Funkcionāls interjera dizains: 7 punkti, kurus vērts ievērot Aktuālie padomi

Funkcionāls interjera dizains: 7 punkti, kurus vērts ievērot

Pirmdiena, 15 oktobrī, 2018

Liela daļa cilvēku, plānojot pārvērtības mājoklī, sāk ar attiecīgo krāsu toņu izvēli un apdares materiāliem. Speciālisti iesaka sākt ar telpas plānošanu pa zonām vispirms un visu pārējo atstāt vēlākam. Ja telpas tiek pareizi saplānotas sākumā, vēlāk var iegūt vairāk brīvas vietas un izveidot funcionālu interjera dizainu, piemērotu katram ģimenes loceklim.

Turpinājumā apskatīsim 7 vienkāršus punktus pēc kā vadīties, plānojot telpas zonējumu atbilstoši dzīvesveidam. Šie ieteikumi darbojas kā lielās, tā arī mazās telpās.

1. Telpas zonējums ņemot vērā katra mājinieka individuālās prasības

Vispirms sāc ar saraksta sastādīšanu mazākiem un lielākiem telpas zonējumiem, kas ir nepieciešmi. Pēc tam, katram sadalījumam pieraksti klāt nepieciešamos izmērus metros un centimetros. Ja telpas ir plašākas, izmanto aprēķinus kvadrātmetros.

Piedomā pie tā, kādi ir mēbeļu izmēri un, cik cilvēki kopā dzīvojiet. Izmēri mēbeles un aprēķini attālumus starp tām. Piemēram, starp virtuves darba virsmu un ēdamgaldu ir jābūt vismaz 1-1,5 m, lai mājiniekiem būtu ērti pārvietoties un sēžot pie galda viens otram netraucētu.

2. Nosaki, kurām zonām- telpām ir jāatrodas blakus

Kad nepieciešamie izmēri ir aprēķināti, ir jānosaka, kurām telpām, zonām ir jāatrodas blakus. Piemēram, ēdamgaldam vislabāk atrasties virtuves tuvumā vai virtuvē. Tālāk var vadīties pēc katra ieraduma. Ēdamgalda tuvumā var ierīkot ērtu sēdvietu, savukārt dīvāna tuvumā var būt bērna spēļu laukums vai neliela darba zona. Tas, protams, atkarīgs no katra ikdienas ieradumiem.

3. Kādas prasības uzstāda pati telpa

Mājas labiekārtošana vai tas būtu kosmētiskais remonts vai pārbūve, prasa enerģiju un plānošanu, kur jāņem vērā logu, durvju, elektrības izvadu, starpsienu, kolonnu un citu sienu izbīdījumu atrašanās vieta. Jānovērtē kas ir konstants, nemainīgs un ko var pārplānot, nojaukt vai pārbūvēt.

4. Kur ir santehnikas, gāzes un ūdens līnijas

Virtuves, vannas istabas, bāri un citas telpas, kuras ir nepieciešams apgādāt ar kanalizācijas un ūdens līnijām, ir jāieplāno pēc iespējas tuvāk šiem izvadiem. Tādā veidā samazinot papildus izmaksas par līniju pārvilkšanu.

5. Kādas ir plānošanas iespējas

Jau iepriekš zinot, kurā vietā atradīsies virtuve, jāizplāno tās izkārtojums vadoties pēc telpas izmēriem. Vai izkārtojums būs taisnā līnijā gar sienu, stūra veida virtuve vai apvienota ar viesistabu. Izejot no pieņemtā lēmuma, jāizplāno vieta ēdamzonai. Tas var būt atsevišķi novietots ēdamgalds, vai lete.

6. Publiskās un privātās telpas

Domājot par publiskajām un privātajām zonām jāizlemj, kādas tās būs- pilnībā vai daļēji slēgtas. Piemēram, guļamistaba ir privāta telpa, kura būtu jāiekārto mājokļa tālākajā un klusākajā zonā. Turpretī virtuve ir atklāta un publiska telpa. Pajautā sev, kādu vēlaties redzēt virtuves zonu. Caurstaigājamu, vai tomēr nodalītu?

7. Uzskicē pamatideju

Internetā var atrast dažādas sarežģītības pakāpes programmas, kas ļauj uzzīmēt reālo telpas izkārtojumu un aplūkot to 3D formātā. Tas ir lieliski, jo ļauj iztēloties izmaiņas vēl pirms tās ir ieviestas dzīvē. Lūk viena no šādām programmām: Google SketchUp.

 

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 28 dienu portālā
Bija online 13 stundas pirms
Meklētājs būvniecības nozarē