Kas jāņem vērā, uzsākot mājokļa renovēšanu Ziņas

Kas jāņem vērā, uzsākot mājokļa renovēšanu

Otrdiena, 3 augustā, 2021

Mājokļa renovācija ir apjomīgs finansiāls ieguldījums, kas ļauj novērst nepilnības vai uzlabot tā izskatu un kopējo tehnisko stāvokli, tostarp palielināt mājvietas vērtību un ilgtspēju. Kam jāpievērš uzmanība, uzsākot mājokļa uzlabojumus, skaidro Luminor mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.

"Luminor dati rāda, ka pandēmijas laikā iedzīvotāji arvien biežāk savus iekrājumus atvēlējuši tieši mājokļa labiekārtošanai un uzlabojumiem. Vasaras sezonā, salīdzinot ar ziemas mēnešiem, galvenokārt tiek veikti jau apjomīgāki uzlabojumi, jo tas ir ērtāk gan būvuzņēmējam, gan pašam mājas īpašniekam. Lai atvieglotu renovācijas procesu, ir svarīgi visu rūpīgi saplānot vēl pirms remontdarbu uzsākšanas," norāda Kaspars Sausais, Luminor mājokļa kreditēšanas eksperts.

Noteikt galveno mērķi

Pirms remontdarbu uzsākšanas nepieciešams skaidri nodefinēt, kāds ir to mērķis jeb kādēļ ir nepieciešams veikt remontdarbus. Vai tas ir tikai tamdēļ, lai uzlabotu vizuālo tēlu mājoklim vai arī tiks veikti energoefektivitātes uzlabošanas pasākumi? Pat tad, ja galvenais mērķis ir tikai vizuālā koptēla uzlabošana, var gadīties, ka remontdarbu laikā atklājas kādas nopietnākās likstas mājas konstrukcijā, kuras ir nepieciešams novērst.

7 reizes nomērīt, pirms nogriezt

Ja galvenais būvdarbu mērķis ir energoefektivitātes uzlabošana, tad ir ieteicams izmantot sertificētu speciālistu pakalpojumus, lai noteiktu mājas pašreizējo stāvokli un saliktu veicamo darbu plānu. Proti, veicot mērījumus, ir iespējams noteikt mājas lielākos siltuma zudumus un salikt plānu to novēršanai. Var gadīties situācija, kur remontdarbu laikā netiek novērsti lielākie siltuma zudumi, tādējādi pēc tā beigām netiek sasniegts plānotais efekts. Proti, ieguldītie finanšu līdzekļi būs iztērēti neefektīvi.

Spert soli pa solim

Ja pēc mājas energoaudita ir noskaidrotas vairākas problemātiskās lietas, viens no veidiem ir veikt uzlabojumus pa posmiem, sākot ar aktivitāti, kas nes lielāko ieguvumu. Tas dos iespēju labāk sekot līdzi remontdarbu gaitai un kontrolēt izmaksas. Gadījumā, ja būs nepietiekoši finanšu līdzekļi, atsevišķus remontdarbu posmus varēs atlikt, savukārt jau iztērētie finanšu līdzekļi nesīs rezultātu. Ja tiek uzsākti plaši remontdarbi, tad var gadīties, ka, nenoslēdzoties remontiem, tie ir jāiesaldē un netiek sasniegts vēlamais rezultāts.

Sastādīt remontdarbiem vajadzīgo budžetu

Jo apjomīgāki un laikietilpīgāki remontdarbi, jo lielāka iespējamība, ka ieplānotie finanšu līdzekļi būs par mazu, lai īstenotu iecerēto. Katrai tāmei nepieciešams ielikt pozīciju par neparedzētajiem izdevumiem būvniecības laikā. Svarīgi padomāt par plānu B, ja nu gadījumā remontdarbu laikā atklāsies defekti, par kuriem iepriekš nebija zināms vai neparedzēto izdevumu pieaugums būs būtisks. Ja nav plāna B, tas var novest pie situācijas, kur renovācija ir pusceļā, bet to nākas iesaldēt nepietiekošu finanšu līdzekļu dēļ. Plānotais rezultāts nebūs sasniegts un radīsies galvassāpes par to, kā virzīt remontdarbus turpmāk.

Noskaidrot, vai ir nepieciešami saskaņojumi

Pie jebkuriem remontdarbiem ir jāsaprot, vai tos ir nepieciešams saskanot ar būvvaldi un kādas darbības ir jāveic. Turklāt šāda veida informāciju ir nepieciešams noskaidrot pirms remontdarbu uzsākšanas, jo tas var ietekmēt gan kopējās izmaksas, gan laiku to veikšanai kā arī dažādus remonta risinājumus.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē