Nerenovēt vecu māju nozīmē “dzīvot uz bumbas ar pulksteņa mehānismu“ Ziņas

Nerenovēt vecu māju nozīmē “dzīvot uz bumbas ar pulksteņa mehānismu“

Trešdiena, 21 decembrī, 2016

Māja Maskavas ielā 1 ir uzcelta 1971. gadā, tajā ir 90 dzīvokļi. Pārsvarā tie ir privatizēti, bet daži ir pašvaldības dzīvokļu fonda pārvaldījumā. Māja ir saglabājusi savu autentisko izskatu, jo kapitālais remonts šeit nekad nav veikts. Biedrības “Maskavas-1” valdes priekšsēdētājs Sergejs Ivļevs namā dzīvo jau 25 gadus, un ir pilnīgi pārliecināts, ka renovācija ir ļoti nepieciešama. Māja vēl ir ceļā uz atjaunošanu, bet, kā līdz tam nonāca, stāsta S. Ivļevs:

“Iesaistīties namu pārvaldē mani piespieda apstākļi. Daudzi dzīvokļu īpašnieki atceras to brīdi, kad 2005. gadā tika likvidēts pašvaldības uzņēmums “Dzīvoklis”. Sākās privāto apsaimniekotāju visatļautības periods. Pašvaldībai vairs nebija atbildības un uzraudzības funkciju pār apsaimniekošanas jomu. No otras puses cilvēki vēl nezināja, kādā veidā pašiem kontrolēt savu apsaimniekotāju. Izmantojot īpašnieku nezināšanu un pasivitāti, apsaimniekotājs īstenoja dažādas mahinācijas, kas nepamatoti sadārdzināja apsaimniekošanas pakalpojuma maksu.

Piemēram, rēķinos tika iekļauti maksājumi par remonta darbiem, kas faktiski netika izpildīti vai tikai daļēji izpildīti. Remonta darbus veica apsaimniekotājam “draudzīgie uzņēmumi” par sadārdzinātām cenām. Lēmumu par to, kādus darbus veikt vai neveikt, pārsvarā apsaimniekotājs pieņēma, nekonsultējoties ar īpašniekiem. Vienā brīdī nonācām pie situācijas, ka maksājām naudu par kaut kādiem sīkiem, īpaši nevajadzīgiem vai neeksistējošiem darbiem, savukārt svarīgi darbi netika īstenoti. Piemēram, pie mums pirmā privātā apsaimniekošanas kompānija veica karstā ūdens un cirkulācijas cauruļu izolāciju, tomēr darbi tika veikti tik nekvalitatīvi, ka nauda, kuru mēs samaksājām, pēc būtības bija izmesta vējā.

Cilvēkiem, arī man, apnika maksāt, nezinot par ko tieši, apnika būt ignorētiem. Gribējās sakārtot to vidi, kur dzīvoju pats un mana ģimene. Mūsu mājā tāds nebiju vienīgais, mums bija domubiedru grupa, kas apvienojās un dibināja biedrību. Šobrīd mūs atbalsta iedzīvotāju vairākums. Mēs varam lepoties ar to, ka īpašnieku sapulcēs nav problēmu savākt kvorumu, savukārt lēmumi tiek pieņemti gandrīz vienbalsīgi. Tomēr ir neliela daļa cilvēku, kas neciena vairākuma lēmumu. Viņi uzskata- ja dzīvoklis ir privatizēts, tad var maksāt par to, var nemaksāt. Šai iedzīvotāju daļai ir vienalga, ko lemj kopsapulce - viņi nepakļaujas šīm lēmumam.

Kopumā cilvēki maksā disciplinēti, tomēr ir kādi 5 % īpašnieku, kas ir “pārliecinātie nemaksātāji”.  Viņi vienkārši nemaksā. Pamatojumi ir dažādi. Viens teica: “Es labāk bērnam lieku reizi rotaļlietu nopirkšu.” Cits, savukārt, ir izremontējis dzīvokli, jāmaksā kredīts, tāpēc liekas naudas nav. Ir arī cilvēki, kas nemaksā ziemas periodā, bet atdod parādu vasaras periodā. Tas jau ir cits gadījums. Ziemas periodā palielinās rēķinu summas par komunālajiem pakalpojumiem. Cilvēki netiek galā ar savām finansiālām saistībām. Ar tādiem iedzīvotājiem mēs vienojamies, sastādām parāda atmaksas grafiku. Jebkurā gadījumā visi nemaksātāji dzīvo uz to īpašnieku rēķina, kas atbildīgi un disciplinēti maksā. Ar šiem nemaksātājiem mēs tiesājamies.

