Desmit gados Latvijā atjaunotas 802 daudzdzīvokļu ēkas Ziņas

Desmit gados Latvijā atjaunotas 802 daudzdzīvokļu ēkas

Trešdiena, 17 aprīlī, 2019

Kopš 2009.gada 14.aprīļa, kad daudzdzīvokļu ēku atjaunošanai varēja sākt saņemt Eiropas fondu līdzfinansējumu, kopumā Latvijā atjaunotas 802 ēkas, no ES fondiem kopumā ieguldot 92,28 miljonus eiro, informē Ekonomikas ministrijas (EM) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evita Urpena. Vairāki simti projektu patlaban ir īstenošanas stadijā.

Projektu pieņemšana atbalsta saņemšanai daudzdzīvokļu ēku energoefektivitātes uzlabošanai sākta 2009.gada 14. aprīlī. Iepriekšējā ES fondu periodā 2009.-2015.gadā atjaunota 741 daudzdzīvokļu ēka. Šajā ES fondu periodā no 2016.gada līdz šī gada 14.aprīlim atjaunota 61 daudzdzīvokļu ēka. Analizējot ēku energoefektivitātes uzlabošanas procesa rezultātus, redzams, ka vidējais siltumenerģijas samazinājums ir 45%, tātad iedzīvotāju izdevumi par siltumenerģiju ir samazinājušies gandrīz par pusi, vienlaikus pieaugot dzīvokļu vērtībai un uzlabojoties ēku vizuālajam izskatam.

Desmit gados visvairāk daudzdzīvokļu ēku atjaunotas Kurzemē – 245, Rīgas reģionā atjaunotas 240, Vidzemē – 178 ēkas. Visaktīvākie dzīvokļu īpašnieki ir Liepājā, kur atjaunotas 114 daudzdzīvokļu ēkas, savukārt Valmierā atjaunotas 64 ēkas, Ventspilī – 57, Rīgā – 50, Jelgavā – 19 ēkas.

“Mājokļu pieejamības veicināšana ir viena no Ekonomikas ministrijas darbības prioritātēm arī šim gadam. Jau aktīvi gatavojam atbalsta programmu īres namu celtniecībai, turpinās Altum īstenotā mājokļu garantiju programma, no kuras ģimenes ar bērniem un jaunie speciālisti var saņemt atbalstu mājokļa iegādei. Vienlaikus Latvijai ir būtiski sakārtot esošo dzīvojamo fondu, radīt ilgtspējīgu vidi cilvēkam un uzņēmējdarbības attīstībai. Apzināmies ēku atjaunošanas un energoefektivitātes paaugstināšanas nozīmi arī ES kopējo enerģētikas un klimata mērķu sasniegšanā,” uzsver ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro. Ministrs pauž, ka Ekonomikas ministrija ir sākusi gatavot nākamā ES fondu plānošanas perioda dokumentus, kurā turpināsies atbalsts energoefektivitātes paaugstināšanai un atjaunojamo energoresursu arvien plašākai izmantošanai daudzdzīvokļu, publiskajās un ražošanas ēkās.

Šajā ES fondu plānošanas periodā 2014.–2020.gadā Attīstības finanšu institūcija Altum ir saņēmusi 508 projektus atbalsta saņemšanai ēku atjaunošanai, kopumā pieprasot ES fondu līdzfinansējumu 84,5 milj. eiro apmērā. No šiem projektiem būvniecība jau noslēgusies 61 daudzdzīvokļu ēkā, būvniecības procesā pašlaik ir 95 ēkas, savukārt pārējie projekti vēl ir izskatīšanas un iepirkumu stadijās. Šajā plānošanas periodā aktīvākais ir Rīgas reģions, no kura kopumā saņemti 215 ēku atjaunošanas projekti, Kurzemes reģionā iesniegti 146 projekti. Starp pilsētām visvairāk projektu saņemti no Liepājas – 83, no Rīgas – 60, no Ventspils un Valmieras – pa 15 projektiem, no Jelgavas – 14 projekti. Starp novadiem aktīvākais ir Olaines un Salaspils novads katrs ar 23 projektiem, no Ogres un Siguldas novada iesniegti pa 19 projektiem, no Saldus novada – 18, no Valkas novada – 11, no Grobiņas, Cēsu, Inčukalna novada Vangažiem, Ādažu novada – pa 9 projektiem.

Projektu pieteikumus ES fondu atbalsta saņemšanai ēku atjaunošanai un energoefektivitātes uzlabošanai var iesniegt Attīstības finanšu institūcijā Altum. Vairāk informācijas vietnē https://www.altum.lv.

Vineta Silberga @vineta_silberga
https://www.m.buvbaze.lv/vineta_silberga/
6 gadu 11 mēnešu 3 dienas portālā
Bija online 25 augustā 12:04
Meklētājs būvniecības nozarē