Valdība lems par dīkstāves pabalstu piešķiršanu visu uzņēmumu darba ņēmējiem Ziņas

Valdība lems par dīkstāves pabalstu piešķiršanu visu uzņēmumu darba ņēmējiem

Piektdiena, 27 martā, 2020

Šodien Ministru kabinets lems par dīkstāves pabalstu izmaksu visu uzņēmumu darbiniekiem, ja šo uzņēmumu apgrozījums būs samazinājies Covid-19 slimības izplatības dēļ, aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijā (FM).

Trešdien tika aizvadīta Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) uzdevumā izveidotās vadības grupas uzņēmējdarbības un nodarbināto atbalstam sanāksme finanšu ministra Jāņa Reira (JV) vadībā, lai mazinātu vīrusa Covid-19 izplatību ierobežojošo pasākumu negatīvo ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību.

Sadarbībā ar Ekonomikas ministriju, Latvijas Darba devēju konfederāciju un Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kameru darba grupā tika panākta vienošanās par universālu kritēriju, pie kura pārējās nozares varēs pretendēt uz atbalsta pasākumiem krīzes seku mazināšanai, proti, tas ir apgrozījuma kritums par 30%. 

Reirs informēja, ka grupas dalībnieki arī vienojušies, ka būs īpaši atbalstāmi uzņēmumi, kam valsts atbalsta pasākumi būs pieejami, ja apgrozījums Covid-19 seku dēļ krities par 20%. "Tie ir eksportējoši uzņēmumi, uzņēmumi ar augstu produktivitāti un augstu atalgojumu darbiniekiem un uzņēmumi, kuri veikuši nozīmīgus ilgtermiņa ieguldījumus pamatlīdzekļos. Būs jāatbilst vismaz vienam no šiem kritērijiem," informēja finanšu ministrs.

Finanšu ministrs piebilda, ka vadības grupa turpina analizēt strauji mainīgo situāciju un diskutē par citiem jauniem atbalsta pasākumiem, lai palīdzētu ekonomiskajai videi pārvarēt vīrusa radītās ekonomiskās sekas.

LETA jau vēstīja, ka Ministru kabinets otrdien lēma dīkstāves pabalstus sākotnēji izmaksāt aptuveni 73 000 darba ņēmējiem, kuri strādāja Covid-19 vistiešākā skartajās nozarēs, proti transporta un pārvadājumu, viesmīlības, tūrisma un kultūras nozarēs. Šajās nozarēs strādājošajiem valsts izmaksās dīkstāves pabalstu 75% apmērā no līdz šim saņemtās algas, bet ne vairāk kā 700 eiro apmērā par kalendāro mēnesi.

Šī lēmuma fiskālā ietekme uz valsts budžetu mēnesī aplēsta 50,89 miljonu eiro apmērā, tātad pieņemot, ka dīkstāves pabalsti tiks izmaksāti līdz šā gada 14.maijam, kopējie budžeta izdevumi šo pabalstu nodrošināšanai būs 101,79 miljoni eiro.

Tiesa, šī summa pieaugs, ja Ministru kabinets ceturtdien lems paplašināt to nozaru loku, kuru darbiniekiem valsts izmaksās dīkstāves pabalstu.

Pagājušajā nedēļā finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu" atzina, ka dīkstāves pabalstu visā jaunā koronavīrusa izraisītas slimības Covid-19 krīzes periodā varētu saņemt līdz 150 000 darba ņēmēju.

Lai pieteiktos dīkstāves pabalstam, krīzes skarto nozaru darba devējam VID līdz šā gada 25.aprīlim būs jāiesniedz dīkstāves pabalsta iesniegums par periodu no 14.marta līdz 31.martam, un turpmāk - līdz nākamā mēneša 25.datumam.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 25 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē