Ministrijas gatavos sarakstu ar šogad īstenojamiem augstas gatavības infrastruktūras projektiem Ziņas

Ministrijas gatavos sarakstu ar šogad īstenojamiem augstas gatavības infrastruktūras projektiem

Ceturtdiena, 25 februārī, 2021

Nozaru ministrijas līdz 4.martam gatavos sarakstu ar šogad īstenojamiem augstas gatavības infrastruktūras projektiem, otrdien vienojās valdība.

Otrdien valdības un Krīzes vadības padomes kopsēdē tika uzklausīta Finanšu ministrijas (FM) sniegtā informācija par situāciju ar līdzekļiem budžeta programmā "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Valdība atbalstīja FM priekšlikumu, ka turpmāk pieprasījumi Covid-19 ierobežošanas pasākumiem būs vienreizēji un terminēti, tie būs pilnībā īstenojami 2021.gadā, sasniedzot mērķi, kā arī līdzekļu pieprasījums neradīs vajadzību pēc papildus līdzekļiem 2022.gadā un turpmākajos gados. 

Tāpat valdība atbalstīja FM priekšlikumu, ka ministrijas un citas centrālās valsts iestādes būs atbildīgas par minēto nosacījumu ievērošanu un pamatotiem aprēķiniem pieprasītajam finansējumam, un sekos līdzi faktiskajam piešķirto līdzekļu izlietojumam.

FM valsts sekretāre Baiba Bāne skaidroja, ka šāds nosacījums ļaus rūpīgāk sekot līdzi no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" piešķirtās naudas faktiskajai izpildei. Viņa norādīja, ka, skatoties uz līdzekļu apguves izpildi 2020.gadā, secināms, ka ne visa piešķirtā nauda tika apgūta.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) atzina, ka no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" ir piešķirta nauda virknei jomu, tostarp 500 miljoni eiro sociālajai jomai. Vienlaikus ministrs norādīja, ka Satiksmes ministrija arī plāno vērsties FM, lai piešķirtu līdzekļus pārvadājumu jomai. Viņš gan nekonkretizēja projektus.

FM valsts sekretāre piekrita Linkaitam, ka vēl nav zināmas visu ministriju ieceres par šogad nepieciešamo finansējumu atbalsta pasākumiem.

Savukārt Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) aicināja FM sadarbībā ar nozaru ministrijām izstrādāt konkrētus piedāvājumus, kādā veidā līdzekļus neparedzētiem gadījumiem novirzīt infrastruktūras attīstībā, sevišķi augstas gatavības projektos, kurus varētu īstenot jau šogad.

FM valsts sekretāre piekrita šim priekšlikumam un informēja, ka līdz 4.martam tiks gaidīti nozaru ministriju priekšlikumi par šogad īstenojamiem augstas gatavības infrastruktūras projektiem.

Jau ziņots, ka šogad budžeta programmā "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" no 826 miljoniem eiro atlikuši 266,3 miljoni eiro, liecina Finanšu ministrijas (FM) apkopotā informācija.

Pēc FM sniegtās informācijas, līdz 22.februārim no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" Ministru kabinets ir atbalstījis finansējumu aktuāliem atbalsta pasākumiem Covid-19 pārvarēšanai 533,7 miljonu eiro apmērā.

No šīs summas FM piešķirti 110 miljoni eiro, Veselības ministrijai - 211,7 miljoni eiro, Labklājības ministrijai - 82,4 miljoni eiro, Zemkopības ministrijai - 45,5 miljoni eiro, Ekonomikas ministrijai - 32,2 miljoni eiro, Aizsardzības ministrijai - 12,4 miljoni eiro.

Izglītības un zinātnes ministrijai piešķirti 3,3 miljoni eiro, Iekšlietu ministrijai - 1,9 miljoni eiro, mērķdotācijas pašvaldībām piešķirts 17,4 miljonu eiro apmērā, dotācija pašvaldībām - piecu miljonu eiro apmērā, Sabiedrības integrācijas fondam piešķirti 600 000 eiro, Valsts kancelejai - 100 000 eiro, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai - 100 000 eiro, bet Tieslietu ministrijai - 50 000 eiro.

FM norādīja, ka līdzekļu neparedzētiem gadījumiem atlikums uz šā gada 22.februāri Covid-19 seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem ir 266,3 miljoni eiro.

Tāpat ministrijā atzina, ka tiek saņemti jauni pieprasījumi no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, kā arī ir sagaidāmi papildu pieprasījumi no nozaru ministrijām. Patlaban jau vairāki no tiem pārsniedz pieejamo līdzekļu neparedzētiem gadījumiem atlikumu.

Kā skaidro FM, piemēram, 182,1 miljona eiro apmērā atbalsta sniegšanai ģimenēm ar bērniem 500 eiro apmērā par katru audzināšanā esošu bērnu ar 2021.gada 1.martu, kā arī 134 miljonu eiro atbalsta turpināšanai nodokļu maksātājiem - dīkstāves pabalstiem, algu subsīdijām un krīzes skartajiem uzņēmumiem apgrozāmo līdzekļu plūsmas nodrošināšanai - un 240 miljonu eiro papildu finansējumam Covid-19 krīzes skartajiem uzņēmumiem apgrozāmo līdzekļu plūsmas nodrošināšanai.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 17 dienu portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē