Kā restaurēt vecās mēbeles Aktuālie padomi

Kā restaurēt vecās mēbeles

Piektdiena, 26 februārī, 2016

Pēc remonta žēl izmest nevajadzīgās mēbeles, kas palikušas mantojumā no neatminamiem laikiem.

Ja vien cilvēks prot apieties ar otu un krāsām, ir iespēja atrestaurēt nevajadzīgās mēbeles un iedot tām otru dzīvi.

Viens no veco etažeru, kumožu, bufešu atjaunošanas variantiem ir dekupāža.

Pirms kādiem divsimt gadiem dekupāža bija ļoti izplatīts izstrādājumu dekorēšanas veids. Īpaši iemīļots šis rotāšanas veids bija viktoriāņu Anglijas laikā.

Pirmo reizi mēģinot dekupāžu, nevajag uzreiz sākt ar lielu pamatīgu izstrādājumu.

Labāk vispirms izmēģināt spēkus uz kāda neliela plauktiņa, sliktākajā gadījumā uz skapīša vai etažeres. Lieta tā, ka salvetes, no kurām veido dekupāžu, nereti uzvedas samērā kaprīzi, tās grūti atdalīt vai tās vispār saplīst, neļaujot izveidot pabeigtu kompozīciju.

 

Darbam būs nepieciešami šādi materiāli:

• skaistas salvetes ar oriģinālu zīmējumu

• PVA līme

• šķēres

• akrila laka noslēguma darbiem   

No salvetēm tiek atdalīta apakšējā kārta, lai tas notiktu veiksmīgi, salvetes uz dažām sekundēm iemērcē bļodiņā ar ūdeni.

Salvetes noteiktā secībā līmē uz mēbelēm, pēc izžūšanas dekupētās vietas pārklāj ar laku.

Mēbeļu apgleznošanai būs nepieciešamas otas, krāsas, trafarets. Ar trafaretu uz mēbeļu fasādes uzklāj jebkuru iepatikušos rakstu.Tā būs centrālā daļa.

Pa perimetru tiek uzklāts citas krāsas ornaments no dažādām figūrām. Pēc izžūšanas darbs tiek pārklāts ar laku un nopulēts.

Lieliski paveiktai restaurācijai ņemam laku un kodinātāju kokam.

Ar kodni piešķir kokam vajadzīgo toni, pēc tam visu pārklājam ar laku un ļaujam nožūt. Populārs ir stilizēts krakelūrs, kad izstrādājums vizuāli it kā drūp, redzamas plaisas rakstā un apakšējais vecais slānis.

Šādiem darbiem nepieciešamas pamatiemaņas darbā ar dekoratīvajiem mākslas materiāliem un jāzina, kur var nopirkt krakelūra krāsas vai lakas.  

Laikam visvienkāršākais veids, kā uzlabot vecās mēbeles – pārklāt tās ar finierskaidām, kas nopirktas būvmateriālu veikalā. Būs nepieciešams arī gludeklis un speciāla līme.

Finierskaida tiek likta uz mēbeles virsmas, kas pirms tam pārklāta ar divām līmes kārtām. Pēc tam to nogludina ar gludekli. Izstrādājumam ir jābūt karstam, bet nevajag gaidīt, kamēr finierskaida atdziest un pielīp uz visiem laikiem.

Pēc gludekļa virsmu vēlams nogludināt ar koka rullīti.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē