Veselību un drošību - pirmajā vietā Būvniecība

Veselību un drošību - pirmajā vietā

Otrdiena, 23 aprīlī, 2019

Daudzviet ir pieņemts - būvēsim kā sanāk....

ProClima piedāvā savādāk "No problēmas uz risinājumu!"

Termogrāfija - lieli siltuma zudumi 

 

Jā, Latvijas būvnicības ikdiena, būvējām kā sanāca... Bet, apskatīsim kādus riskus tas rada un kā patērētājs tiek ietekmēts, jo tas jau ir pavisam cits stāsts. Šoreiz pavisam nedaudz parunāsim par to, kas tad ietekmē mūsdienu mājas un kādas atšķirības un nianses ir jāizvērtē materiālu izvēlē, un, ko tas sniedz gala patērētājam.
Tieši materiāls un kavlitatīvs darbs veido kopējo ēku sistēmas drošību, lai neveidotos ēku defekti, jo tieši veselība šādas kļūdas nepiedod. Agrāk vai vēlāk mēs saskarsimies ar veselības problēmām, it īpaši mūsdienās, laikā, kad iektelpās cilvēks pavada lielāko laiku savas ikdienas. Attiecīgi parādās astmas simptomi no pelējuma sēnītēm un citi veselības traucējumi, izjūtam diskomfortu no caurvēja, ja nav labi iestrādāti, piemēram, logi u.c.
Arī mitrums telpās rada drēgnuma sajūtu un ietekmē mūsu dzīves kvalitāti un mikroklimatu kopumā. Protams, liela atbildība ir jāuzņemas arī ventilācijas sadaļai, kam ikdienā cilvēks parasti pievērš vismazāko uzmanību un bieži vien pat ignorē tā nozīmību. Pareiza gaisapmaiņa un sakārtots dienas režīms ir vērtība ar ko būtu jāsāk būvējot māju un domājot par savu dzīves telpu ilgtermiņā.
Daudzi teiks: "jā, bet kā tad bija agrāk, viss bija bez plēvēm un lentām...?" agrāk mēs nedzīvojām tik intesīvu dzīves ritmu un nepavadījām tik daudz laika iekštelpās. Turklāt mājas nebija tik blīvas un hermētiskas, kādas tās ir šodien un arī energo prasības bija pavisam citas zemākas klases. Pat logi bija bez blīvējumiem un ēkas no liekajām problēmām atbrīvojās caur neblīvumiem sienu konstrukcijās un savienojumos. Mainoties apsaimniekotājiem un valsts iekārtai arī Latvijā vecajās ēkās sāka paradīties problēmas, jo brīdī, kad sākām taupīt apkures izmaksas - tika izmainīts ēkas apkures režīms un rasas punkts tika ievilkts tuvāk iekštelpu sienām, kur tas viegli varēj apārvērsties reālā mitruma izpausmē.

 

Mitruma radītas problēmas, pelējums - veselības vislielākais risks

 

Jā, veselība un drošība ir galvenie raksturlielumi pēc kuriem vajadzētu vadīties izvēloties vai būvējot savu jauno mājvietu, jo parasti mēs nepērkam māju vai dzīvokli tikai 1 mēnesim vai nedēļām, lielākoties, tas ir visam mūžam vai vismaz ilgākam laika periodam gados. Tieši tas arī ir noteicošais, kādēļ dzīves videi jābūt sakārtotai un igtermiņā neciestu ne veselība, ne īpašuma vērtība, nemaz nerunājot par ēku strukturāliem bojājumiem.
Strukturāli ēkas bojājumi - neatbilstošs risinājums
Siltuma zudumi ir viens no mūsdienu lielākajiem izaicinājumiem, neviens negrib sēdēt pie krāsns un kurināt 3x dienā krāsni, visi grib celt mājokļu energoefektivitāti un savas dzīves kvalitāti, tērējot savu laiku citām vajadzībām. Nedaudz aplūkosim nākamajā attēlā, kāda ir atšķirība starp standarta māju, kas nav blīva un māju, kas ir siltināta un hermetizēta.

 

Izrēķinot starpību un apskatot kW izmaksas mēnesī, ēkai, tas vidēji sastāda 294eur, kas tiešām ir ievērojams ekonomisks pamatojums, lai mēs vēlētos būvēt enegotaupīgas ēkas, domātu par savienojumu blīvēšanu un ēkas aprīkotu ar ventilācijas iekārtām augstvērtīgam iektelpu klimatam. Interesants ir fakts, ja šos hermetizācijas darbus izpildam tikai daļēji - problēmas ir krietni lielākas, jo saskaitāmajiem pievienojas arī kondensāta atstātie riski un sekas.
To labi attēlo nākamai attēls, kur, jo lielāks un ilgāks ir ceļš gaisa mitruma tvaikam jāveics, jo lielāki ir kondensēšanās riski. Izveidojas tāds kā apburtais loks - ja negribam sēdēt un kurināt, tad blīvs un labi izdarīts darbs ir preventīvi svarīgs un loģisks ilgtermiņa risinājums.

