Skates žūrija sākusi apskatīt objektus Ziņas

Skates žūrija sākusi apskatīt objektus

Trešdiena, 14 jūlijā, 2021

Skates Gada labākā būve Latvijā 2020 žūrija sākusi apskatīt vērtēšanai pieteiktos objektus. Pirmās divas būves Rīgā apmeklētas pagājušajā nedēļā, informē skates koordinatore Baiba Mierkalne.

 

Patīkams pārsteigums bija pirmā būve – biroja ēka Miera ielā 25, ko nominācijā Pārbūve pieteica būvuzņēmēja SIA Pro Dev. Te nojaukta pagalma ēka, bet biroja ēka ir pārbūvēta, maksimāli saglabājot visu iespējamo. Mājas īpašnieku lepnums ir oriģinālās kāpnes, kas saglabātas tieši tādas kā 1932.gadā, kad ēka būvēta kā moderns viena uzņēmuma birojs. Īpašniece mājai nav mainījusies – tā toreiz bija kompānija Roche, tagad ir SIA Roche Latvija. Saimnieku vēlme bija atjaunot ēkas vēsturisko veidolu, tā pārbūvēta atbildīgi un ilgtspējīgi. Izmantotas kokšķiedru plāksnes ārsienu siltināšanai no iekšpuses, vēsturiskais kaļķa apmetums sienām un griestiem. Projekta autors Gatis Didrihsons stāsta, ka sarežģītākais uzdevums bijusi dzesēšanas sistēma bez freona, kas nav videi draudzīgs risinājums.

 

Pirms būvdarbiem izpildīta Eiropā unikāla operācija. Ēka bija uzbūvēta uz betona plātnes 60 cm biezumā. Tomēr viens mājas gals bija nosēdies par 58 cm. Konstruktori, inženieri un arhitekti atrada risinājumu, ko būvkonstruktora Kaspara Bondara vadībā uzņēmās izpildīt itāļu kompānija. Tās pārstāvji vēlāk atzinās – iepriekš neko tādu nebija darījuši. Betona plāksnē tika iespiesti 339 pāļi ar 20 t nestspēju, lai paceltu iegrimušo galu un ēka turētos stabili. Žūrijas pārstāvjus risinājums ļoti ieinteresēja, tāpēc krietnu laiku risinājās profesionāļu sarunas.

 

Žūriju jau gaidīja Bruņinieku ielā 76, kur arī pārbūvēta ēka, jaunajā fasādē saglabājot oriģinālās koka daļas. Lai gan pasūtītājam UAB Kavita bijusi iecere saglabāt sākotnējo fasādi, tā bija pārāk sliktā stāvoklī, tādēļ uzbūvēta tieši tāda kā sākotnējā. Ēkas pirmie divi stāvi atvēlēti biroja telpām, augšējie – dzīvokļiem. Ir arī pagrabs, terase uz Bruņinieku ielas pusi un balkoni uz iekšpagalmu.

 

Monolītā dzelzsbetona ēka balstīta uz pāļiem, tai ir Swisspearl cementšķiedras ventilējamā fasāde. Būvnieki no SIA Ekoteh būve, kas pieteica objektu skatei nominācijā Pārbūve, priecājas, ka ēkas attēls publicēts uz kāda itāļu žurnāla vāka un pasūtītājam nav bijis nosacījuma – “par zemāko cenu”, bet tā, lai būtu “skaisti un labi”.

 

Īpašu prieku žūrijas ekspertiem sagādāja iespēja pēc pandēmijas ierobežojumiem un attālinātās saziņas satikties klātienē un doties apskatīt būves. Jāpiebilst, ka objektu apmeklējumu gaitā un transportā ir ievēroti visi valdības noteiktie epidemioloģiskās drošības nosacījumi.

 

Šonedēļ un vēl divas nākamās nedēļas žūrijas eksperti kopā ar skates rīkotājiem dodas uz Zemgali, Vidzemi, Latgali un Kurzemi, kā arī Rīgai tuvējiem novadiem, lai kopā apskatītu vairāk nekā 80 objektus. 2020.gada izcilākos objektus plānots nosaukt augusta vidū.

 

Skates Gada labākā būve Latvijā 2020 titulsponsors – kompānija Tikkurila, nomināciju sponsori – Vivacolor, Saint-Gobain, S.B.C., Bauroc, Mitek Baltic, MAPEI, EJOT, PERI, InfoEra Latvija un informatīvie atbalstītāji: žurnāls Būvinženieris, LETA, TVNET, Nozare.lv, City24, building.lv, būvlaukums.lv, abc.lv, buvbaze.lv.

Buvinzenieru Savieniba @latvijas_buvinzenieru_savienba
https://www.m.buvbaze.lv/latvijas_buvinzenieru_savienba/
3 gadi 6 mēnešu 2 dienas portālā
Bija online 16 oktobrī 11:56
Meklētājs būvniecības nozarē