STARPSIENAS – GĀZBETONS VAI REĢIPSIS Aktuālie padomi

STARPSIENAS – GĀZBETONS VAI REĢIPSIS

Otrdiena, 20 augustā, 2019

Būvējot vai pārbūvējot māju vienozīmīgi pienācis tas brīdis kad laiks ķerties klāt starpsienu izbūvei, 90% gadījumi izvēle noteikti kritīs veidot starpsienas no ģipškartona (reģipsis), jo būtībā tā taču dara visi bet vai tiešām reģipsis būtu tas izdevīgākais veids no kā būvēt ēkas iekšējās sienas – starpsienas ? Tikai 10% no būvētājiem pameklēs alternatīvu materiālu starpsienu izveidei un šeit noteikti uz pārējo fona izceļas viens – gāzbetona starpsienu bloki, kurš starpsienu materiāls tad galu galā ir izdevīgākais ? – protams atrisinājums kā vienmēr slēpjas ciparos…

GĀZBETONA STARPSIENA

Lai izveidotu gāzbetona bloku starpsienu protams nepieciešami paši bloki, šī arī būtu lielākā problēma ar ko nāktu saskarties viedojot nelielas kvadratūras starpsienas no gāzbetona blokiem, lai arī bloki ir it kā plaši pieejami, reālā situācija ir mazliet citādāka, it īpaši starpsienu blokiem kas biezumā pieejami <strong>75</strong>, <strong>100, 120</strong> un <strong>150mm</strong> biezumā, šie starpsienu gāzbetona bloki ne vienmēr veikaliem atrodas uz vietas un pasūtot nelielu bloku daudzumu, vai nu būs jārēķinās ar ilgu piegādes laiku vai paziņojumu kad šie gāzbetona bloki patreiz nav pieejami, tādēļ pirms bloku pasūtīšanas noteikti painteresējamies par to piegādes laiku.

Kad gāzbetona starpsienu bloki piegādāti pie mājas namdurvīm, laiks to pārvietošanai uz darbības zonu (iekštelpām), ja aiz loga valda mitrs klimats tad ar bloku ienešanu iekštelpās nevajadzētu vilcināties, jo neapstrādāts gāzbetona bloks ir porains un labi uzsūc mitrumu bet samirkušas starpsienas ilgstoša žūšana ir vismazākais kas mums būtu patreiz vajadzīgs, jo remonts ir tikai sākuma posmā. Gāzbetona bloku izmēri atkarībā no ražotāja ir garumā <strong>600 x 400,300</strong> vai <strong>200mm</strong> augstumā, kas blokus padara ērti pārvietojamus arī liftā, it īpaši ja starpsienas paredzētas izbūvēt ēkas augstākajos stāvos, kur reģipša lokšņu un profilu piegāde būtu jāveic izmantojot kāpnes, kas aizņemtu ne mazums laika un pūļu.

Lai sāktu gāzbetona sienas izveidi noteikti jābūt stingrai pamatnei uz kā balstīsies pati siena, ideālā gadījumā tā būs betona pamatne, taču ja pamatne ir no koka un nestabila, tad stabilitātei sienu balstām uz koka brusas vai dēli, kas platumā ir vienāds ar gāzbetona starpsienas biezumu. Pirmajai gāzbetona kārtai jābūt ideāli taisnai un ar hidroizolāciju apakšdaļā, tādēļ mūra apakšjējā daļā montējam hidroizolācijas lentu, to iespējams pasūtīt kopā ar blokiem vai arī izmantot impregnētu papi vai bitumena loksnes sagriežot strēmelēs.

Gāzbetona bloki savstarpēji montējas ar gāzbetona bloku līmi, taču pirmajā – izlīdzinošajā bloku kārtā tā nederēs, tādēļ izmantojam parasto mūrjavu, ko arī iespējams noteikti iegādāties kopā ar blokiem. Ideālai sasvstarpējai bloku salīmēšanai protams visērtāk izmantojama būtu speciālā līmes lāpstiņa, bet ja mums nepieciešams uzmūrēt tik pāris starpsienas tad to iespējams aizstāt ar parasto flīžu roboto lāpstiņu, kas būvmateriālu veikalos vien nopērkama sākot no 1 eiro. Tieši šī paša iemesla dēļ varam arī lieliski aizstāt gāzbetona bloku zāģi ar vislētāko rokas zāģi, fuksi kuram būtu vislielākie zobi, protams pēc gāzbetona starpsienas būvniecības zāģi gan nāktos izmest. Gāzbetona bloku rīves vietā varam izmantot smilšpapīra palikni vai arī vienkārši pie dēlīša piestiprinātu raupju smilšpapīru kas funkcionēs līdzīgi kā gāzbetona bloku rīve, tikai kurai ik pa laikam nāksies nomainīt nodilušo smilšpapīru pret jaunu.