 

Siltuma zuduma procesi un kondensēšanās riski


Liela nozīme ir arī loga mezgliem, jo tie ir mājas vājākie ķēdes posmi un tieši atsaucas uz efektivitātes rādītājiem un nepareizi aprīkoti un iemontēti var radīt ievērrojamas sekas uz patērētāja ikdienu.


Slikta veiktspēja un nekvalataīva loga montāža


Meklē labākus risinājumus, tad esi informēts un apmeklē www.logulentas.lv ProClima logu lentas ir LLRDA apstiprināti risinājumi ar kuriem strādā labākie logu ražotāji, augstu prasību projektos - un kādēļ, lai Jūsu mājas logi nebūtu augstāko prasību cienīgi, vai ne?

Patiesi, bieži vien tieši veiktspēja ilgtermiņā ir tā, kas neiztur kritiku, ja mēs izvēlamies nepareizus materiālus būvniecības procesā vai izdarījam sasteigtu nepareizu izvēli pērkot jauno īpašumu. Ilgtermiņš, kalpošanas laiks un veiktspēja ir jāsabalansē, domājot par klienta dzīves telpu, plānošana ir nozīmīgs instrumets pirms vispār uzsākt mājas būvniecību, lai viss darbotos kā vienota sistēma.


Kas tad ir sistēma un kādas priekšrocības tā sniedz?

Jau ilgāku laiku Latvijā ir pieejami pasaules līmeņas sistēmrisinājumi no ProClima. ProClima pašos pamatos ir divu zinātnieku tandēms, kas 1978 gadā izveidoja - ekoloģiskās būvniecības konsultatīvo centru, izstrādājot un domājot par materiāliem, kas spēj sniegt labāku dzīves kvalitāti. Un 1985 gadā top pirmā mitruma aizsarg membrāna pasaulē DB+ (mitrumregulējošs būvkartons), kas spēj mitruma ietekmē mainīt savu struktūru, nodrošinot labu aizsardzību pret pelējumu un ēku strukturāliem bojājumiem. Šī membrāna vēl joprojām nav pārspēta un tiek plaši izmantota ECO projektos, kad viss mājas risinājums ir no koka (koka karkas, kokšķiedras vate un kokšķiedras apdares plāksnes abās konstrukcijas pusēs). Arī Latvijā mums ir prieks par daudzajiem ražotājiem, kas piedāvā šadu iespēju saviem patērētājiem, kā piemēram, The House, AidO, Sila Stils, Sl Heat, Zemgales tehnoloģiskais centrs u.c.

Tikai 1994 gadā izveidojas ProClima zīmols un top pilnākais piedāvājums un sistēmas risinājumi, gan koka ēkām, gan mūra mājām,  un arī renovāciju projektiem. Paties daudz Vecrīgas ēku jumtu iegūst otro dzīvi pareizi veicot mansarda izbūvi ofisiem vai darbnīcām un tur dažādi ProClima drošie risinājumi ir tieši tas, kas nepieciešamas ilgstošai ēkas kalpošanai cilvēkam nevis otrādi. 
Protams, neuzskaitīsim visu, ko piedāvā šis pasaules brends, vien lieki der atcerēties, ka mēs to varam salīdzināt kā ABS sistēmu automašīnām, bez kuras mūsdienu droša braukšana vairs nav iedomājam, līdzīgi ir arī ar šiem risinājumiem, tas ir Jūsu jaunās vai vecās ēkas ABS sistēma piedāvājot maksimālo drošību pret pelējumu un ēku strukturāliem bojājumiem.
Pilnākā sisitēma "No - Līdz" viss ausgtākajam ēku blīvumam





Kā jau minējām Jums ir iespēja izvēlēties gudri, vai tas ir jumts, sienas vai logi, jauns vai vecs ēku projekts visiem vienādi šie jautājumi ir svarīgi un galvenais mēs konsultējam un labprāt iesakam, kas, kur un ko, lai neapjuktu lielajā piedāvājumu klāstā. 

Virspāru siltināšana vecajam jumtam
Dažādi jumtu risinājumi- termostabilitāte un UV noturība


ProClima piedāvā augstākos ēku blīvumus, kas ļaus Jums ietaupīt uz apkuri un pats galvenais vienmēr labs veselīgs mikroklimats, Jūsu dzīves telpai. Bet noteikti der uzzināt vairāk par Zehnder ventilācijas risinājumiem, kādā no citiem mūsu aktuālajiem rakstiem. 

Maksimālā drošība no ēkas iekšpuses (pasaules pieprasītākais risinājums)


Blīvumam un ēku mitrum drošībai apmeklē www.proclima.lv 
Ventilācijai, gaisapmaiņai no Zehnder u.c.  www.artiva.lv

Artiva Sia @artiva_proclima
Ventilācijas un norobežojošo konstrukciju hermetizācija
5 gadu 5 mēnešu 17 dienu portālā
Bija online 20 janvārī 14:48
Meklētājs būvniecības nozarē