Būvniecības nozares eksperti izvirza 85 būves skates „Gada labākā būve Latvijā 2019” otrajai kārtai Ziņas

Būvniecības nozares eksperti izvirza 85 būves skates „Gada labākā būve Latvijā 2019” otrajai kārtai

Trešdiena, 5 februārī, 2020

Skates „Gada labākā būve Latvijā 2019” žūrija – 48 būvniecības nozares eksperti no 24 nozares organizācijām – izvirzīja skates otrajai kārtai 85 būves. Skates otrajā kārtā, kas ilgs visu februāri, žūrija dosies braucienos pa visu Latviju, lai vērtētu būves dabā un tiktos ar būvniekiem, pasūtītājiem, arhitektiem, projektētajiem un būvju izmantotājiem.

 

Žūrijas priekšsēdētājs, Latvijas Būvnieku asociācijas prezidents Normunds Grinbergs iezīmē atrašanās vietu būvēm, kas šogad ir labākās no labākajām Latvijā: „Rīga, Ādaži, Cēsis, Talsi, Sabile, Tukums, Ventspils, Gulbene, Alsviķi, Dobele, Jelgava, Mārupe, Valmiera, Valka, Sigulda, Jūrmala, Pedvāle, Preiļi, Stāmeriena, Ogre, Jēkabpils, Olaine, Saldus, Viesīte, Drabeši, Āraiši, Salaspils, Saulkalne, Jūrkalne, Kuldīga, Saulkalne, Zentene, Līvāni, Silene. Esam gandarīti, ka novados tapis tik daudz labu būvju. Žūrijas uzdevums ir šīs būves, Latvijas dārgakmeņus, celt gaismā. Šogad skatē piedalās tādas apjomīgas, plaši pazīstamas būves kā „Kurzemes loks”, „Akropole”, „Alfa”, Ventspils koncertzāle. Bet daudz svarīgāk par būvdarbu apjomu ir tas, kā būve kalpo savam mērķim, lai tajā ir ieliktas ne tikai jaunākās tehnoloģijas, bet arī sirds.”

Būves tiek vērtētas astoņās nominācijās, ikviena ir pielīdzināta kādam dārgakmenim: Publiskā jaunbūve – sarkanais rubīns, dod enerģiju un optimismu; Dzīvojamā jaunbūve – gaišā jašma, pasargā no stresa, nomierina; Inženierbūve – zilais safīrs, palīdz sadarboties; Koka būve – dzintars, uzlabo veselību; Restaurācija – brūnsarkanais granāts, saudzē skaisto un unikālo; Pārbūve – dzeltenais cirkonijs, ļauj atgūt spēku un pārtapt; Ainava – zaļais smaragds, veicina auglību un harmoniju; Būvju informācijas modelēšanas objekts – tirkīzs, atver mūsu garu.

 

Būvju foto ar adresēm iespējams apskatīt skates „Gada labākā būve Latvijā” profilā „Facebook” https://www.facebook.com/gadabuve/

 

Žūrijas sastāvā ir 48 eksperti no Latvijas Būvnieku asociācijas, Latvijas Būvinženieru savienības, Latvijas Arhitektu savienības, Latvijas Būvkonstrukciju projektētāju asociācijas, Būvmateriālu ražotāju asociācijas, Latvijas Siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģiju inženieru savienības, Latvijas Ainavu arhitektu biedrības, Būvinspektoru un būvuzraugu asociācijas, Latvijas Elektroenerģētiķu un energobūvnieku asociācijas, Latvijas Ģeotehniķu savienības, Latvijas Inženierkonsultantu asociācijas, Transportbūvju inženieru asociācijas, Latvijas Ilgtspējīgas būvniecības padomes, Latvijas Pašvaldību savienības, Koka būvniecības klāstera, Latvijas Logu un druvju ražotāju asociācijas, Latvijas Jumiķu apvienības, Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācijas, Būvniecības industrijas digitalizācijas asociācijas, Būvniecības valsts kontroles biroja, VAS „Valsts nekustamie īpašumi”, Rīgas Tehniskās universitātes, RISEBA Arhitektūras skolas un Latvijas Lauksaimniecības universitātes.

 

Savukārt skolēni līdz 16 gadu vecumam ir aicināti izcelt novadu dārgakmeņus, piedaloties zīmējumu konkursā, kas skates „Gada labākā būve Latvijā” laikā notiek jau piekto reizi. Zīmējumā jāattēlo Latvijas būvnieku celtā vai restaurētā būve novadā vai Latvijā.

Nozīmīgs skates notikums ir konference „Būvē kvalitatīvi, inovatīvi un droši”, kas notiks 12. martā izstāžu kompleksā Ķīpsalā Rīgā. Ar jaunumiem būvniecībā iepazīstinās nozares lietpratēji no Latvijas un ārzemēm.

  1. martā Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras fakultātē Ķīpsalā notiks skates fināls, kurā finālisti publiski (tiek aicināts ikviens interesents par būvniecību) uzstāsies ar objektu prezentācijām.

Skates „Gada labākā būve Latvijā 2019” mērķis ir veicināt būvniecības procesa kvalitāti, nosakot un popularizējot labākās būves un labās prakses piemērus būvniecības procesā Latvijā un ārzemēs 2019. gadā, veicināt profesionālo izaugsmi un darba kvalitāti nozarē, izteikt atzinību un motivēt nozares pārstāvjus profesionāliem izaicinājumiem, akcentējot būvniecības procesa galarezultātu – būvi.

Skati „Gada labākā būve Latvijā 2019” organizē Latvijas Būvnieku asociācija, Latvijas Būvinženieru savienība un 15 būvnieku sabiedriskās organizācijas sadarbībā ar nozares publiskās pārvaldes institūcijām, Būvniecības valsts kontroles biroju, Latvijas Pašvaldību savienību, Rīgas Tehnisko universitāti, Latvijas Lauksaimniecības universitāti, RISEBA FAD un nozares žurnālu „Būvinženieris”. Skate „Gada labākā būve Latvijā 2019” notiek, pateicoties ģenerālsponsora „PERI” un sponsoru „Tikkurila”, „Saint-Gobain”, „BIM Solutions”, „Norma-S”, „Mapei”, „S.B.C.” finansiālam atbalstam.

Skates informatīvie atbalstītāji: abc.lv, buvbaze.lv, „Būvinženieris”, būvlaukums.lv, City24.lv, LETA, nozare.lv, Rīga TV24, tvnet.lv.

Skate „Gada labākā būve Latvijā” notiek jau 22. gadu. Skate tiek balstīta uz skaidri definētiem kvalitātes kritērijiem. Skates nolikumu skatīt šeit http://gadabuve.lv/index.php/nolikums-2019/. Skatei pieteiktos objektus vērtē nozares labākie eksperti, ko darbam žūrijā deleģējušas nozares profesionālās organizācijas.

 

Papildu informācija par skati „Gada labākā būve Latvijā 2019”, būvnieku konferenci „Būvē kvalitatīvi, inovatīvi un droši” un bērnu zīmējumu konkursu „Mana novada dārgakmens – jaunā būve” Latvijas Būvnieku asociācijā pa tālruni 26484891 vai e-pastu: gadabuve@gmail.com.

Normunds Grinbergs @normunds_grinbergs
Latvijas Būvnieku asociācijas prezidents
6 gadu 23 dienas portālā
Bija online 07 martā 16:46
Meklētājs būvniecības nozarē