RTU atvērta 3D betona drukas laboratorija Ziņas

RTU atvērta 3D betona drukas laboratorija

Otrdiena, 20 aprīlī, 2021

Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) izveidota 3D betona drukāšanas zinātniskā laboratorija, attīstot patlaban pasaulē strauji augošo inovatīvo tehnoloģiju virzienu, vēstīts augstskolas vietnē youtube.com.

Laboratorija izveidota, lai rastu inovatīvas metodes betona konstrukciju izgatavošanai. Te izmantota infrastruktūra un zināšanas par visiem 3D betona printēšanas posmiem – sauso materiālu izgatavošanu, printeri, printera galvu un padeves iekārtām, modelēšanu un programmatūru, materiālu īpašībām un testēšanu svaigā un sacietējušā stāvoklī, konstrukciju projektēšanu, normatīviem. Mērķis ir izveidot zināšanu un tehnoloģisko bāzi, kas pētniekiem dos iespēju veidot zinātniskus projektus, industrijai – attīstīt jaunus produktus, skaidro laboratorijas vadītājs Māris Šinka, RTU Būvniecības inženierzinātņu fakultātes vadošais pētnieks.

3D betona printeri izgatavojuši RTU zinātnieki ar augstskolas Dizaina fabrikas inženieru atbalstu un sadarbībā ar sauso maisījumu ražotāju Sakret. 13.aprīlī atklātā laboratorija nodrošinās zināšanas un infrastruktūru studentiem, zinātniekiem, jaunuzņēmumiem un ar būvniecību saistītām nozarēm. 3D printēšana ir ilgtspējīga un nodrošina cilvēkresursu un materiālu efektīvu izmantošanu. Arhitektūrā un būvniecībā tā sniedz bezgalīgas iespējas formas, izmēru un struktūras izveidei.

Laboratorijā varēs drukāt betona masu, izstrādāt prototipus objektu vai konstrukciju detaļu 3D printēšanai, pētīt un pārbaudīt inovatīvus materiālus, testēt izdrukātus objektus. Pētījumi varētu kļūt par pamatu standartu izstrādāšanai, lai 3D tehnoloģijas izmantotu dažādu ēku būvniecībā Latvijā un Eiropā. Plānots, ka laboratorija kļūs par brīvās pieejas zinātnes platformu 3D betona un citu būvmateriālu printēšanas jomā.

Vineta Silberga @vineta_silberga
https://www.m.buvbaze.lv/vineta_silberga/
6 gadu 11 mēnešu 3 dienas portālā
Bija online 25 augustā 12:04
Meklētājs būvniecības nozarē