults koka karkass un iespējams blīvi noslēgt savienojumu vietas, lai ārsienās neveidotos aukstuma tiltiņi. Kā nākamo priekšrocības var minēt apmetumam gatavu virsmu gan ārpuses, gan iekšpuses, kam nav vajadzīga speciāla iepriekšējā sagatavošana. Visbeidzot salmu paneļu ēka ir uzbūvējama daudz ātrāk nekā tradicionālā koka karkasa vai mūra māja.

 

Konstrukcijas izveide

Sagatavotos paneļu piegādā būvlaukumā uz vietas un mājas ārsienas iespējams samontēt pāris dienu laikā. 3 m augstu paneli būvlaukumā iespējams pārvietot ar četru cilvēku roku spēku, kas ļauj vienstāva ēku uzbūvēt bez papildu ceļamās tehnikas piesaistes.

 

Būvējot ārsienas ar šādiem paneļiem nav jālieto nekādi papildus blīvējošie materiāli, jo salmi paneļa sānos savstarpēji savienojas un aizblīvē paneļu starpsavienojumu. Dzīvojamās telpas ārsienās abi karkasi savienojas ar 6 savilcēm kuru kopējais šķērsgriezums nepārsniedz 100 kvadrātcentimetrus, kas pret paneļa kopējo laukumu 36000 cm2  ir 0,27%. Tātad siltuma zudumi caur aukstuma tiltiņiem nepārsniegs 0,3 %, kaut arī koks ir ļoti vājš siltuma vadītājs.

 

Ēkas ārējais karkass ar iekšējo saskaras paneļa augšējā un apakšējā galā, taču paneļa gali atradīsies zemgrīdas siltinājuma joslā. Savukārt paneļa augšgals iziet virs dzīvojamās telpas starpstāvu vai bēniņu siltinājuma joslā. Ar salmiem siltina arī pārsegumus un grīdu.

 

Sienu apmešanai no ārpuses un iekšpuses izmanto māla vai kaļķa apmetumu, kas ir salmu sienas padarīs vēl stingrākas, tiks iegūta gluda un izturīga virsma ar augstu ugunsdrošību, labām termoregulācijas un mitrumu regulējošām spējām.

 

Salmu blīvums slāpē uguni

Runājot par ugunsdrošību, jāuzsver, ka salmu māja būs tik ugunsdroša cik ugunsdroši būs tās apdares materiāli. Ja sienas no abām pusēm būs apmestas ar 1,5 līdz 2,0 centimetru biezu apmetuma slāni, tad atklātas uguns liesmas iedarbību 800 - 1000 grādu temperatūrā šāda siena izturēs ilgāk par 120 minūtēm.     Salmu presēšanas blīvums 120 kg/m3 neļauj salmiem degt, jo ir ļoti apgrūtināta skābekļa piekļuve. Salmiem degot, veidojas salīdzinoši daudz pelnu, kas cieši pārklāj nesadegušo salma daļu, un, neļaujot piekļūt skābeklim, slāpē atklātu liesmu. Tiesa, kamēr sienas nav apmestas, būvlaukumā jāievēro augsta ugunsdrošība.

 

Salmi un mitrums

Pēc sava ķīmiskā sastāva salmi kā būvmateriāls ir līdzīgi kokam.  To lielākais ienaidnieks tāpat kā kokmateriāliem ir mitrums. Ja salmos iekļūst mitrums, tie var sākt pūt (tāpat kā mitrs koks), tāpēc salmu mājas būvniecības laikā svarīgi konstrukciju pasargāt no mitruma iekļūšanas. Vēlāk, kad ēkas sienas ir apmestas, mitrums salmiem vairs nebūs bīstams. Ņemot vērā šo faktu, salmu mājas celtniecību vislabāk veikt vasarā, kad laiks ir sauss un silts.

 

Gatava māja vasaras laikā

Ja salmu mājas celtniecība tiek uzticēta pieredzējušiem būvniekiem, pie gatavas mājas var tikt vienas vasaras laikā. Aptuveni 7 – 10 dienas būs nepieciešamas pamatu izveidei, 3 – 4 dienas ārsienu montāžai, divas nedēļas jumta uzlikšanai un mēnesis iekšējai un ārējai apdarei.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 25 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē