Divas trešdaļas valsts galveno un trešdaļa reģionālo autoceļu ir labā stāvoklī Ziņas

Divas trešdaļas valsts galveno un trešdaļa reģionālo autoceļu ir labā stāvoklī

Piektdiena, 22 februārī, 2019

Pēc 2018.gada remontdarbiem valsts autoceļu tīklā 64,1% galveno autoceļu ir labā un teicamā tehniskajā stāvoklī, vēsta valsts akciju sabiedrības Latvijas Valsts ceļi (LVC) Komunikācijas daļa. Visi valsts galvenie autoceļi ir ar asfaltbetona segumu. 10,3% valsts galveno autoceļu ir apmierinošā stāvoklī un 25,6 % – sliktā tehniskajā stāvoklī.

No valsts reģionālajiem autoceļiem ar asfalta segumu teicamā un labā stāvoklī ir 34,6% autoceļu, 22,6% ceļu tehniskais stāvoklis ir apmierinošs, bet 42,8% ir sliktā un ļoti sliktā stāvoklī. No grants seguma reģionālajiem autoceļiem 6,6% ir labā stāvoklī, 47,8% – apmierinošā, 45,6% – sliktā stāvoklī.

No valsts vietējiem autoceļiem ar asfalta segumu 31,6% ir teicamā un labā stāvoklī, 26,3% ceļu tehniskais stāvoklis ir apmierinošs, bet 42,1% – slikts un ļoti slikts. No grants seguma vietējiem autoceļiem 6,1% ir labā stāvoklī, 47,4% – apmierinošā, 46,5% – sliktā stāvoklī.

Darbiem valsts autoceļu tīklā katru gadu ir nepieciešami 636 miljoni eiro. Jau vairāk nekā 25 gadus valsts autoceļu tīkls tiek uzturēts nepietiekama finansējuma apstākļos, tāpēc ir izveidojies neizdarīto darbu deficīts 4 miljardu eiro vērtībā. Tāpēc liela daļa valsts pārziņā esošo autoceļu ir sliktā un ļoti sliktā tehniskajā stāvoklī.

Kopumā šajā Eiropas Savienības (ES) fondu plānošanas periodā 2014.-2020.gadā Kohēzijas fonda (KF) līdzfinansējums valsts autoceļiem bija 256,9 miljoni eiro, no Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības fonda (ERAF) – 277,0 miljoni eiro. Šogad tiks uzsākti divi pēdējie šī plānošanas perioda projekti ar KF un ERAF līdzfinansējumu – Vidzemes šosejas Sēnītes posma rekonstrukcija un reģionālā autoceļa Ventspils – Kuldīga – Saldus (P108) posma pārbūve.

Būvdarbus Sēnītes posmā uz Vidzemes šosejas A2 veiks piegādātāju apvienība ‘’Binders un ACB’’. Līgums paredz Vidzemes šosejas posma no Garkalnes līdz Sēnītei 25,50.-39,40.km abu brauktuvju un Valmieras šosejas A3 posma no Sēnītes līdz tiltam pār Gauju 0,00.-1,65.km segas pārbūvi. Būvdarbu līgumcena ir 38,5 miljoni eiro ar PVN, tie tiks finansēti gan no ES Kohēzijas fonda, gan no valsts budžeta apakšprogrammas ‘’Valsts autoceļu uzturēšana un atjaunošana’’ un citām valsts budžeta programmām. Būvdarbu posmā ir divas brauktuves ar divām joslām katrā virzienā, deviņi satiksmes pārvadi Sēnītes mezglā un viens pie Vangažiem. Tiltam pār Gauju uz A3 tiks mainīts asfaltbetona segums.

Pēdējais šī plānošanas perioda iepirkums ar ERAF līdzfinansējumu vēl nav noslēdzies. Autoceļa Ventspils–Kuldīga–Saldus P108 pārbūve posmā no Ventspils līdz pagriezienam uz Zirām 3,93.-24,60.km vietām paredz pilnībā nomainīt ceļa segas pamata slāņus, vietām tos pastiprināt, kā arī uzklāt divas kārtas asfalta. Tiks uzlabota ūdens novades sistēma un atjaunotas sabiedriskā transporta pieturvietas.

Vineta Silberga @vineta_silberga
https://www.m.buvbaze.lv/vineta_silberga/
6 gadu 10 mēnešu 30 dienu portālā
Bija online 25 augustā 12:04
Meklētājs būvniecības nozarē