Altum aicina iesniegt papildu projektus daudzdzīvokļu māju renovācijas programmā Ziņas

Altum aicina iesniegt papildu projektus daudzdzīvokļu māju renovācijas programmā

Trešdiena, 25 novembrī, 2020

"Attīstības finanšu institūcija "Altum"" ("Altum") aicina iesniegt papildu projektus daudzdzīvokļu māju renovācijas atbalsta programmā, aģentūrai LETA pavēstīja institūcijā.

Papildu pieteikumus daudzdzīvokļu māju renovācijas atbalsta programmā "Altum" aicina iesniegt līdz 15.decembrim.

Institūcijā minēja, ka visu māju renovācijas darbiem jānoslēdzas 2023.gadā, tāpēc, lai iekļautos Eiropas Savienības (ES) fondu programmas termiņā, "Altum" aicina iesniegt jau pilnībā gatavus projektus.

Kopš programmas sākuma 2016.gada martā līdz 2020.gada janvārim tika iesniegti 887 māju renovācijas projekti, kuru renovācijā kopumā plānots ieguldīt 360 miljonus eiro. Pusi jeb 50% no izmaksām par būvdarbiem, kas samazina siltuma zudumus ēkā, sedz "Altum" grants no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzekļiem. Kopš šā gada 11.janvāra jauni pieteikumi vairs netika pieņemti, jo ar iesniegtajiem projektiem tika rezervēti visi grantiem paredzētie ES fondu līdzekļi.

Šobrīd renovācijas darbi pabeigti 253 mājām, 54 namos notiek būvdarbi, savukārt vēl vairāk nekā 500 projektu atrodas dažādās citās īstenošanas stadijās. Vienlaikus aptuveni 30 ēkās jeb 3% no kopējā iesniegto projektu skaita dažādu iemeslu dēļ atjaunošanas darbus izlemts tomēr neveikt, līdz ar to ir atbrīvojies finansējums papildu projektiem. Starp iemesliem, kāpēc projekti ir atsaukti, ir iedzīvotāju kopsapulces lēmums tomēr neveikt būvniecību, nevienošanās par būvniecības izmaksām un citi.

"Šobrīd "Altum" programmas ietvaros notiek aktīva projektu izvērtēšanas, projektu sagatavošanas un būvniecības fāze, lai līdz 2023.gadam tiktu pabeigta visu programmai iesniegto ēku renovācija. Vēlamies īpaši uzsvērt, lai iekļautos programmas termiņā un pilnībā izmantotu ES finansējuma dāvinājumu, līdz 15.decembrim aicinām iesniegt jau pilnībā sagatavotus, bet līdz projektu pieņemšanas apturēšanai janvārī iesniegt nepagūtos projektus. Tāpat atgādinām, ka arī pēc projekta iesniegšanas ir svarīga dokumentācijas kvalitāte katrā projekta norises posmā. Tas ir pamats, lai projekts arī dzīvē tiktu realizēts kvalitatīvi, plānotajos termiņos un sasniegtu gaidīto pozitīvo rezultātu," klāstīja "Altum" Energoefektivitātes programmu departamenta vadītāja Ieva Vērzemniece.

Līdz šim visvairāk projektu ir iesniegti Rīgas un Pierīgas reģionā - 44% no kopējā apjoma. Vienlaikus Kurzemē iesniegti 23% projektu, Vidzemē - 15%, Zemgalē - 13%, savukārt Latgalē - 5%. Vidēji vienas daudzdzīvokļu mājas renovācijā tiek ieguldīti 420 000 eiro, no kuriem vidēji 210 000 tiek izsniegti granta jeb dāvinājuma veidā.

Lai uzlabotu daudzdzīvokļu māju tehnisko stāvokli un energoefektivitāti, kopš 2016.gada marta Latvijā tiek īstenota daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes paaugstināšanas programma, kuru izstrādāja Ekonomikas ministrija un ievieš "Altum". Līdz 50% no izmaksām, kas tiek ieguldītas māju energoefektivitātes uzlabošanā, tiek segtas no ES fondu līdzekļiem, bet pārējās izmaksas jāsedz dzīvokļu īpašniekiem pašiem vai piesaistot bankas aizdevumu.

"Altum" ir valsts kapitālsabiedrība, kas ar valsts atbalsta finanšu instrumentu palīdzību sniedz atbalstu noteiktām mērķa grupām finanšu instrumentu veidā (aizdevumi, garantijas, ieguldījumi riska kapitāla fondos u.c.), konkrētu programmu ietvaros, papildinot to arī ar nefinanšu atbalstu (konsultācijas, mentorings), kā arī realizējot citas valsts deleģētas funkcijas.

"Altum" 40% akciju turētājs ir Finanšu ministrija, 30% akciju turētājs - Ekonomikas ministrija un 30% akciju turētājs - Zemkopības ministrija. "Altum" obligācijas ir iekļautas biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē