Kā pareizi uzglabāt malku? Aktuālie padomi

Kā pareizi uzglabāt malku?

Ceturtdiena, 24 novembrī, 2016

Tik jauki gozēties sava mājā pie krāsns vai kamīna. Malku sprakšķēšana un aizraujošas liesmu dejas. Nesteidzīgas sarunas, klusinātas krāsas. Protams tam visam nepiecešams iespaidīgs malku krājums.  Kādas malkas izvēlēties un kāpareizi tos uzglabāt?

 

Malku sagatavošānas ziemai vislabāk darīt vēla rudenī. Sasplit malku vajag pirms tos krausiet glabšānai.  Nepiecešams mēģināt saglabāt biezumu 6-10 cm, bet garumu ne vairāk par 40cm. Malka no dažādiem kokmateriāliem sadegšanas processā dod dažādu siltuma apjomu.

Tādējādi,  sadedzot cietai cietkoksnei ir augstāka emisijas spēja. Sis ir ozols, dižskābardis, skābardis, īve, osis, bērzs. Sie ir ārkārtīgi grūtas sugas, piemēram ozolu un dižskābardi ir ļoti grūti zagt, bet blīvuma dēļ tie dod ilgstoši degošas ogles. Daudz maigākas un vieglākas apstrādāšānā ir ķirši, goba, kalnu kļava, egle un ciedra. Bet goba un ķiršu koka malkas sadedzot izdala daudz dūmu.

 Skuju koķiem kā eglei un priedem piemīt lielāks “mīkstums”. Tie sadedzot dod maz siltuma, bet daudz kvēpu, kas uzkrājas kamīna iekšpusē vai krāsnī. Svaigi grieztam malkam ir 50% mitrums, lai izžūstu tos jāglaba visu gadu svaigā gaisā vai labi vedināmā telpā. Zem malkam glābasanas vietā noliek keiģeļus un akmeņus, lai malkas neuzsūktu mitrumu no augsnes un nesamitrinātos. Jā malkas glabāsanas vieta atrodas arā,  kur nav nojumes – to ir nepiecesams paslēpt. Piemeram ar ruberoīdu vai polietilēnu. Tādā gadījumā sānu virsmam jābūt atvērtam nožūsanai.      

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 15 dienu portālā
Bija online 2 stundas pirms
Meklētājs būvniecības nozarē