Gāzbetona bloki ir salīdzinoši ideāls risinājums lai veidotu ēkas sienas un starpsienas, taču protams kādam šis priekštats noteikti ir jāsabojā, tas parasti ir elektriķa kungs kurš paskatoties uz gāzbetona bloku starpsienu noteikti prasīs – vai kanālus elektrības kabeļiem veidosiet gāzbetona starpsienā pats vai viņam tas būs jāveic, kas noteikti būs par papildus samaksu + protams vēl elektrības kabelis gofrā. Taču satraukumam nav iemesla, gāzbetona bloku starpsiena viegli padodas vadu kanālu izgriešanai bet būtu vērts iegaumēt, ja starpsienā paredzēts izveidot salīdzinoši daudz kontaktligzdu, tad ieteicamāk būtu izvēlēties biezākus starpsienu gāzbetona blokus sākot no <strong>120mm</strong> biezuma.

ĢIPŠKARTONA STARPSIENA

Ģipškartona vai reģipša starpsiena – vienozīmīgi populārākais starpsienu veids un ne jau velti, ērti montējama jebkur un sasaistāma ar jebkāda tipa materiāliem, plus šajā reģipša starpsienā ērti montējama dažāda veida instalācija bet to jau jūs tapat nojautāt… Standarta reģipša starpsienas veido no <strong>75mm</strong> profiliem kurus 2 kārtās no katras puses apšuj ar reģipša loksnēm veidojot <strong>120mm</strong> biezu starpsienu, protams starpsienas vidusdaļu piepilda ar siltumizolācijas materiālu, lai uzlabotu tā jau ne slikto skaņas izolāciju. Gandrīz vai ideāla starpsiena izņemot to kad šādas sienas būvniecībai mums jāveic 6 darba pozīcijas – jāuzstāda metāla profili (karkass), jāuzstāda siltumizolācija un jāmontē 4 kārtās ģipškartona loksnes, kas laika ziņā ir visnotaļ darbietilpīgs process.

Katrai sienai ir savi plusi un mīnusi, kaut izmaksu ziņā gāzbetona starpsiena sākumā šķiet krietni lētāka, taču tā sadārdzināsies iestrādājot sienā elektrības vadu kanālus un veidojot sienas pēcapstrādi, jo lai izvairītos no mikroplaisu parādīšanās sienas plaknē (it īpaši ja siena būs tikai krāsota) ieteicamāk būtu špakteļmasā iestrādāt apmetuma sietu.

Ģipškartona starpsienu iespējams montēt gandrīz visur, arī ja pati pamatne ir nestabila, taču ja pie sienas vēlamies nostiprināt ko lielāku tad noteikti to vajadzētu paredzēt iepriekš un montējot karkasu iestrādāt tajā stiprinājumus, kaut varbūt daudziem liksies kad priekšmetu piesaiste pie gāzbetona starpsienas ir vēl sarežģītāka, taču tas noteikti ir tikai nelāgs mīts, jo piedāvājumā ir lieliski gāzbetona dībeļi kuri turas perfekti un to montāža ir krietni vienkāršāka kā cita tipa sienām. Būvniecības pasaulē patreiz ir ļoti novērojams kad būvnieki un pasūtītāji cenšas atkāpties kādu solīti atpakaļ, meiģinot tik ļoti nu jau ierasto reģipsi aizstāt ar cita veida būvmateriāliem, bet reģipsis ir ļoti daudzpusīgs un pateicīgs materiāls, tādēļ daudzās vietās aizstāt to ir gandrīz neiespējami, bet cik būvnieku tik viedokļu un no kāda materiāla veidot savējo starpsienu – izvēle tomēr paliek tikai jūsu ziņā…

Ziņas un publikācijas topas sadarbība ar būvniecības namu "Kurši"! Īstie būvmateriāli: www.kursi.lv .

Vladimirs Klujevs @rubric
Руководитель проекта
5 gadu 2 mēneši 28 dienu portālā
Bija online 19 jūlijā 09:50
Meklētājs būvniecības nozarē