Rixport īpašnieki par lidostas teritorijā neīstenoto biznesa parku no Latvijas vēlas piedzīt 65 miljonus eiro Ziņas

Rixport īpašnieki par lidostas teritorijā neīstenoto biznesa parku no Latvijas vēlas piedzīt 65 miljonus eiro

Pirmdiena, 18 martā, 2019

SIA "Rixport", kas savulaik pie lidostas "Rīga" plānoja būvēt biroju un konferenču telpu kompleksu, norvēģu īpašnieki par investīciju aizsardzības līguma iespējamiem pārkāpumiem no Latvijas valsts starptautiskajā arbitrāžā vēlas piedzīt 65 miljonus eiro, vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga", atsaucoties uz Norvēģijas reģionālo laikrakstu "Adresseavisen".

Vienlaikus gan raidījums norādīja, ka investīciju politikai veltītā interneta mājaslapā minēta cita summa - 26 miljoni eiro. SIA "Rixport" pārstāve advokāte Agnese Medne "Nekā personīga" atteicās izpaust prasības apmēru, aizbildinoties, ka viņa to nedrīkst darīt.

Medne skaidroja, ka uzņēmuma vērienīgajām iecerēm lidostas teritorijā galvenais traucēklis bija valsts noteikto attīstības plānu maiņa. "Plāni, ko nosprauž Latvijas valsts galvenokārt Satiksmes ministrijas (SM) personā, mainījās vai katru gadu vai dažkārt pat vairākas reizes gadā. Nekustamā īpašuma attīstīšanā vieta ir vissvarīgākā, un, ja kāds sola vislabāko vietu un to nepilda, tad tas ir saistību pārkāpums," "Rixport" prasības būtību skaidroja advokāte.

Tikmēr SM valsts sekretāra vietniece Džineta Innusa iebilda Mednes teiktajam. "Tā gluži nav. Lidostā ir realizēti vairāki projekti. Pēc tā paša detālplānojuma, kas neapmierināja konkrēto komersantu. Līdz ar to tas atspoguļo tikai divas iespējas: vai nu projekts bija sagatavots ar nepietiekamiem biznesa aprēķiniem, vai arī bija vēlme izdarīt izmaiņas detālplānojumā, kas projektu mainītu."

Iepriekš, Māra Kučinska (ZZS) valdības laikā, "Rixport" piedāvājusi Latvijas valstij strīdā izlīgt, bet valdība šādam variantam nav piekritusi, jo uzskata, ka prasība ir pilnīgi nepamatota, līdz ar to uzņēmumam neesot nekādu izredžu šajā tiesvedībā uzvarēt.

Par šo pašu strīdu tiesvedība sākt arī Latvijā, un divās tiesu instancēs spriedumi jau bijuši labvēlīgi Rīgas lidostai. Nesagaidot, ko lems Augstākā tiesa, "Rixport" īpašnieki vērsušies starptautiskajā investīciju šķīrējtiesā pret Latvijas valsti, prasot atlīdzināt zaudējumus un cerētos ienākumus no neuzceltā biznesa parka. Prasības izskatīšana Parīzē šonedēļ jau noslēgusies, bet spriedums vēl neesot pasludināts.

LETA jau 2016.gada nogalē ziņoja, ka "Rixport" īpašnieki vērsušies Starptautiskajā investīciju strīdu izskatīšanas centrā (ICSID) ar prasību pret Latvijas valsti saistībā ar apbūves ieceri lidostā "Rīga". Prasību iesnieguši "Rixport" īpašnieki - Norvēģijas uzņēmumi "EBO Invest", "Rox Holding" un "Staur Eiendom".

"Rixport" 2000.gadu otrajā pusē vēlējās izveidot modernu un konkurētspējīgu lidostas viesnīcu, realizēt biroju un konferenču telpu kompleksa projektu, taču iecere netika īstenota.

"Rixport" pie projekta neveiksmēm vainoja lidostu "Rīga" - ieceri neesot bijis iespējams īstenot pastāvīgi mainīgo lidostas plānu un nosacījumu dēļ. "Rixport" jau bija vērsies tiesā pret lidostu par vairāk nekā 25 miljonu eiro piedziņu, bet tiesa prasību noraidīja, vienlaikus apmierinot lidostas "Rīga" pretprasību par parāda un līgumsoda 3,7 miljonu eiro apmērā piedziņu no "Rixport".

"Rixport" reģistrēts 2006.gada martā, uzņēmuma pamatkapitāls ir 1 999 800 eiro, bet īpašnieki - Norvēģijas uzņēmumi "EBO Invest", "Rox Holding" un "Staur Eiendom".

Kā liecina "Firmas.lv" dati, "Rixport" jau daudzus gadus pēc kārtas darbojusies bez apgrozījuma un ar vairāku simtu tūkstošu eiro zaudējumiem ik gadu, bet atsevišķos gados zaudējumi pārsnieguši pat divus miljonus eiro. Valsts ieņēmumu dienesta administrēto nodokļu parāds uzņēmumam patlaban ir 2176 eiro.

Avots: LETA
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 25 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē