Gaisa-ūdens siltumsūkņi  progresīvs risinājums izdevīgai un komfortablai mājokļa apkurei Aktuālie padomi

Gaisa-ūdens siltumsūkņi progresīvs risinājums izdevīgai un komfortablai mājokļa apkurei

Trešdiena, 2 septembrī, 2020

Apkures iekārtas izvēle ir jautājums, kas nodarbina visu privātmāju īpašniekus. Un ne tikai. Arī dzīvokļu īpašnieki arvien biežāk meklē izdevīgākas alternatīvas centrālajai apkurei, kura, nav noslēpums, izmaksā krietnu naudas summu sezonas laikā. Izvēlēties sev piemēroto apkuri ir atbildīgs moments, jo no tā būs atkarīga Jūsu dzīves kvalitāte un izdevumi vairāku gadu garumā. Pārsvarā jaunbūvju īpašnieki uzstāda malkas vai granulu katlus. Taču tehnoloģijas virzās uz priekšu, un tāds progresīvs alternatīvs risinājums kā gaisa-ūdens siltumsūknis sāk iekarot Latvijas tirgu. Šāda veida iekārtas jau ir ļoti populāras Eiropā un Skandināvijā un pamatoti tiek dēvētas par nākotnes apkures veidu. Jo tā patiešām ir izdevīga, mūsdienīga un arī ekoloģiska pamatapkure privātmājām, komerctelpām, daudzdzīvokļu ēkām ar nelielu dzīvokļu skaitu un pat atsevišķiem dzīvokļiem. Ar šo iekārtu Jūs apsildīsiet visu māju, papildus siltuma avoti nebūs nepieciešami.

Kā tas darbojas?

Gaisa-ūdens siltumsūkņa apkures sistēma sastāv no diviem blokiem – ārējā un iekšējā (ar integrētu kondensatoru). Abi no tiem ir samērā kompakti, ar mūsdienīgu dizainu. Ārējo bloku parasti uzstāda pie mājas fasādes. Atsevišķi modeļi var tikt uzstādīti arī vairāku metru attālumā no ēkas, taču tad jārēķinās ar siltuma zudumiem. Iekšējam blokam jāatrodas iekštelpās, - jebkurā Jūsu izvēlētajā vietā. Varat likt to nelielā atsevišķā telpā vai dzīvojamajā zonā (virtuvē, gaitenī utt.), jo tas ir kompakts un kluss.

 

Siltumsūkņa darbības princips ir samērā vienkāršs. Ārējā blokā cirkulē ļoti zemas temperatūras aukstuma aģents, kas akumulē siltumu no āra gaisa un pāriet no šķidra stāvokļa gāzveidīgajā. Šī gāze nonāk kompresorā, kur arī tiek uzsildīta un saspiestā veidā padota tālāk uz iekšējā bloka kondensatoru. No tā siltums nonāk uz mājokļa centrālapkures sistēmu – radiatoriem, apsildāmajām grīdām, dvieļu žāvētājiem utt.

 

Ražotāji ir pielāgojuši iekārtu mūsu platuma grādu temperatūrai. Siltums tiek iegūts pat no īpaši auksta gaisa, arī temperatūrai nokrītot līdz -25°C. Iekārta ir aprīkota ar papildus elektrisko sildīšanas elementu, kas teicami uztur siltumsūkņa darbību pat bargas ziemas laikā.

Ko Jūs rezultātā iegūstat?

Komfortablu temperatūru visā mājoklī bez jebkādas piepūles no Jūsu puses! Salīdzinot ar malkas vai granulas katliem, gaisa-ūdens siltumsūkņiem ir vairākas vērā ņemamas priekšrocības.

  • Kompakti izmēri, neatkarība no skursteņa. Ja granulu katlam nepieciešama diezgan plaša katlu telpa (obligāti skursteņa tuvumā), siltumsūknis var brīvi ietilpt pavisam nelielas platības tehniskajā telpā. Ja tādas nav, - nekādu problēmu! Jūs varat izvietot to jebkurā dzīvojamā zonā, pat virtuvē. Nav nepieciešama arī atsevišķa vieta malkas/granulu uzglabāšanai. Varēsiet aizmirst par malkas šķūņiem pagalmā, līdz malām piebāztām saimniecības ēkām vai pagrabiem.

  • Ilgtermiņa ieguldījums. Vidējais siltumsūkņa kalpošanas ilgums ir 12-15 gadi.

  •  Pilnīgi automātiska un vienkārša vadība. Jūs varat iestatīt vēlamo temperatūru, režīmu utt. Varat darīt to arī attālināti ar pults palīdzību.

  • Nekādu raižu par kurināmā sagādi. Jums nevajadzēs jau vasaras sākumā gatavoties nākamajai apkures sezonai, savlaicīgi iegādāties malku vai granulas. Siltumsūknis iegūs siltumu mājas apkurei no gaisa!

  • Tīrība. Vairs nekādu netīrumu no sanestas malkas, dūmu, kvēpu, izbērtu granulu, putekļu, smaku!  

  • Maksimāla drošība. Apkure bez degšanas procesa minimizē ugunsgrēku, apdegumu, tvana gāzes izdalīšanās risku.

  • Klusa darbība. Siltumsūknis nekādā veidā netraucēs Jūsu mieru un miegu.

  • Papildus funkcionalitāte. Daudzi modeļi iepriecina ar papildus opcijām - piemēram, mājas dzesēšana vasarā, ielaižot siltās grīdas sistēmā vēsu ūdeni.

Visas šīs gaisa-ūdens siltumsūkņu apkures sistēmas priekšrocības ikdienā būs patiešām baudāmas, nodrošinās maksimāli drošu, efektīvu un ērtu lietošanu. Ja kādreiz likās, ka apkure bez kurināmā materiāla nav iespējama, mūsdienīgi risinājumi to pilnībā apgāž! Tādas ērtības kā siltumsūknis nesniegs Jums pat vismodernākais granulu katls.  

Cik tas ir izdevīgi / vai ieguldījums attaisnosies?

Jā, gaisa-ūdens siltumsūkņa cena nav mazāka par četrciparu skaitli, taču ieguldījums viennozīmīgi attaisnosies, tas jau ir matemātiski izrēķināts un pierādīts! Paies 4-5 gadi, un investīcijas iekārtas iegādē un ierīkošanā pilnībā atmaksāsies. Kopumā skatoties, kvalitatīva granulu katla un tam nepieciešamo komponentu iegāde un uzstādīšana izmaksā dārgāk par siltumsūkņa pirkumu un tā ierīkošanu. Galvenokārt tas saistās ar to, ka, salīdzinot ar apkures katlu, lai uzstādītu siltumsūkni Jums nav nepieciešams skurstenis. Un skursteņa ierīkošana parasti saistās ar lieliem izdevumiem.

 

Arī ekspluatācijas izmaksas iepriecina. Elektrības patēriņš ir augsts tikai ļoti bargās ziemas dienās, kuru pēdējās desmitgades laikā nav nemaz tik daudz. Pierādīts, ka siltumsūkņa apkure izmaksā 2,5-3 reizes lētāk par elektrisko apkuri, divreiz lētāk par kurināšanu ar šķidro gāzi un ievērojami mazāk par dzīvokļu centrālapkuri. Salīdzinot ar granulām, Jūs arī iegūstat. Granulas parasti pērk vairumā visai sezonai, ieguldot uzreiz daudz līdzekļu, bet elektrības rēķini parasti tiek maksāti reizi mēnesī, līdz ar to apkure nesagādās problēmas Jūsu budžetam. Ir daži knifi, kas palīdzēs Jums papildus ietaupīt. Piemēram, vēl lielākas ekonomijas nolūkos izvēlieties lielākus radiatorus, vēlams čuguna, kas pastiprināti izstaro siltumu. Tā Jūs ar zemāku apkures temperatūru nodrošināsiet telpas ar nepieciešamo siltumu.

 

gaisa udens siltusuknis blakus privatmajas sienai

Vai var uzstādīt siltumsūkni dzīvoklī?

Ja dzīvojat dzīvoklī un augsti centrālās apkures rēķini liek meklēt alternatīvu apkures veidu - praktiska un ekonomiska izvēle ir monobloka gaisa-ūdens siltumsūkņi. Tie ir ideāli piemēroti lietošanai dzīvokļos, pat ļoti mazas platības. Šī iekārta sastāv tikai no viena ārējā bloka, kurā tiek nodrošināts siltā gaisa sagatavošanas process. Šo bloku pievieno ēkas ārsienai vai balkona/lodžijas sienai, no tā dzīvoklī iziet neliela caurule. Iekštelpās atrodas tikai karstā ūdens tvertne, kas aizņem minimumu vietas dzīvokli.

 

Monobloka uzstādīšana ir samērā vienkāršs process. Visbiežāk nav nepieciešams saukt meistaru, ierīkošana būs pa spēkam arī santehniķim. Taču jāatceras, ka siltumsūkņa uzstādīšanai uz vēsturiskām ēkām nepieciešama atļauja.

Kur iegādāties?

Ja esat ieinteresēts alternatīvā apkures veidā un vēlaties iegādāties gaisa-ūdens siltumsūkni, - Jūs var tikai apsveikt! Drīzumā Jūs iegūsiet savā īpašumā progresīvāko no tirgū piedāvātajiem apkures veidiem. Kvalitatīvus, ilgmūžīgus, drošus gaisa-ūdens siltumsūkņus privātmājām, dzīvokļiem, komerciālajām telpām Jūs varat iegādāties interneta veikalā 220.lv un ietaupīt uzreiz pirkuma brīdī! Jo 220.lv piedāvā siltumsūkņus par izdevīgām cenām. Mūsdienu straujajā ritmā vairs nav laika, lai nestu malku un kurinātu, izvēlieties modernus, ekonomiskus un ekoloģiskus risinājumus! 

Antoņina Zalāne @pigu_latvia
https://www.m.buvbaze.lv/pigu_latvia/
4 gadi 1 mēnesis 28 dienu portālā
Bija online 30 aprīlī 11:45
Meklētājs būvniecības nozarē