Cik strauji elektromobilitāte ienāk mūsu ikdienā? Uzziniet 26. maija vebinārā! Ziņas

Cik strauji elektromobilitāte ienāk mūsu ikdienā? Uzziniet 26. maija vebinārā!

Pirmdiena, 24 maijā, 2021
"Elektromobilitātei ir nākotne. Elektroauto skaits strauji pieaug gan pasaulē, gan Latvijā, un tuvākā piecgadē elektroauto plāno iegādāties katrs ceturtais Latvijas iedzīvotājs. Ikdienā, aktīvi pārvietojoties pilsētas robežās, elektroauto būs ekonomiski izdevīgāks nekā iekšdedzes dzinēja auto. Ja agrāk elektroauto ar vienu pilnu uzlādi spēja nobraukt 100 kilometrus, tad tagad tie var pieveikt pat 400 kilometru lielu attālumu. Turklāt paplašinās arī uzlādes tīkls – šogad Latvijā būs aptuveni 250 uzlādes pieslēgvietas. Tādēļ brīdis, kad pilsētas būs klusākas un gaiss tīrāks, pienāks ātrāk, nekā domājam," norāda Elektrum Energoefektivitātes centra elektromobilitātes eksperts Edgars Korsaks-Mills pārliecinoši saka.

Eiropā pieaugs elektroauto izmantošana, un likumsakarīgi tas notiek arī Latvijā. Lai arī šobrīd to skaits satiksmē nav liels, tomēr tas strauji palielinās. Latvijā 2021. gada aprīļa sākumā ir reģistrēti 1438 elektromobiļi, to skaits, salīdzinot ar 2020. gada sākumu, ir ne tikai pieaudzis, bet pat dubultojies. Arī sabiedrības attieksme pret elektromobilitāti uzlabojas, ko apliecina 2020. gada septembrī bankas Citadele un Norstat veiktā Baltijas iedzīvotāju aptauja, kurā noskaidrots, ka 82 % Latvijas iedzīvotāju atbalsta elektroauto izmantošanu, savukārt 2021. gada 1. martā AS Latvenergo un SKDS veiktajā Latvijas iedzīvotāju aptaujā noskaidrots, ka tuvāko gadu laikā nomainīt pašreizējo degvielu patērējošo auto pret elektroauto plāno katrs ceturtais. Vienlaikus augot gan elektroauto, gan arī uzlādes punktu skaitam, elektromobilitātes attīstība notiks strauji. Elektrum prognozes liecina, ka 2030. gadā Latvijā varētu būt jau vairāk kā 36 000 elektroauto.

Visā Latvijas teritorijā uz maģistrālajiem un vietējas nozīmes autoceļiem jau šobrīd ir izbūvēts nacionālais elektroauto uzlādes staciju tīkls ar 112 ātrās uzlādes stacijām, kas nodrošina brīvu elektroauto pārvietošanos un iespēju veikt uzlādi ik pēc 50-70 km. 

Elektromobilitātei ir gatavi arī auto ražotāji. Aizvadītā gada laikā visi vadošie autoražotāji ir paziņojuši par ambicioziem plāniem attīstīt dažādus elektroauto – no neliela pilsētas auto līdz sporta modeļiem. Elektroauto tirgus iedalāms divos galvenajos segmentos –  vidējais, kurā elektroauto pārdošanas cena ir zem 40 000 EUR, kā arī premium, kurā cena ir līdz 100 000 EUR un vairāk. Abus segmentus raksturo atšķirīga akumulatoru kapacitāte un autonomija. Lai gan joprojām jauna elektroauto iegādes cena ir augstāka nekā līdzīgam iekšdedzes dzinēja auto, tomēr aktīviem lietotājiem kopējās auto dzīvescikla izmaksas jau šobrīd ir zemākas, savukārt pārvietošanās izmaksas atkarībā no uzlādes veida var būt vairākas reizes zemākas nekā iekšdedzes dzinēja auto gadījumā. 

"Agrāk varējām apgalvot, ka atrast savām vajadzībām atbilstošo elektroauto ir gandrīz neiespējami, tad šobrīd modeļu skaits strauji pieaug. Palielinās elektroauto autonomija jeb nobraucamais attālums ar pilnu uzlādi, samazinās uzlādes laiks un attīstās infrastruktūra", pauž Edgars Korsaks-Mills. Atsevišķas prognozes liecina, ka cenu izlīdzināšanās gaidāma jau tuvāko gadu laikā.

Pagājušajā gadā pirmo reizi Eiropas vēsturē pārdoto elektroauto skaits pārsniedza pieprasījumu pēc dīzeļdzinēju auto. Sabiedrība uz elektroauto skatās ar arvien lielāku uzticību, un tā vairs nav tāla nākotne, drīzāk tuva realitāte, savukārt dažiem jau šodiena. Pakāpeniski notiek ieradumu maiņa un virzība uz elektroauto iegādi ģimenes un uzņēmumu vajadzībām. "Nākamās desmitgades laikā elektromobilitāte mainīs mūsu ikdienu. Tā, visticamāk, ieviesīs izmaiņas mūsu dzīvē, ļaujot atbrīvoties no vecajiem ieradumiem, lai lietas darītu vienkāršāk, gudrāk, videi un klimatam draudzīgāk," pārliecināts ir Elektrum Energoefektivitātes centra eksperts Edgars Korsaks-Mills.

Elektrum Energoefektivitātes centrs trešdien, šā gada 26. maijā, aicina uz bezmaksas vebināru "Cik strauji elektromobilitāte ienāk mūsu ikdienā?" ar šādu tematiku:
  • Atbalsts elektromobilitātei virzībā uz emisiju samazināšanu transporta sektorā
  • Mainīgs mākoņu daudzums: izaicinājumi elektrotransporta attīstībai pilsētā
  • Rīga – ceļā uz elektromobilitāti
  • Elektrum uzlādes tīkla attīstība un jaunie pakalpojumi
  • Elektrisks sabiedriskais transports
  • Elektriskais vai tradicionālais auto – kas šobrīd izdevīgāk?
  • Koplietošana – iespēja ikvienam braukt ar elektroauto
  • Kā izvēlēties piemērotāko elektroauto?
  • Elektroauto – vai atmaksājas?
  • Pieredze, ieteikumi un prognozes 
Aicinām skatīties tiešsaistē bezmaksas vebināru "Cik strauji elektromobilitāte ienāk mūsu ikdienā? šā gada 26. maijā no plkst. 10.00 līdz 13.00 Elektrum sociālo tīklu kontos FaceBook un YouTube.

Vebināram paredzēts ieraksts un tas tiks publicēts gan Elektrum Energoefektivitātes centra semināru arhīvā, gan arī Elektrum YouTube kontā, lai nodrošinātu iespēju vebināru noskatīties jums ērtākā 
laikā.
Ilze Balcerbule @user_3213148
https://www.m.buvbaze.lv/user_3213148/
5 gadu 8 mēnešu 22 dienas portālā
Bija online 9 stundas pirms
Meklētājs būvniecības nozarē