Astoņas Latvijas baznīcas saņems finansējumu konkursa Ziņas

Astoņas Latvijas baznīcas saņems finansējumu konkursa "Latvijas sakrālais mantojums" ietvaros

Piektdiena, 31 maijā, 2019

Astoņas Latvijas baznīcas saņems finansējumu konkursa "Latvijas sakrālais mantojums" ietvaros, aģentūrai LETA pavēstīja "Rietumu bankas" preses sekretāre Eleonora Gailiša.

Viņa informēja, ka ir noslēdzies projektu konkurss "Latvijas sakrālais mantojums", kuru rīko "Rietumu bankas labdarības fonds" sadarbībā ar Nacionālo kultūras un mantojuma pārvaldi. Konkursa mērķis ir saglabāt un restaurēt Latvijas sakrālās arhitektūras un mākslas pieminekļus. Konkursa kopējais finansējums šogad ir 25 000 eiro.

Šogad žūrijas komisija nolēma piešķirt finansējumu astoņām Latvijas baznīcām.

Atbalstu saņems Rīgas Sv. Trīsvienības evaņģēliski luteriskā baznīca, kas atbalstu izmantots baznīcas 19.gadsimta altārgleznas "Ābrahams upurē dēlu Īzaku" restaurācijai, Daugavgrīvas Baltā evaņģēliski luteriskā baznīca, kas finansējumu izmantos vitrāžas restaurācijai, Grīvas Romas katoļu draudzes nams, kas finansējuma ietvaros restaurēs Sv. Augustīna vitrāžu, Asares luterāņu baznīca, kas finansējuma ietvaros restaurēs altārgleznu "Augšāmcelšanās", Alūksnes evaņģēliski luteriskā baznīca, kas restaurēs baznīcas fasādes durvis, Krivošejevas vecticībnieku draudzes baznīca, kas atjaunos baznīcas kupolu, Kuldīgas Sv. Annas luteriskā baznīca, kas restaurēs logus un durvis, kā arī Sprogu Sv. Miķeļa Romas katoļu draudzes nams, kas restaurēs litogrāfijas "Krusta ceļš".

Gailiša norādīja, ka žūrijas komisija, kuras sastāvā ir "Rietumu bankas labdarības fonda" pārstāvji un Nacionālās kultūras un mantojuma pārvaldes pārstāvji, konkursa ietvaros izskatīja gandrīz 100 saņemto pieteikumu, kuros glābšanai, konservācijai un restaurācijai tika pieteikti gan paši dievnami, to kupoli, ērģeles, kā arī dažādi sakrālie priekšmeti, altārgleznas u.c.

"Rietumu bankas labdarības fonds" projektu konkursu "Latvijas sakrālais mantojums" rīko kopš 2012.gada. Līdz šim atbalsts sniegts vairāk nekā 50 baznīcām visā Latvijā, bet kopējā atbalsta summa pārsniedz 190 000 eiro.

"Rietumu bankas labdarības fonds" dibināts 2007.gada aprīlī ar mērķi veicināt filantropiju un mecenātismu Latvijā, atbalstot sociāli atbildīgu rīcību un sabiedriska labuma mērķu sasniegšanu. Fonda prioritātes ir atbalsts sociālām problēmām, tostarp medicīnai, bērniem un jauniešiem, izglītībai un zinātnei, mākslai un kultūrai.

Pēc aktīvu apmēra "Rietumu banka" 2018.gada beigās bija piektā lielākā banka Latvijā.

Avots: LETA
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 16 dienu portālā
Bija online 16 stundas pirms
Meklētājs būvniecības nozarē