Uz dzīvojamās ēkas Hoft fasādes izvietoti koki Ziņas
Foto: Foto no www.world-today-news.com.

Uz dzīvojamās ēkas Hoft fasādes izvietoti koki

Trešdiena, 14 oktobrī, 2020

Pagājušajā nedēļā nekustamo īpašumu attīstītājs R.Evolution City uz dzīvojamā ēkas Hoft fasādes ar helikopteru AS 350 izvietoja divus kokus, aģentūru LETA informēja attīstītāja pārstāvji.

Kompānija R.Evolution City pirms nedēļas sāka apzaļumošanas koncepcijas īstenošanu projektā Hoft (House of flying trees jeb Lidojošo koku māja) un ar celtniecības pacēlājiem uz Hoft projekta fasādes speciālām konstrukcijām tika izvietoti 36 koki.

Savukārt šonedēļ speciālisti no uzņēmuma GM Helicopters divus kokus ar helikopteru pārnesa uz projekta augšējo stāvu platformām.

Attīstītāji norādīja, ka arhitekti un ainavu dizaineri projektē parkus, skvērus, dārzus, lai pilsētvidi apzaļumotu, taču blīvas apbūves situācijās tiek izmantoti alternatīvi varianti – dažādas izbūves apzaļumošanai uz jumtiem, balkoniem, terasēm, speciāliem balstiem un piekaramām konstrukcijām.

Lai izvietotu 38 kokus horizontālā plaknē, projekta platība nebija pietiekama, tāpēc projekta arhitektes Zane Tetere-Šulce (Open Ad) un Dita Lapiņa (Kroks) piedāvāja nestandarta risinājumu – izvietot kokus vertikāli pa ēkas fasādēm.

Projektā Hoft uz centrālās fasādes, ēkas pagalmā, uz terasēm un papildu konstrukcijām, izmantojot speciālu stiprinājumu sistēmu, dažādos līmeņos uzstādīti skujkoki – ciedrs, kalnu priede, dažādi bonsai koki, tādējādi ēkas iedzīvotājiem radot privātu parku.

Hoft koncepcijas realizācija pietuvojusies noslēgumam, visi koki novietoti savās vietās uz fasādes, un jau pēc diviem mēnešiem ēka tiks nodota ekspluatācijā,” norādīja R.Evolution City valdes priekšsēdētājs Aleksejs Zagrebeļnijs.

Hoft projektam izvēlēti koki ar nelielu augšanas potenciālu, kas pieraduši augt mazā augsnes, mitruma daudzumā un zemās temperatūrās. Tās ir tādas šķirnes kā kalnu priede un melnā pundurpriede. Koki 10–15 gadus tiek gatavoti pārstādīšanai viena kubikmetra tilpuma podos, tāpēc tie tiek sešas septiņas reizes pārstādīti, apgriežot un formējot sakņu sistēmu un zaru vainagu pēc bonsai koku principa. Audzētava, kur koki iegādāti, atrodas Vācijas ziemeļos, kur laika apstākļi ļoti līdzīgi, kādi ir Latvijā. Koki jau iepriekš tika atvesti uz Latviju un pērnajā ziemā aklimatizējušies.

Projekta būvdarbus veic būvfirma SIA Velve

R.Evolution City attīstījusi tādus projektus kā Filozofu rezidenceLofts&RosegoldVilla MiliaCityZenŠokolādeThe HomeTal ResidenceLegend un daudzi citi.

2019.gadā R.Evolution City strādāja ar 4774 eiro zaudējumiem, liecina Firmas.lv informācija. 

Uzņēmums dibināts 2013.gadā, tā pamatkapitāls ir 2845 eiro. Uzņēmuma īpašnieki ir Zagrebeļnijs (50,02%) un Andris Riekstiņš (49,98%).

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 23 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē