Rekonstruēs Viļņas televīzijas torni Ziņas

Rekonstruēs Viļņas televīzijas torni

Piektdiena, 29 janvārī, 2021

Lietuvā iecerēts rekonstruēt pirms vairāk nekā 40 gadiem celto Viļņas televīzijas torni, jo ekspertīze liecina, ka pienācis laiks atjaunot gan pašu šīs 326 metrus augstās celtnes pamatkonstrukciju, gan iekšējo infrastruktūru, paziņojusi Satiksmes ministrija.

Valsts pārvaldītais Lietuvas radio un televīzijas centrs ("Telecentras") no 2021. līdz 2024.gadam torņa rekonstrukcijā gatavojas investēt līdz 15 miljoniem eiro, lēšot, ka ieņēmumi no turpmākās torņa darbības sasniegs līdz 3,7 miljoniem eiro gadā. Iecerēts panākt, ka rekonstrukcija tiek atzīta par valstiski nozīmīgu projektu.

"Televīzijas tornis kļuvis ne tikai par Viļņas, bet arī visas Lietuvas simbolu saistībā ar [1991.gada] 13.janvāra  notikumiem," norādījis satiksmes ministrs Marjus Skuodis. "Pēc rekonstrukcijas tornis piesaistītu vairāk apmeklētāju un pilsētas viesu, tajā varētu attīstīt esošos pakalpojumus un piedāvāt jaunus. Tādu uzdevumu mēs arī izvirzām uzņēmumam."

Rekonstrukciju iecerēts veikt četrās kārtās, saglabājot apmeklētāju plūsmas un ieņēmumus. Tornī paredzēts atjaunot 13.janvāra notikumu muzeju, pielāgot celtni arī cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, ierīkot ugunsdrošus liftus, atjaunot infrastruktūru un raidīšanas iekārtas, bet divdesmitajā stāvā izveidot terasi. Līdz ar renovāciju un tehnoloģiju nomaiņu atbrīvotos aptuveni 3700 kvadrātmetru platība, ko varētu lietderīgi izmantot.

Viļņas televīzijas tornis, augstākā celtne Lietuvā, atrodas Karolinišķu rajonā, augstā Nēres upes krastā, un skaidrās dienās no tā var pārlūkot Viļņas apkārtni pat 50 kilometru rādiusā.

Tā būvdarbi sākušies 1974.gadā, tornis darbojas no 1981.gada un līdz šim tam nav veikts kapitālais remonts. Pēc tāda paša projekta celti Tallinas un Baku televīzijas torņi.

Viļņas tornis iekļauts Lietuvas Kultūras mantojuma sarakstā un ir viens novisvairāk apmeklētajiem tūrisma objektiem Lietuvā - ik gadus to apmeklē vidēji vairāk nekā 120 000 cilvēku, un tiek cerēts, ka pēc rekonstrukcijas apmeklētāju skaits varētu pieaugt līdz 200 000.

Vēsturē Viļņas televīzijas tornis iegājis ar traģiskiem notikumiem - 1991.gada 13.janvārī, kad īpašās padomju karaspēka vienības ar tankiem uzbruka torņa aizstāvjiem, no lodēm un zem tanku kāpurķēdēm gāja bojā 14 neapbruņoti cilvēki, bet vairāki simti tika ievainoti.

Ik gadu 13.janvārī, Brīvības aizstāvju dienā, cilvēki pulcējas pie atmiņu ugunskuriem torņa piekājē, šogad gan Covid-19 pandēmijas dēļ atceres pasākumi pārcelti uz augustu. Tornī ierīkota arī tālaika notikumiem veltīta ekspozīcija. Toreizējo upuru piemiņai pie torņa iestādīti ozoliņi un liepiņa, bet 2005.gadā tur atklāts piemineklis Lietuvas brīvības aizstāvjiem.

Torni, kas saskatāms no plašas apkaimes, lietuvieši izmantojuši arī dažādu savdabīgu rekordu pieteikšanai - gada nogalē tas ticis ietērpts elektrisko spuldzīšu virteņu rotā kā "pasaules augstākā Ziemassvētku egle", bet reiz pasaules basketbola čempionāta laikā tika pārvērsts par "pasaules lielāko basketbola grozu".

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē