Izaugsme apstrādes rūpniecībā turpinās Ziņas

Izaugsme apstrādes rūpniecībā turpinās

Otrdiena, 7 martā, 2017

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem apstrādes rūpniecības izlaides apjomi janvārī pēc sezonāli neizlīdzinātiem datiem bija par 13,4% lielāki nekā pirms gada, bet pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem – par 7,8%. Savukārt, salīdzinot ar 2016. gada decembri, apstrādes rūpniecības izlaide pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem samazinājās par 2,8 procentiem.

 

Apstrādes rūpniecības produkcijas apjomi
sezonāli neizlīdzināti dati,
izmaiņas % pret iepriekšējā gada atbilstošo mēnesi

 

Turpinoties iepriekšējo mēnešu tendencei, arī janvārī gada griezumā (pēc sezonāli neizlīdzinātiem datiem) pieauga abu lielāko rūpniecības nozaru – kokrūpniecības un pārtikas rūpniecības ražošanas apjomi – attiecīgi par 17,5% un 4,9%. Kokrūpniecība visu iepriekšējo gadu attīstījās stabili, savukārt pārtikas rūpniecībā 2016. gada pirmajā pusē atsevišķos mēnešos izaugsme bija vājāka.

 

Ievērojama izaugsme turpinās arī strauji augošajā datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanas nozarē (+22,3%). Stabili pieaug arī nemetālisko minerālu ražošanas apjomi (+11,1%).

 

Janvārī pieaugumi bija vērojami gandrīz visās rūpniecības apakšnozarēs – gatavo metālizstrādājumu ražošanā (+23,6%), dzērienu ražošanā (+33,3%), ķīmisko vielu un produktu ražošanā (+11,4%), elektrisko iekārtu ražošanā (+26,7%), mēbeļu ražošanā (+15,8%), poligrāfijā (+11,2%), gumijas un plastmasu izstrādājumu ražošanā (+14,4%), iekārtu un mašīnu ražošanā (+43,9%), transportlīdzekļu ražošanā (+15,4%) un tekstilizstrādājumu ražošanā (+2,2%).

 

Savukārt apjomu samazinājums janvārī gada griezumā bija vērojams vien apģērbu un papīra izstrādājumu ražošanā.

 

Pieaug arī apstrādes rūpniecības saražotās produkcijas eksporta daļa. Tiek eksportētas aptuveni 2/3 daļas no visas apstrādes rūpniecības produkcijas. Lielākā daļa produkcijas tiek realizēta ES valstu tirgos. Galvenās apstrādes rūpniecības eksporta preces ir koksne un tās izstrādājumi, elektriskās un optiskās iekārtas, pārtikas, ķīmiskās un rūpniecības preces.

 

Ekonomikas ministrija prognozē, ka arī šogad apstrādes rūpniecībā turpināsies stabila izaugsme. Pieauguma tempus noteiks gan uzņēmēju spēja veicināt konkurētspējas pieaugumu, gan ārējie faktori – ES valstu izaugsme un ekonomiskā situācija NVS valstīs.

 

 

 

 

Avots: em.gov.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 25 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē