Nākamnedēļ atklās par 144 056 eiro restaurēto Lielplatones muižas vešūzi Ziņas

Nākamnedēļ atklās par 144 056 eiro restaurēto Lielplatones muižas vešūzi

Piektdiena, 7 septembrī, 2018

Lielplatones muižas ansamblī 14.septembrī plkst.16 svinīgi atklās restaurēto veļas mazgāšanas māju - vešūzi -, kuras atjaunošana izmaksājusi 144 056 eiro, aģentūru LETA informēja Jelgavas novada pašvaldības pārstāve Enija Kreicberga-Kapša.

Būvniecības procesā veļas māja atjaunota autentiski 18. un 19.gadsimtam, veicot restaurāciju gan no ārpuses, gan iekšpuses. Vešūzim ir trīs stāvi, katrs no tiem ir iekārtots atbilstoši to vēsturiskajām funkcijām: pirmajā stāvā būs iespēja iepazīt seno veļas mazgāšanas un gludināšanas procesu gluži kā baronu laikā, otrajā stāvā ierīkota veļas žāvētava, savukārt trešais stāvs iekārtots kā vešerienes istabiņa.

"Lielplatones muižas veļas mājas īpašo pievilcību veido apjoma masu kārtojums - smagnējā guļbūve ar ažūru augšējo stāvu, ko līdzsvaro smagais jumts. Kopumā tā mazliet atgādina tā sauktos "Šveices stila" paraugus. Atjaunotā veļas mazgāšanas ēka viennozīmīgi papildinās Lielplatones muižas kompleksa apbūvi un parka ainavu. Autentiski atjaunoto vešerienes māju plānojam popularizēt ne vien tūristiem kā interesantu tūrisma objektu, bet piedāvāsim to arī jaunlaulātajiem kā aizraujošu kāzu "pieturas vietu", kurā kāzinieki varēs apspēlēt jaunās sievas pienākumus," klāstīja Lielplatones pagasta pārvaldes vadītāja Līga Rozenbaha.

Restaurētās ēkas svinīgais atklāšanas pasākums norisināsies Eiropas Kultūras mantojuma dienu un projekta "Europe Direct Informācijas centrs Jelgavā" gaitā, programma sāksies Lielplatones muižas zālē, kur uzstāsies vēsturisko deju kolektīvs "Senvedere", ieskatu Lielplatones muižas kompleksa vēsturē, atklājot veļas mājas nozīmību un vēsturisko vērtību, sniegs vēsturnieks Andris Tomašūns, savukārt "Europe Direct" Informācijas centra Jelgavā vadītāja Tabita Šķerberga informēs par Eiropas Kultūras mantojuma gada būtību un aktivitātēm. Oficiāli rekonstruēto Vešūzi atklās Jelgavas novada pašvaldības vadība un projekta autors - arhitektoniskās izpētes grupa SIA "AIG".

No 15.septembra vešūzis būs atvērts apmeklētājiem un tūristiem, tā apskate iekļauta Lielplatones muižas ekskursijā, bet nedēļas nogalēs apmeklētāju grupām būs pieejama izzinoša programma ar praktisku darbošanos.

Kopējās projekta izmaksas ir 144 056 eiro. Daļa finansējumu - 45 000 eiro - ieguldīti no Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai projekta. Pašvaldības finansējuma apmērs ir 99 056 eiro. Vešūzi restaurēja SIA "Warss+".

Jau vēstīts, ka Lielplatones muižas teritorijā līdz mūsdienām saglabājušās gandrīz visas muižas ansambļa ēkas - Lielplatones muižas kungu māja, klēts, zirgu stallis, dārznieka namiņš, vešerienes māja, kapela, dīķis, Hānu dzimtas kapi un 20 hektāru liels parks. Laikam ritot, veļas māja tika pielāgota apkārtējo cilvēku vajadzībām - 20.gadsimta sākumā tajā ierīkoja pienotavu, vēlākajos gados pagasta vadība namiņa pirmajā stāvā ielaida īrniekus. Tukšs un neizmantots vēsturiskais vešūzis stāv pēdējos trīs gadus.

Avots: LETA
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 16 dienu portālā
Bija online 23 stundas pirms
Meklētājs būvniecības nozarē