MUN režīms darbosies vēl gadu pēc tam, kad stāsies spēkā jauns regulējums; nozaru ierobežojuma nebūs Ziņas

MUN režīms darbosies vēl gadu pēc tam, kad stāsies spēkā jauns regulējums; nozaru ierobežojuma nebūs

Trešdiena, 21 decembrī, 2016

Rīga, 20.dec., LETA. Mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) režīms darbosies vēl gadu pēc tam, kad spēkā stāsies jauns regulējums mazajiem uzņēmumiem, paredz šodien Saeimā pieņemtie grozījumi MUN likumā, ko Valsts prezidents Raimonds Vējonis iepriekš bija nodevis otrreizējai caurlūkošanai.

Likums vairs neparedz ierobežojumu, ka pieteikties mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusam var līdz 2017.gada 30.jūnijam. Tāpat vairs nav noteikts, ka esošajiem mikrouzņēmuma nodokļa maksātājiem, kas vēlēsies turpināt saimniecisko darbību pēc 2018.gada 31.decembra, līdz 2018.gada 15.decembrim būs jāreģistrējas par uzņēmumu ienākuma nodokļa vai iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāju.

Tāpat likuma izmaiņas paredz atteikties no nozaru ierobežojuma, kurās var darboties mikrouzņēmumi.

Saeima, atkārtoti vērtējot likumprojektu, šīs normas izslēdza, kā arī noteica, ka MUN režīms darbosies vēl gadu pēc tam, kad MUN vietā stāsies spēkā jauns regulējums mazajiem uzņēmumiem.

Likums paredz uzdot valdībai līdz 2017.gada 1.jūnijam iesniegt Saeimai likumprojektus, kas paredz jauna specializēta vienkāršota nodokļu regulējuma ieviešanu mazajiem uzņēmumiem un mikrouzņēmumiem, lai aizstātu MUN režīmu.

Kā ziņots, iepriekš šis likumprojekts tikai pieņemts Saeimā budžeta paketē, bet prezidents nolēmis to nodot parlamentam otrreizējai caurlūkošanai. Pēdējos gados nebija gadījumu, kad prezidents nodotu otrreizējai caurlūkošanai kādu no likumprojektiem, kas saistīti ar valsts budžetu.

Prezidents pauda viedokli, ka sākotnēji piedāvātais regulējums bija nepilnīgs un pretrunā iepriekš pieņemtajiem lēmumiem, ar kuriem rēķinājušies uzņēmēji un sabiedrība.

Tāpat Vējonis norādīja, ka nav izpildīts Ministru kabineta 2015.gada 22.septembra lēmums izstrādāt mikrouzņēmumu nodokli aizstājošu regulējumu, kas noteiktu specializēta vienkāršota nodokļu režīma ieviešanu maziem un mikro uzņēmumiem ar mazu ikgadējo apgrozījumu, paredzot vienkāršotu grāmatvedības uzskaiti, deklarāciju iesniegšanu un nodokļu nomaksu.

Vējonis gan kategoriski noraida, ka Mikrouzņēmumu nodokļa likuma grozījumu atgriešana otrreizējai caurlūkošanai nozīmē neuzticības izteikšanu Ministru prezidentam.

Saeima šodien skatīs vēl vienu likumprojektu, kas paredz nākamgad palielināt MUN likmi.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 25 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē