Atklāj viena no vērienīgākajiem investīciju projektiem – t/c Origo un biznesa centra Origo One – būvdarbus ar kopējo ieguldījumu 70 miljonu eiro apmērā Ziņas

Atklāj viena no vērienīgākajiem investīciju projektiem – t/c Origo un biznesa centra Origo One – būvdarbus ar kopējo ieguldījumu 70 miljonu eiro apmērā

Piektdiena, 18 maijā, 2018

Ar vēstījuma kapsulas iemūrēšanu nākamajām paaudzēm un unikālu gaismu instalāciju Linstow Center Management (LCM) svinīgā ceremonijā atklāj t/c Origo paplašināšanas un biznesa centra Origo One būvdarbus. Projekts paredz esošā t/c Origo platību palielināt vairāk nekā divas reizes, jaunās ēkas pirmajos trīs strāvos izvietojot ērtas tirdzniecības un pakalpojumu sniedzēju telpas, savukārt ēkas augšējos trīs stāvos – inovatīvus A klases birojus – Origo One. Iespaidīgajā projektā kopumā plānots investēt 70 miljonus eiro. Jaunās ēkas būvdarbus plānots realizēt līdz 2019. gada oktobrim.

“Paplašinātais tirdzniecības centrs Origo un biznesa centrs Origo One kļūs par katalizatoru Rīgas svarīgākā tirdzniecības, darījumu un sabiedriskā transporta mezgla transformācijām. Projekta ideja sakņojas līdzīgos projektos citviet pasaulē, tai skaitā Oslo centrālās stacijas teritorijas transformācijas projektā, kura rezultātā Linstow kopīgi ar Norvēģijas Dzelzceļu, valsts institūcijām un citiem privātajiem investoriem ir pārveidojuši Oslo pilsētas centrālo daļu par visdzīvīgāko un pievilcīgāko darījumu kvartālu visā Norvēģijā. Līdz ar šo projektu Rīgā pašreiz notiek tādas pašas transformācijas, kuras nākotnē būtiski papildinās Rail Baltica projekta īstenošana, savienojot t/c Origo, kā neatraujamu daļu no Rīgas centrālā multimodālā sabiedriskā transporta mezgla, ar apkārtējām teritorijām, tai skaitā ar lidostu un citām Baltijas valstu galvaspilsētām. Līdz ar šo ambiciozo projektu Linstow ienāk arī Latvijas biroju tirgū,” stāsta SIA Linstow Center Management valdes priekšsēdētājs Frode Gronvolds, uzsverot, ka jaunā biznesa centra Origo One lokācija līdzās galvenajam galvaspilsētas transporta mezglam ir būtiska priekšrocība attiecība pret pārējiem šī segmenta piedāvājumiem.

Vērienīgā projekta realizācijas ietvaros t/c Origo kopējā platība pieaugs no 35.5 līdz 80.5 tūkstošiem kvadrātmetru. 34.8 tūkstoši kvadrātmetru tiks atvēlēti tirdzniecības telpām, savukārt 11.5 tūkstoši kvadrātmetru aizņems ar jaunākās paaudzes tehnoloģijām aprīkoti A klases biroji un darījumu telpas – biznesa centrs Origo One. Būvniecības projekts paredz arī paplašināt pazemes autostāvvietu, nodrošinot vietu 250 automašīnām un izvietojot tajā ietilpīgu, drošu un viegli sasniedzamu velonovietni 124 velosipēdiem. Sniedzot ieguldījumu pilsētas infrastruktūras sakārtošanā, plānots rekonstruēt pašreiz bīstamo Elizabetes un Satekles ielu krustojumu, ierīkojot regulējamas gājēju pārejas, un izbūvējot Elizabetes ielas velojoslu pāri Satekles ielai, tai pat laikā saglabājot un padarot daudz drošākas manevrēšanas iespējas arī motorizētajiem transportlīdzekļiem.

Ambiciozās būvniecības ieceres projekta autors SIA Depo Projekts valdes priekšsēdētājs Uldis Zanders skaidro: “Šī ir Rīgas vēsturiskā centra – UNESCO kultūras mantojuma – aizsardzības zonas teritorija, kurā, projektējot jaunas ieceres, vietas nozīmība un sarežģītība vēsturisko uzslāņojumu kontekstā uzliek papildu atbildību. Jāspēj veidot ēku ar nākotnes dizainu un funkcionalitāti, vienlaikus respektējot vēsturisko apbūvi un iekļaujoties tajā. Ir jāatrod šis trauslais līdzsvars un mūsu ieskatā šajā projektā tas ir izdevies. Jaunā ēka ir projektēta kā daudzfunkcionāls objekts, apvienojot t/c Origo paplašināšanu ar jauna biroju kompleksa izveidi funkcionāli savstarpēji papildinošā un arhitektoniski saderīgā risinājumā.”

