Kamīns Jūsu mājās  siltuma un patīkamas gaisotnes avots Aktuālie padomi

Kamīns Jūsu mājās siltuma un patīkamas gaisotnes avots

Piektdiena, 28 augustā, 2020

Kurš gan kaut vienreiz nav sapņojis par kamīnu savās mājās? Par jautri dancojošu liesmiņu, maigi izstarojošu siltumu un garda vīna glāzi šajā patīkamajā gaisotnē? Kamīni mums asociējas ar īpašu mājīgumu, ģimeniskumu, dzimto sienu patvērumu. Kādreiz šādu greznību varēja atļauties tikai retais, un tas liecināja par saimnieku materiālo labklājību un smalko gaumi. Pašlaik ražotāji piedāvā dažāda veida modeļus plašā cenu diapazonā, tādēļ tos bez problēmām var atļauties iegādāties praktiski jebkurš cilvēks. Arī neatkarīgi no dzīvesvietas, - vai esat privātmājas, vasarnīcas vai dzīvokļa īpašnieks. Jūs noteikti spēsiet atrast sev tīkamo variantu no plašā piedāvājumu klāsta. Līdz ar ko kamīnu popularitāte pēdējos gados tikai aug.

Ko Jūs iegūstat?

Būtībā kamīnam ir trīs galvenās funkcijas:

 

- tas ir siltuma avots. Tādēļ neraugoties uz sākotnējām iegādes un montāžas izmaksām, nākotnē Jūs varēsiet ietaupīt uz apkures. Drēgnajos rudens vakaros varēsiet arī neskaitīt ar nepacietību dienas, kad beidzot pieslēgs centrālo apkuri dzīvoklī, jo kamīns sasildīs istabu līdz komfortablai temperatūrai.

 

- tas kalpo kā dekoratīvais elements. Šī interjera rozīnīte noteikti nepaliks nepamanīta! Ienākot telpās ar kamīnu, tas vienmēr piesaistīs skatienu un liecinās par māju īpašnieku izsmalcināto gaumi. Ražotāju piedāvātā apdare ļauj harmoniski iekļaut tos dažāda stila interjeros – klasiskos, modernos, ekstravagantos u.c. Jūs noteikti spēsiet atrast arī dažāda izmēra modeļus, tostarp pavisam kompaktus guļamistabām, darba kabinetam utt.

 

- tas rada īpaši intīmu, nomierinošu gaisotni. Kamīna tuvumā Jūs gan sirsnīgi parunāsiet ar tuviniekiem, gan izbaudīsiet divvientulību, gan palasīsiet grāmatu vai iemalkosiet ko gardu. Variantu ir daudz, un tie visi ir emocionāli piepildīti!

Tātad kamīns ir patīkamā un lietderīgā apvienojums. Šāda priekšrocību kombinācija vienkārši neļauj atstāt domu par kamīna ierīkošanu mājās novārtā. Ja esat nobriedis par labu kamīna ierīkošanai, Jūs var tikai apsveikt, jo ieguvumi būs tiešām iepriecinoši! Jātiek tikai skaidrībā, kurš no veidiem būs vispiemērotākais tieši Jums!

 

malkas kamins viesistaba

Kādu veidu izvēlēties – elektrisko vai cietā kurināmā?

Pašlaik ražotāji piedāvā modeļus, kas atšķiras pēc kurināmā veida, konstrukcijas, montāžas specifikas utt. Svarīgākais izvēles parametrs tomēr ir tieši kurināmā veids. Būtībā ir 2 populārākie izvēles varianti – malkas/granulu kamīns vai elektriskais, katrs no kuriem izceļas ar savām priekšrocībām un atšķiras ar ekspluatācijas niansēm.  Tās arī apskatīsim zemāk.

 

Malkas/granulu kamīni. Tas ir tradicionālais veids, kas sniegs Jums gan emocionālo baudu, gan siltumu. Cietā kurināmā kamīnu lielākā priekšrocība ir tāda, ka tie spēj ātri sasildīt arī ļoti lielas platības telpas (pat līdz 400 m2). Šādu variantu var izmantot gan kā papildus siltuma avotu, gan kā galveno apkures veidu. Taču tas, protams, pieprasa dūmvada esamību. Tādēļ malkas kamīni ir populārākā izvēle tieši privātmājām un vasarnīcām. Ja pašlaik esat mājas būvniecības procesā, tad šis ir piemērotākais brīdis iedalīt atsevišķu vietu tā ierīkošanai. Varēsiet iebūvēt to iespējami tuvāk dūmvadam, līdz ar ko visa konstrukcija neaizņems pārāk daudz vietas.

Jāatzīmē, ka malkas kamīns prasīs no Jums līdzekļus ne tikai pašas konstrukcijas iegādei, dūmvada ierīkošanai, bet arī tā montāžai. Ja paša zināšanas šajā jomā nav pārāk dziļas, labāk uzticēt darbu profesionāļiem. Viņi ņems vērā visus svarīgākos montāžas aspektus un pasargās no nevajadzīgajām ķibelēm nākotnē. Jaunierīkoto konstrukciju vajadzēs arī periodiski kopt – iztīrīt pelnus, dūmvadu utt. Taču atalgojumā Jūs saņemsiet īstu dzīvu liesmiņu, kas garantēs maksimālo baudu vēsajos vakaros. Turklāt vēl viens nozīmīgs arguments par labu malkas kamīnam ir šī kurināmā veida salīdzinoši zemās izmaksas.

 

Elektriskie kamīni, cik noprotams, darbojas no elektrības. Līdz ar ko liesmiņa nav īsta, tā ir tikai imitācija. Taču nesteidzieties secināt, ka efekta no tāda kamīna ir maz. Ražotāju piedāvātie risinājumi ļauj panākt ļoti reālistisku liesmas efektu. Apdares papildinājums ar mākslīgajiem akmeņu, oglēm vai malku, skaņas efekti (piemēram, malkas sparkšķēšana), liesmas regulēšanas iespēja padara šo kamīnu maksimāli līdzīgu tradicionālajam. Turklāt tam ir vēl vairākas vērā ņemamas priekšrocības:

  • nav nepieciešams dūmvads;

  •  ļoti kompakti izmēri un salīdzinoši neliels svars, kas ļauj izvietot to arī nelielās telpās, piemēram, guļamistabā. Atsevišķi modeļi pat ir stiprināmi pie sienas;

  •  elegants un mūsdienīgs dizains, kas kļūs par interjera rozīnīti;

  • maksimāla ugunsdrošība, jo nav liesmas. Tā ir arī īpaši droša izvēle ģimenēm ar bērniem, jo virsma nesakarst līdz bīstamai temperatūrai;

  • sildīšanas funkcija (visbiežāk arī regulējama). Elektriskais kamīns var kļūt par lielisku papildus siltuma avotu drēgnajos rudens un ziemas vakaros. Piemēram, modelis ar 2kW jaudu teicami sasildīs telpas līdz 20 m2.

  • vienkārša uzstādīšana, lietošana un kopšana. Nav nepieciešama nekāda montāža, tikai pieslēdziet pie elektrības un baudiet vakaru mājīgā gaisotnē! Un nekādas pelnu tīrīšanas!

  •  pieejams cenas ziņā.

 moderns elektrisks kamins viesistaba

Apkopojot iepriekšminēto, lai izvēlētos kamīna veidu, Jums būtībā jāatbild tikai uz 2 jautājumiem, un viss kļūs skaidrs.

 

1) Kur tiks ierīkots kamīns? Malkas apkures modeļi ir piemēroti telpām ar dūmvadiem (privātmājām, vasarnīcām), bet elektriskie ir lieliska izvēle dzīvokļa īpašniekiem (kas, protams, neizslēdz iespēju, ka tie var priecēt arī privātmāju iedzīvotājus).

 

2) Ko Jūs pamatā vēlaties iegūt no sava kamīna? Ja primārais ir siltums, tad Jums ir vajadzīgs tradicionālais malkas kamīns. Ja galvenā tomēr ir estētiskā funkcija, iespējams, nav vērts ieguldīt līdzekļus malkas kamīna ierīkošanā. Labāk izvēlēties kompaktu elektrisko modeli. To pašu var attiecināt arī uz lietošanas biežumu, - izmaksu ziņā dārgākus malkas kamīnus parasti ierīko regulārai lietošanai.

 

Kad izvēle izdarīta, jārīkojas! Atrast plašu sortimentu Jūs varat interneta veikalā www.220.lv. Te pieejami kvalitatīvi malkas, granulu, elektriskie kamīni no dažādiem materiāliem, ar dažādu jaudu un apsildāmo platību, iebūvējamie, brīvi stāvoši, sienas, horizontālie, klasiski melni vai eleganti balti, ar slēgtu vai atklātu kurtuvi utt. Ja nepieciešama tikai kapsula vai atsevišķi piederumi kamīniem, - to arī Jūs varat atrast 220.lv par labām cenām un ar piegādes iespēju visā Latvijas teritorijā! Sagatavojieties vēsajai sezonai laicīgi, izvēlieties savu lielisko modeli un baudiet tumšos vakarus patīkamā siltumā! 

Antoņina Zalāne @pigu_latvia
https://www.m.buvbaze.lv/pigu_latvia/
4 gadi 2 mēneši 6 dienu portālā
Bija online 30 aprīlī 11:45
Meklētājs būvniecības nozarē