Apstiprināts vērtēšanas komisijas nolikums atbalsta piešķiršanai jaunuzņēmumiem Ziņas

Apstiprināts vērtēšanas komisijas nolikums atbalsta piešķiršanai jaunuzņēmumiem

Trešdiena, 18 janvārī, 2017

Šā gada 1. janvārī spēkā stājies Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likums, kura mērķis ir veicināt strauji augošu tehnoloģiju uzņēmumu jeb jaunuzņēmumu veidošanos Latvijā, tādējādi sekmējot pētniecības attīstību un pētniecības produktu (inovatīvu ideju, produktu vai procesu) komercializāciju.

 Likumā noteiktas jaunuzņēmumu darbības atbalsta programmas un to piešķiršanas kritēriji jaunuzņēmumiem, jaunuzņēmumiem piešķirtā atbalsta administrēšanas kārtība, kā arī kvalificēto riska kapitāla investoru kvalifikācijas nosacījumi.

 Ministru kabineta šā gada 17. janvāra sēdē apstiprināti Ekonomikas minsitrijas izstrādātie MK noteikumi „Jaunuzņēmumu darbības vērtēšanas komisijas nolikums”.

Jaunuzņēmumu darbības vērtēšanas komisija pieņems lēmumu par jaunuzņēmuma atbilstību dalībai Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likumā noteiktajās atbalsta programmās un atbalsta piešķiršanu, kā arī par riska kapitāla investora atbilstību kvalificēto riska kapitāla investoru prasībām. Komisijai lēmums par atbalsta programmu piešķiršanu jāpieņem mēneša laikā no pieteikuma dokumentu saņemšanas dienas.

 Jaunuzņēmumiem būs pieejamas šādas atbalsta programmas:

  • atbalsta programma fiksētā maksājuma veikšanai ar papildu iespēju saņemt iedzīvotāju ienākuma nodokļa un uzņēmumu ienākuma nodokļa atvieglojumu;
  • atbalsta programma augsti kvalificētu darba ņēmēju piesaistei ar papildu iespēju piemērot uzņēmumu ienākuma nodokļa atvieglojumu.

 Saskaņā ar nolikumu, komisija tiek veidota 5 cilvēku sastāvā, iekļaujot pārstāvjus no:

  • Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (2 pārstāvji),
  • Ekonomikas ministrijas (2 pārstāvji),
  • Valsts ieņēmumu dienesta (1 pārstāvis).

Komisijas priekšsēdētājs būs Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors, bet priekšsēdētāja vietnieks – Ekonomikas ministrijas pārstāvis. LIAA arī veiks komisijas sekretariāta funkcijas.   

 

Likumā jaunuzņēmums definēts kā kapitālsabiedrība ar augstas izaugsmes potenciālu, kura pamatdarbība ir saistīta ar mērogojamu biznesa modeļu un inovatīvu produktu izstrādi, ražošanu un attīstību (starptautiski lietotais apzīmējums angļu valodā “startup”). Kā viens no galvenajiem kritērijiem atbalsta programmu piešķiršanai jaunuzņēmumiem noteikts kvalificēta riska kapitāla investoru vismaz 30 000 euro ieguldījums jaunuzņēmuma pamatkapitālā katrā atbalsta pieteikuma iesniegšanas gadā, tādējādi apliecinot pieteiktās biznesa idejas dzīvotspēju.

Pēc šo Ministru kabineta noteikumu apstiprināšanas iepriekš minētajām institūcijām tiks lūgts iesniegt informāciju par to deleģētajiem pārstāvjiem iekļaušanai komisijas sastāvā.  Pēc šīs informācijas saņemšanas tiks sagatavots rīkojuma projekts par komisijas personālsastāvu, tādējādi pabeidzot komisijas izveidošanu un nodrošinot, ka komisija var uzsākt Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likumā tai paredzēto uzdevumu izpildi.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē