RNP dārznieku brigāde: kā atbrīvoties no brikšņiem Aktuālie padomi
Foto: riga.lv

RNP dārznieku brigāde: kā atbrīvoties no brikšņiem

Piektdiena, 24 februārī, 2017

Pavasaris jau būs pavisam drīz! Lai vairāk saules staru sasniegtu dzīvokli, lai ceriņi ziedētu labāk un lai lodžijā nebūtu sausu zaru, uzņēmuma “Rīgas namu pārvaldnieks” dārznieku brigāde ir sākusi darbu pie apsaimniekojamo māju teritoriju labiekārtošanas.


Apstādījumu labiekārtošanas darbus vada Anete Frienberga. Portāls riga.lv tikās ar viņu objektā – pie daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas Brīvības ielā. Darbi rit pilnā sparā – dārznieki izcērt krūmus, nogriež zarus, tīra teritoriju. “Es uztaisīju fotogrāfiju ar to, kā bija, pirms mēs sākām tīrīt. Pašlaik lielākā daļa traģēdijas vairs nav pamanāma, jo vairs nav lapu. Es šeit atbraucu rudenī - pirmie stāvi bija aizauguši ar ceriņiem un citiem krūmiem. Turklāt šajos krūmos bieži vien izvēlējās apgrozīties bezpajumtnieki, kas, protams, traucēja un nepatika mājas iedzīvotājiem,” stāsta speciāliste.

RNP dārznieki attīra apstādījumus, kas ir ievērojami izauguši, sākuši traucēt iedzīvotājiem un nav devuši nekādu estētisko vērtību. “Man ir atbilstoša izglītība un pieredze, tāpēc es zinu, kas jādara ar konkrētiem kokiem un krūmiem. Kurus ceriņus jāapzāģē, lai tie uzziedētu ar jaunu sparu, bet kuri - jāiznīdē,” stāsta Anete.

Pēc speciālistes vārdiem, aptuveni 90% apstādījumu ir ceriņi un jasmīns, viss pārējais ir citi krūmi, augļu koki. “Kādā objektā Imantā, kad mēs tikko bijām sākuši strādāt, no mājas izskrēja sieviete, nostājās priekšā ceriņu krūmam un teica, ka ļaus to nocirst tikai pār viņas līķi. Pagāja divas stundas, pirms mums izdevās paskaidrot, ka mēs tam nedarām pāri, bet gan uzlabojam,” stāsta Anete. Iedzīvotāji ir dalāmi divās grupās – tie, kuriem ir prieks par to, ka vecie krūmi tiek izcirsti, un tie, kuri ir pret to. “Tiem, kuri dzīvo piektajā stāvā, lejā esošie krūmi netraucē, bet tie, kas dzīvo pirmajā stāvā, nevēlas dzīvot tumsā, kā arī lai pie dzīvokļa logiem būtu “publiskā tualete”,” stāsta Anete. Visi darbi tiek ievērojot normatīvo aktu nosacījumus. “Ja iedzīvotāji vēlas nocirst lielu koku vai kuplu krūmu, viņiem jāvēršas būvvaldē. Mēs strādājam 2,5 metrus virs zemes – kokos mēs nekāpjam un kā arboristi mēs gan nedarbojamies,” stāsta Anete.

RNP dārznieku brigāde tika izveidota pagājušajā rudenī.

“Iesniegumu par lūgumu savest kārtībā teritoriju var iesniegt mājas pilnvarotā persona, ja tāda ir. Ja tādas nav, tad ir sarežģītāk – jāpieņem kopības lēmums (dzīvokļu īpašniekiem savstarpēji jāvienojas), kādus dārzniecības darbus mājas iedzīvotāji vēlas, kā arī - kā darbus apmaksāt. Tāpat ir arī gadījumā, ja lēmumu pieņem mājas vecākais, pārstāvot mājas iedzīvotājus” stāsta Anete.

Teritorijas labiekārtošana nav tikai koku un krūmu ciršana vai likvidācija. Iedzīvotāji (dzīvokļu īpašnieku kopōba vai pilnvarotais pārstāvis) var pieteikt puķu dobju ierīkošanu – pieredzējuši dārznieki palīdzēs izlemt, kādas puķes būtu piemērotākas apstādījumiem, ,kā arī veiks visus nepieciešamos dārzniecības darbus, lai mājas teritorija kļūtu arvien skaistāka un sakoptāka.

Foto: Riga.lv
Avots: riga.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē