Diena: Pieaug interese par XXI gadsimta ēkām Ziņas

Diena: Pieaug interese par XXI gadsimta ēkām

Trešdiena, 18 janvārī, 2017

Atdzīvojoties Latvijas nekustamo īpašumu tirgum un atjaunojoties dinamikai hipotekārajā kreditēšanā, palielinās mājokļu pircēju interese par dzīvokļiem XXI gadsimtā būvētajās ēkās – tā dēvētajos jaunajos projektos.

«Tirgū visplašākais piedāvājums ir sērijveida dzīvokļiem, tāpēc visbiežāk 2016. gadā Latvijā DNB izsniegusi hipotekāros kredītus tieši šādu dzīvokļu iegādei,» situāciju raksturo DNB bankas valdes locekle un viceprezidente Anita Bērziņa un turpina: «Pērn jaunajos projektos esam kreditējuši dzīvokļus 22% gadījumu, un tas ir par 37% vairāk nekā 2015. gadā. Interese par jaunajiem projektiem pieaug.»

Jāatceras, ka neatkarīgi no tā, kad tikusi uzbūvēta māja, kurā nolūkots dzīvoklis, pirms jebkura nekustamā īpašuma iegādes vienmēr vērts iepazīties ne tikai ar interesējošā dzīvokļa, bet arī visas ēkas tehnisko stāvokli, turklāt ne tikai uz papīra, bet arī klātienē, atgādina A. Bērziņa.

DNB bankas aptauja rāda, ka noteicošie faktori par labu īpašuma iegādei tieši jaunajā projektā ir pievilcīga cena, dzīvokļa platība un tehniskais stāvoklis, kā arī ēkas tuvumā esošā infrastruktūra. 39% aptaujāto svarīgs izvēles kritērijs bijis izdevīgi kredīta nosacījumi. Katrs trešais pircējs pirms īpašuma iegādes lielu uzmanību pievērsis mājas energoefektivitātei un iespējamajiem komunālajiem maksājumiem.

Savukārt nekustamo īpašumu uzņēmuma Starlex pētījums ļauj secināt, ka pērn vispopulārākie bijuši izremontēti dzīvokļi Rīgas centra pirmskara ēkās un jaunceltnēs, un tieši Rīgas centrā notikuši 50% darījumu, taču pieprasīti bijuši arī īpašumi jaunceltnēs, kas atrodas Rīgas mikrorajonos un Pierīgā.

Dzīvojamo platību iegādē cilvēki rūpīgi izvērtē, vai nepieciešamības gadījumā īpašumu varēs operatīvi izīrēt vai pārdot, turklāt klientiem ir svarīgi, lai nebūtu lielu īpašuma uzturēšanas izmaksu un liela nekustamā īpašuma nodokļa, norāda Starlex vadītājs Egīls Smilktiņš.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 17 dienu portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē