Shou Sugi Ban - Dedzināta koksne, tās atšķirība no parastās koksnes? Kur lietot? Aktuālie padomi

Shou Sugi Ban - Dedzināta koksne, tās atšķirība no parastās koksnes? Kur lietot?

Trešdiena, 28 oktobrī, 2020

Dedzināta koksne ir moderns un ekoloģisks koksnes apstrādes veids.

Neskatoties uz to, ka šo tehnoloģiju salīdzinoši nesen sāka izmantot mūsdienu arhitektūrā un dizainā, Japānā un citviet pasaulē to izmanto jau izsenis. Dedzināti dēļi tika lietoti, lai pasargātu ēkas no ugunsgrēka, kā arī no laikapstākļu ietekmes. 

 

Dedzināšanas laikā dēļa virsslānī veidojas kokogle, bet sveķi, kas atrodas koksnē, vienmērīgi sadalās koksnes šķiedrās, padarot to izturīgāku pret ūdens un uguns ietekmi, kā arī mazinot baktēriju vairošanās iespēju.

 

Dedzinot, mainās koksnes izskats, tā iegūst bagātīgu kokogles krāsu un sudrabainu spīdumu. Atkarībā no izmantojamās liesmas intensitātes katrai koksnes sugai veidojas atšķirīga, unikālā tekstūra un nokrāsa. Vēsturiski Japānā šai metodei tika izvēlēts ciedrs, bet mūsdienās tā tiek piemērota priedei, lapeglei, eglei, kā arī ozolam, osim u.c. 

 

Mūsdienās dedzināto koksni plaši izmanto mājas dekorēšanā, mēbeļu izgatavošanā un interjera dizainā. Šīs koksnes kalpošanas laiks jūtami palielinās, tāpēc tas ir īpaši pieprasīts veidojot  fasādes apšuvumu, kā arī vides objektus.



Stanislavs Kuzjomins @woodbc
Valdes priekšsēdētājs
3 gadi 8 mēnešu 12 dienu portālā
Bija online 05 aprīlī 13:28
Meklētājs būvniecības nozarē