Kā izvēlēties fasādes materiālus savam namam Aktuālie padomi

Kā izvēlēties fasādes materiālus savam namam

Pirmdiena, 5 novembrī, 2018

Ja esat nolēmis būvēt māju, jums noteikti radīsies jautājums, kurus fasādes materiālus izvēlēties. Fasāde taču ir gan jūsu nama seja, gan vizītkarte. Šobrīd tirgū ir pieejami visdažādākie fasādes apdares materiālu piedāvājumi: no lētiem risinājumiem līdz dārgiem un retiem materiāliem, kas atvesti no eksotiskām valstīm. Tātad, kā izvēlēties atbilstošāko, lai pēc tam nevajadzētu maksāt divtik?

Apskatīsim galvenos tirgū piedāvātos ventilējamo fasāžu apdares materiālus un to priekšrocības un trūkumus.
Parasti, ja izvēlaties ventilējamo fasādi, vispirms iedomājaties koka apdares dēļus. Koks ir neatdalāma Latvijas vēstures daļa. Apdares dēļi ir iecienīti arī mūsdienās. Šā materiāla priekšrocības: tiek izmantots dabīgs materiāls, cena ir salīdzinoši pievilcīga, būvnieki prot strādāt ar šo materiālu, dēļus var krāsot dažādās krāsās. Turklāt koka apdares dēļu fasāde vasarā nepārkarst. Taču šādai fasādei ir arī daudz trūkumu. Pirmkārt, šāda fasāde ik pēc dažiem gadiem ir jāpārkrāso: gadu vai divus pēc krāsošanas fasāde izskatīsies lieliski, taču vēlāk sāks balēt, krāsa var sākt lobīties, māja zaudēs savu estētisko izskatu. Ja vēlēsieties māju pārkrāsot, jums būs jānolīgst celtnieki, kuri veiks šo darbu, jāmaksā būs arī par krāsu un sastatņu nomu. Ja pārkrāsošanu veiksiet saviem spēkiem, ņemiet vērā, ka ik pēc dažām vasarām vairākas nedēļas nogales būs jāvelta darbu veikšanai. Turklāt visbiežāk tuvu zemei un ap logiem esošie apdares dēļi sāks pūt, jo šajās vietās krājas mitrums. Šie apdares dēļi būs jāmaina pret jauniem.



Vēl viens liels koka apdares dēļu trūkums – degtspēja. Ja izceļas ugunsgrēks, apdares dēļi ātri uzliesmo, cilvēkiem ir grūti izkļūt no degošā nama, bet ugunsdzēsējiem ir sarežģīti dzēst ēkas ar degošiem fasādes materiāliem.Vēl viens iecienīts materiāls – plastmasas apdares dēļi. Salīdzinot ar koku, tie maksā mazāk, ir pieejami ar dažādiem rakstiem un faktūrām, montāža ir vienkārša, dēļi ir ļoti viegli. Taču plastmasas apdares dēļiem ir statiskais lādiņš, kas pievelk sīkas netīrumu daļiņas, uz kurām aug ķērpis, fasāde ļoti ātri zaudē estētisko izskatu. Šādu fasādi var mazgāt, taču tas būs jādara vairākas reizes gadā. Plastmasa kā materiāls deformējas temperatūras svārstību ietekmē: tai uzkarstot, materiāls izplešas, tāpēc uz fasādes parādās «viļņi«. Plastmasa sadalās arī UV staru ietekmē un izdala apkārtējā vidē indīgas vielas, kuras nokļūst dzīvojamās telpās, un mājas iedzīvotāji tās ieelpo. Saules staru ietekmē ļoti ātri izbalē arī fasādes krāsa. Pēc aptuveni desmit gadiem šāda fasāde ir jāmaina, taču risinājuma, kur šādus apdares dēļus utilizēt, joprojām nav.

Pastaigājot pa individuālo dzīvojamo māju rajoniem, redzams, ka kā fasādes materiāls tiek izmantoti arī dažādi skārda izstrādājumi. Tie ir pieejami plašā krāsu izvēlē, materiāls ir viegls, un tiek pārdots par pieejamu cenu. Galvenā šādas fasādes problēma – ēkas sakaršana gada siltajā laikā. Skārds ne tikai deformēsies temperatūras svārstību ietekmē, bet arī sava svara un mehānisko īpašību dēļ ļoti ātri sakarsīs un sildīs ēku vasarā, bet sliktās skaņas izolācijas dēļ dzirdēsiet ielas troksni un lietu, ja pūtīs stiprāks sānu vējš.Jau kādu laiku Latvijas tirgū ir pieejami cementa apdares dēļi. Šie apdares dēļi tiek ražoti no šķiedrcementa, kuru temperatūras svārstības ietekmē minimāli, tas ir izturīgs mūsu bargā un mainīgā klimata apstākļos. Būtiski, lai apdares dēļi tiktu pirkti rūpnieciski krāsoti, jo ir nepieciešama īpaša gruntēšanas un krāsošanas tehnoloģija, lai krāsa turētos ilgāk un nebalētu. Šādai fasādei ir nepieciešama minimāla kopšana ilgu periodu, tā praktiski nebalē, izskatās estētiski arī pēc padsmitiem gadu. Apdares dēļi nav degoši, kaitīgi apkārtējai videi, tie tiek ražoti no dabīgiem materiāliem, tos pēc piecdesmit vai vairāk gadiem varēs vienkārši pārstrādāt. Šos apdares dēļus ir viegli montēt, un to var darīt arī ziemā. Cementa apdares dēļu cena ir augstāka par koka dēļu cenu, taču, ja salīdzinātu fasādes kopšanas izmaksas ilgākā periodā, cena izlīdzinātos pēc aptuveni 5-8 gadiem.
Apkopojot var teikt, ka katram fasādes materiālam ir savas priekšrocības un trūkumi, taču atcerieties izvērtēt fasādes kopšanas izmaksas ilgākā periodā, mājas estētiku, savu un ģimenes locekļu drošību.

Elviss Siliņš @elvis_silins
Tirdzniecības vadītājs
5 gadu 6 mēnešu 13 dienu portālā
Bija online 19 janvārī 15:34
Meklētājs būvniecības nozarē