Foto: Noslēgusies Latvijas skate Gada labākā būve Latvijā 2016 Ziņas

Foto: Noslēgusies Latvijas skate Gada labākā būve Latvijā 2016

Piektdiena, 31 martā, 2017

Noslēgusies Latvijas Būvnieku asociācijas un Latvijas Būvinženieru savienības sadarbībā ar 13 būvniecības nozares lielajām profesionālajām organizācijām organizētā valsts mēroga skate „Gada labākā būve Latvijā 2016”, kas jau trešo gadu notiek ar apdrošināšanas sabiedrības ERGO atbalstu. Prominenta žūrija, kuras sastāvā ir būvniecības nozares nevalstisko organizāciju izvirzīti 30 praktiķi un mācībspēki, pēc skates trīs kārtām – iesniegto dokumentu skrupulozas analīzes, objektu novērtēšanas dabā un finālistu prezentācijām nosauca 2016. gada labākās būves Latvijā.
Balvas labākajiem no labākajiem Latvijas būvniekiem pasniedza

Finanšu ministre Dana Reizniece – Ozola, Satiksmes ministrs Uldis Augulis, Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, Labklājības ministrs Jānis Reirs, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretārs Linards Muciņš, Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Raivis Kronbergs, Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs Vilnis Ķirsis, Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Ringolds Arnītis, Tieslietu ministrijas Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšniece Ilona Spure, Kultūras ministrijas Investīciju un projektu nodaļas eksperts Jānis Dripe.

Pirmo reizi deviņpadsmit gadu laikā, kopš notiek skate „Gada labākā būve Latvijā”, tika piešķirta Gada lielā balva.
Labākās būves Latvijā 2016. gadā
Gada lielā balva. Šo balvu saņēma divas patiesi izcilas būves – AS „Latvijas valsts meži” biroja ēka Dundagā un bērnudārza un skolas „Exupéry International School” ēka Piņķos. „Latvijas valsts meži” ēka Dundagā saņēma arī „CMB” īpašo balvu.

Nominācija „Sabiedriskā jaunbūve”
Otrā vieta. Saieta nams (1. un 4. kārta) Lāčplēša ielā Rīgā.


Trešā vieta. Alojas novada uzņēmējdarbības atbalsta centrs – bibliotēka „Sala”


Atzinība. Olaines cietuma dzīvojamā korpusa ēka un resocializācijas centra pārbūve. Latvijas Būvmateriālu ražotāju īpašā balva.


Nominācija „Restaurācija”
Pirmā vieta. Rīgas Doms un torņa nostiprināšana.


Otrā vieta. Kuldīgas vecais rātsnams.


Trešā vieta. Rīgas Svētās Marijas Magdalēnas Romas katoļu baznīcas zāles griesti un otrā stāva sienu apdares.


Atzinība. Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja dienvidu gala sienas zelmiņš, rietumu fasāde un astrolābijs.


Nominācija „Pārbūve”
Pirmā vieta. Rīgas Motormuzejs. (1. kārta). Ēka saņēma arī apdrošināšanas sabiedrības ERGO īpašo balvu kā “Sabiedrības ieguvums 2016”, kā arī „Knauf” balvu.


Otrā vieta. NBS kājnieku skolas kazarmas Alūksnē.


Trešā vieta. Raiņa un Aspazijas vasarnīca Jūrmalā.


Atzinība. Viesnīca „Kuršu krogs” Lībagu pagastā, Talsu novadā.


Atzinība. Līvbērzes vidusskolas mājturības mācību ēka.


Atzinība. Olaines 1. vidusskolas bibliotēka.


Nominācija „Inženierbūve”
Pirmā vieta. Valsts galvenā autoceļa A 9 Rīga (Skulte) – Liepāja posma km 24,40 – 38,18 segas rekonstrukcija, ieskaitot Kalnciema tilta pārbūvi.

Otrā vieta. Biķernieku kompleksās sporta bāzes sacīkšu trases posms Rīgā. Šīs būves pasūtītājs CSDD saņēma „Kärcher” īpašo balvu.


Trešā vieta. Menčupītes tilts Kocēnu novadā.


Nominācija „Ainava”
Pirmā vieta. Lielā laukuma Ventspilī pārbūve un strūklakas „Fregate Valzivs” jaunbūve.


Atzinība. Bērnu rotaļu laukuma pārbūve Centrālajā parkā, Daugavpilī.

Skates „Gada labākā būve Latvijā” fināls un labāko Latvijas būvju un to veidotāju – pasūtītāju, arhitektu, projektētāju, konstruktoru, būvnieku, būvuzraugu – godināšana bija „Būvniecības dienas” kulminācija. Visu dienu Latvijas nacionālajā bibliotēkā nozares praktiķi, mācībspēki, valsts un pašvaldību institūciju un sabiedrisko organizāciju pārstāvji dalījās zināšanās, pieredzē un diskutēja par atbildību, kvalifikāciju un kvalitāti būvniecībā.
Latvijas labākās būves, skates „Gada labākā būve Latvijā 2016” organizatori arī šogad ir izdevuši prestižo gadagrāmatu „Gada labākā būve Latvijā 2016”, kuru par brīvu saņēma ikviens „Būvniecības dienas” apmeklētājs, un rīkoja visas Latvijas bērnu zīmējumu konkursu „Mana novada dārgakmens – jaunā būve”. Zīmējumiem konkursa lapā Facebook bija vairāk nekā desmit tūkstoši skatītāju un balsojumā par tiem tika saņemts pusotrs tūkstotis balsu. Pirmajā vietā Facebook balsojumā ir Paula Daņiļčenko (4-6. klašu grupa, skolotāja Dita Veģe) no Jelgavas novada mākslas skolas Līvbērzes mācību punkta, kura zīmēja Līvbērzes vidusskolas zēnu mājturības ēku. Laureāts 1. līdz 3. klašu grupā ir Kristofers Rižovs, Jelgavas novada mākslas skola, Līvbērzes mācību punkts, skolotāja Vita Veģe. Laureāte 4. līdz 6. klašu grupā ir Eva Vucenlazdāne, Jaunsilavas pamatskola, skolotāja Līga Slica. Laureāte 7. līdz 9. klašu grupā ir Karīna Berņa – Staša, Kuldīgas mākslas humanitāro zinību vidusskola, skolotāja Nelda Kārkliņa.
Lai uzsvērtu Latvijas jauno būvju unikalitāti, organizatori ikvienu no skates septiņām nominācijām ir pielīdzinājuši kādam no dārgakmeņiem:
- Sabiedriskā jaunbūve. Akmens – sarkanais rubīns. Dod enerģiju un ir optimisma avots.
- Pārbūve. Akmens – dzeltenais cirkons Ļauj atgūt spēku un pārtapt.
- Restaurācija. Akmens – brūnsarkanais granāts. Saudzē skaisto un unikālo.
- Inženierbūve. Akmens – zilais safīrs. Palīdz sadarboties.
- Ainava. Akmens – zaļais smaragds. Veicina mieru un harmoniju.

Skates „Gada labākā būve Latvijā 2016” mērķis ir noteikt un popularizēt labi projektētās un uzbūvētās būves Latvijā 2016. gadā, veicināt profesionālo izaugsmi un darba kvalitāti nozarē, izteikt atzinību un motivēt nozares pārstāvjus profesionāliem izaicinājumiem.
Skati „Gada labākā būve Latvijā 2016” un “Būvniecības dienu” organizē Latvijas Būvnieku asociācija un Latvijas Būvinženieru savienība ar apdrošināšanas sabiedrības “ERGO” atbalstu un sadarbībā ar Latvijas Arhitektu savienību, Latvijas Būvkonstrukciju projektētāju asociāciju, Būvmateriālu ražotāju asociāciju, Latvijas siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģiju inženieru savienību, Latvijas Ainavu arhitektu biedrību, biedrību "Latvijas Ceļu būvētājs", Latvijas Būvinspektoru un būvuzraugu asociāciju, Latvijas Elektroenerģētiķu un energobūvnieku asociāciju, Latvijas Ģeotehniķu savienību, Latvijas Inženierkonsultantu asociāciju, Transportbūvju inženieru asociāciju, Latvijas Ilgtspējīgas būvniecības padomi, Latvijas Pašvaldību savienību, Būvniecības valsts kontroles biroju, Rīgas Tehnisko universitāti, Latvijas Lauksaimniecības universitāti, Biznesa augstskolas “Turība” Komunikācijas fakultāti, kā arī Ekonomikas ministriju, Satiksmes ministriju, Finanšu ministriju, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, nozares žurnālu „Būvinženieris”, ziņu aģentūru LETA, portāliem abc.lv, building.lv, buvbaze.lv, būvlaukums.lv, nozare.lv, tvnet.lv un laikrakstiem „Dienas Bizness” un „Latvijas Avīze”.

Skate „Gada labākā būve Latvijā” notiek jau deviņpadsmito reizi, bet „Būvniecības diena” – trešo. Abi šie būvniecības nozarē un visā sabiedrībā nozīmīgie notikumi var notikt tikai pateicoties visu skates dalībnieku ieinteresētībai, žūrijas nesavtīgajam darbam, skates „Gada labākā būve Latvijā 2016” ģenerālsponsoram apdrošināšanas sabiedrībai “ERGO” un atbalstītājiem “HILTI”, “KÄRCHER”, “MAPEI”, “RAMIRENT”, “FORUM AUTO”, ”CMB”, “GRANDEG”, “CEMEX” un “LAFIVENTS”, kā arī skates fināla norises vietai – Latvijas Nacionālajai bibliotēkai.

„Būvniecības diena” par brīvu ir pieejama ikvienam interesentam. Tas ir nozares profesionālo organizāciju, nozares ministriju, pašvaldību un ikviena skates dalībnieka ieguldījums sabiedriskās diskusijas veicināšanā par būvniecību un Latvijas būvniecības attīstībā.

Informācija:
pa tālruni 29219259
www.latvijas-buvnieku-asociacija.lv
www.facebook.com/gadabuve
www.gadabuve.lv

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 16 dienu portālā
Bija online 6 stundas pirms
Meklētājs būvniecības nozarē