Biedrība valdes locekļu esošā sastāva laikā tika veikti šādi remonta darbi: jumta seguma atjaunošana; siltummezglu rekonstrukcija; kāpņu telpu durvju nomaiņa; tamburu remonts un pasta skapīšu nomaiņa; labiekārtošanas projekta realizācija sadarbībā ar Salaspils novada pašvaldību.

Tomēr mājai jau sen ir nepieciešams gan inženiertīklu, gan fasādes kapitālais remonts. Piemēram, mēs katru gadu veicam ūdensvada un kanalizācijas remonta darbus, bet šo darbu intensitāte arī pieaug katru gadu.

Renovēt namu mēs nolēmām, jo māja ir veca un prasa inženiertīklu kapitālo remontu. Lai samazinātu siltuma zudumus un sakārtotu mājas estētisko izskatu, ir nepieciešams veikt fasādes remontu un siltināšanu.

Tiklīdz mēs uzzinājām par iespēju, ko piedāvā valsts un Salaspils pašvaldība sadarbībā ar “Salaspils Siltumu”, mēs biedrībā sapratām, ka tā ir mūsu vienīga iespēja veikt kapitālu remontu jeb renovāciju. Pašu spēkiem mēs nespētu panākt tādus nosacījumus, kas tiek piedāvāti šobrīd, tāpēc esam pateicīgi “Salaspils Siltumam” un tā valdes loceklei Inai Bērziņai-Veitai, kā arī būvdarbu vadības speciālistam Andrejam Semjonovam un projektu vadītājai Renātei Bražinskai par sadarbību un palīdzību. Pēc būtības viņi uzņēmās pilnu atbildības slogu par sagatavošanas procesu, dokumentu sakārtošanu, labāko variantu piemeklēšanu u.c. darbiem. Pateicamies arī Salaspils novada pašvaldībai par to, ka atbalsta šāda projekta realizāciju.

Pieņemt lēmumu iesaistīties pašvaldības un “Salaspils Siltuma” piedāvātajā projektā nebija grūti.

Mūsu iedzīvotāju vairākums saprot, ka renovācija ir nepieciešama. Tomēr galīgais lēmums tiks pieņemts tuvākajā kopīpašnieku sapulcē. Šajā sapulcē notiks galīga projekta prezentācija, kurā tiks atspoguļoti labojumi un izmaksas. Mūsu mājas iedzīvotāji aktīvi iesaistījās renovācijas programmas sagatavošanas procesā, savukārt galvenais “pret” arguments ir – projekta realizācijas lielās izmaksas.

Diemžēl mums ir viens dzīvoklis no “pārliecinātu nemaksātāju” rindām, kas nekontaktējas ar biedrības valdi un atsakās sadarboties ar “Salaspils Siltumu”. Šis cilvēks ir pašnodarbinātā persona. Saskaņā ar likumu pašnodarbinātajām personām saistībā ar energoefektivitātes paaugstināšanas programmas realizāciju ir jāaizpilda noteikta anketa. Ja to nedara, tad summa, kas aprēķināta uz katru dzīvokli, viņam būs jāsedz pašam. Jāpiebilst, ka šīm dzīvoklim jau ir liels parāds, par kuru “Maskavas-1” bija tiesvedība visās tiesu instancēs. Cik lielas izredzes, ka aprēķināta summa tiks nomaksāta?

Ja šobrīd būtu jāpieņem lēmums: siltināt vai nē, es teiktu, ka nerenovēt māju Maskavas ielā 1 nozīmētu “dzīvot uz bumbas ar pulksteņa mehānismu“. Mājas nolietojums ir tik liels, ka grūti prognozēt, kurā brīdī var notikt nopietna avārija.

Manuprāt, iedzīvotāji šaubās par renovācijas nepieciešamību, jo trūkst informācijas. Īpašniekiem ir jāpieprasa savam apsaimniekotājam mājas stāvokļa izvērtēšana. Jāpieprasa risku analīze. Cilvēkiem ir jābūt izsmeļošai informācijai par to, kādā stāvoklī māja ir šobrīd, kādi ir riski nākotnē. Protams, jāpieprasa arī informācija par prognozējamajiem izdevumiem. Vienalga, kāds būs jūsu lēmums, galu galā svarīgi, lai tas tiktu pieņemts, pamatojoties uz faktiem, nevis pieņēmumiem!”

Paldies biedrībai “Maskavas-1” un Sergejam Ivļevam par sniegto viedokli, un vēlam veiksmi renovācijas procesā!

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 17 dienu portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē