Par 75 procentiem mazāks rēķins par apkuri un dzesēšanu  vai tas ir iespējams? Būvniecība

Par 75 procentiem mazāks rēķins par apkuri un dzesēšanu vai tas ir iespējams?

Trešdiena, 29 augustā, 2018

Par 75% mazāks rēķins par apkuri un dzesēšanu – vai tas ir iespējams?

Pēc Eiropas Komisijas datiem, 50% no kopējās patērējamās enerģijas šobrīd tiek izmantota apkurei un dzesēšanai. Tā kā fosilās enerģijas resursi ir ierobežoti, priekšplānā izvirzās jautājumi par apkures un dzesēšanas sistēmu energoefektivitāti.
            
Ražotnes izveides ideja
 
Ideja par energoefektīvas apkures un dzesēšanas elementu ražotnes izveidi Latvijā radās pirms vairāk kā 5 gadiem, kad, ceļojumu laikā  pa Eiropu, mēs pievērsām uzmanību tam, ka nelielas ekonomiskās klases viesnīcas Van der Valk” numurā  netālu no Amsterdamas gulēt ir daudz komfortablāk nekā daudzās 5-zvaigžņu viesnīcās: ziemas aukstumātelpās ir sajūta it kā atrodaties zem vieglas, neredzamas dūnu segas, un karstās vasaras dienās - it kā esat svaigā, vēsā telpā, bet komforta sajūtas izcelsme jums ir pilnīgi nesaprotama. Gaiss telpāir ne sauss, ne mitrs – bet gan tāds  “dzidrs” un “viegls”. Vienlaikus,telpā nav ne radiatoru, ne gaisa kondicionētāju, ne citu, redzamu apkures vai dzesēšanas iekārtu, un nav arī siltās grīdas.
 
Tā kā tā nebija pirmā reize, kad palikām šajā viesnīcā un arī nācies te būt dažādos gadalaikos, interese un jautājumi par piedzīvotajām sajūtām jau sen griezās galvā. Mēs uzdevām jautājumu, un viesnīcas 
vadītājs sniedza atbildi, ko nebijām gaidījuši: "Mēs jau ilgu laiku izmantojam starojuma apsildes un dzesēšanas sistēmu. Tā ne tikai rada mūsu klientiem neatkārtojamu komfortu, bet arī apsaimniekotājs maksā gandrīz divas reizes mazāk par patērēto enerģiju.”
 
Kad mēs pavadījām septiņas dienas piecu zvaigžņu viesnīcā “Dorint”, Bādenbādenē, kur arī ir ierīkota šada sistēma, un, atkārtotiizjūtotvisu, ar ķermeņa komfortu saistīto, emociju spektru, mēs nolēmām uzzināt vairāk par starojuma apkures un dzesēšanas sistēmu.
 
Unikāls apkures un dzesēšanas risinājums
 
Berlīnē mēs uzmeklējām vienu no četriem inženieriem, kas pirms 30 gadiem radīja unikālu veidu telpu dzesēšanai un apkurei, tā saucamo kapilāru plašu sistēmu. Vēlāk uzzinājām, ka šādus kapilārus var iestrādāt griestos, sienās vai grīdāun sistēma darbojas līdzīgi dabiskam siltumapmaiņas principam, kā arīir īpaši energoefektīva. Mēs arī uzzinājām, ka 1994. gadā Eiropā tika uzcelta pirmā ražotne, kas ražo kapilāru plates no polipropilēna, un šodien Berlīnē veiksmīgi darbojas vēl divas ražotnes. Jau vairāk nekā 30 miljoni kvadrātmetru visā pasaulē ir aprīkoti ar šo sistēmu - dzīvojamās, industriālās, sabiedriskās ēkas, viesnīcas, slimnīcas un pat peldbaseini.
 
Mēs izvērtējām visus “plusus” un “mīnusus”, un kopā ar Vācijas inženieri-izgudrotāju nolēmām radīt līdzīgu ražotni Latvijā, un 2017. gada 26. maijā Ventspilī notika AS “Wasserkabel Baltic”rūpnīcas svinīgā atklāšana! 
 
Ūdens kapilāru plašu rūpnīca Ventspilī
 
Piecos gados no idejas  līdz tās īstenošanai tika veikts iespaidīgs sagatavošanas darbu apjoms. 
Dipl.Ing. Hans-Eberhard Schmidt kļuva par pilnvērtīgu mūsu Latvijas komandas līderi un galveno tehnologu. 2013. gadā Augsto tehnoloģiju parkā Ventspilī tika ielikti nākamās rūpnīcas pamati. 2017. gadā rūpnīcas izveides projekta ietvaros ar Norvēģijas valdības granta atbalstu Norvēģijas Zinātnes un tehnoloģiju universitātē Trondheimā (Norwegian University of Science and Technology) tika veikti veiksmīgi sistēmas darbības testi ar dažādām instalācijas metodēm un sagatavots  slēdziens par sistēmas darbības augsto efektivitāti.
 
Latvijā starojuma apkures un dzesēšanas sistēmas, tai skaitā  Wasserkabel tehnoloģija, ir maz pazīstamas gan profesionāļu, gan patērētāju vidū, bet pakāpeniski tās kļūst zināmas ne tikai Latvijas teritorijā, bet arī citur. Pasūtījumi nāk no dažādām pasaules valstīm, kāpinām ražošanas apgrozījumu, un ir plānots sasniegt plānoto ražošanas līniju jaudu 2019. gadā.



 

Uzņēmums AS “Wasserkabel Baltic
 
AS “Wasserkabel Baltic” ir pilna servisa uzņēmums, kas veic Wasserkabel sistēmas projektēšanu, kapilāru plašu un citu komponentu ražošanu, komplektāciju, instalāciju objektā un sistēmas pēcapkalpošanu.
 
Jau 2 gadus mūsu biroja telpās Ventspilī veiksmīgi darbojas kapilāru plašu sistēma, kā ir arī  iespējams apskatīt  sistēmas instalācijas piemēru Rīgā. 
 
Šī gada 22. augustā, Vjetnamā, Hanojas Augsto tehnoloģiju profesionālajā koledžā (Hanoi Vocational College of High Technology) notika svinīgā 90 kv.m. demo-istabas un laboratorijas atvēršana http://www.wasserkabel.eu/?page_id=623&lang=lv
Sistēma ir uzstādīta darbībai apkures un dzesēšanas režīmos, kā arī telpu mitruma mazināšanai. Vjetnamas inženieri bija pārsteigti par Wasserkabel darbību, un apgalvo, ka viņu reģionā šis ir labākais risinājums gan klimata, gan enerģijas izmaksu ziņā. Diennaktī Wasserkabel sistēma patērē 4 reizes mazāk elektroenerģijas nekā gaisa kondicionieris, kas uzstādīts vienādas platības blakus telpā! 
Mēs aicinām visus interesentus iepazīties ar  papildus informāciju mūsu mājas lapā – www.wasserkabel.eu - vai birojā - Brīvības iela 158, Rīga, tel. +371 27772291, +371 23881288
Oļegs Savickis @user_1821073
Komercdirektors
5 gadu 8 mēnešu 21 diena portālā
Bija online 05 decembrī 15:23
Meklētājs būvniecības nozarē