Savukārt projekta interjera dizaina izstrāde uzticēta Latvijas Dizaineru savienības Gada balvu laureātam, arhitektūras un interjera dizaina kompānijai ar 25 gadu plašu starptautisko pieredzi SIA Xcelsior. Tās dibinātājs un konkrētā projekta interjera dizaina vadītājs Arturs Martinsonsskaidro: “Origo One biroji  tiek veidoti  ar unikāliem iekšpagalmiem un viegli transformējamu plānojumu. Arī labam dizainam ir jārada augsta pievienotā vērtība. Mūsu mērķis ir radīt objektu, kurā arhitektūra ir organiski papildināta ar interjera un grafisko dizainu, neaizmirstot par gaismu, skaņu, smaržu un digitālo vidi. T/c Origo un biznesa centā Origo One esam iecerējuši BREEAM standartiem atbilstošu ilgtspējīgus risinājumus un augstākās kvalitātes materiālu pielietojumu, labu izgaismojumu, viegli uztveramu navigāciju, interaktīvu telpu.”

Projekta būvdarbus veic SIA Skonto BūveSkonto Group prezidents Guntis Rāvis stāsta: "Linstowun Skonto Group sadarbība jau mērāma vairākos gadu desmitos.  Esam bijuši kopā pirmo un arī lielāko tirdzniecības centru būvniecībā Latvijā – DoleGalerija CentrsMolsOrigo un ilgtermiņa sadarbība ikvienā projektā ir apliecinājums mūsu kvalitātei, stabilitātei un zināšanām. Staciju rajoni lielpilsētās nereti ir nobružāts, putekļains un skumīgs nostūris, tomēr kvalitatīvi projekti un profesionāli izpildītāji spēj mainīt pilsētas seju. Pirms 15 gadiem Skonto Groupbija iespēja piedalīties Origo celtniecības projektā, un esam gandarīti būt klāt arī tālākajā projekta attīstībā. Tas, kā Rīga izskatīsies turpmāk, ir visu mūsu rokās, un mēs, Skonto Group, ar lepnumu un prieku dalāmies savā pieredzē un zināšanās un piedalāmies projektos, kas atstāj nozīmīgas pēdas pilsētas kartē nākamajām paaudzēm." 

Projekta realizācijai Linstow Center Management plāno investēt 70 miljonus eiro, no tiem 34 miljonu eiro ilgtermiņa sindicēto aizdevumu piešķīrušas SEB un Danske Bank. “Šis projekts ir tālredzīga investīcija nākotnē, kas ļaus Origo pilnvērtīgi izmantot Rail Baltica sniegto potenciālu. Tas aizpildīs tukšo robu dzelzceļa stacijas apkaimē, veidojot to pievilcīgāku un sniedzot jaunas ērtības gan pilsētas iedzīvotājiem, gan viesiem. Tādēļ esam gandarīti par iespēju būt daļai no Origo nākotnes stāsta, kā arī turpināt labās ilgtermiņa attiecības arLinstow gan šeit Latvijā, gan arī Igaunijā un Norvēģijā,” uzsverSEB bankas valdes loceklis Ints Krasts.

Jaunais t/c Origo komplekss tiek plānots kā kvalitatīva, īpaši energoefektīva celtne, kurai jau uzsākts pasaulē populārākais sertifikācijas process ilgtspējīgi būvētajām ēkām - BREEAM (British Research Establishment Environmental Assessment Method). Ņemot vērā augstās prasības, īpaši nozīmīga loma ir ne tikai būvniecības standartu ievērošanai, bet arī projektēšanas un būvniecības procesa caurspīdīgumam, materiālu izvēlei, to ilgmūžībai, iekštelpu klimata kvalitātei, objekta sasniedzamībai un citiem faktoriem. Projekta BREEAM sertifikācijas mērķu sasniegšanai un šī procesa vadībai ir piesaistīts pieredzējis BRE Global sertificēts angļu speciālists Hadley Barrett.

T/c Origo paplašināšana paredz jaunās ēkas būvniecību blakus esošajā zemes gabalā Stacijas laukumā 1, kur 1965. gadā tika atklāta Rīgas centrālās stacijas pasta ēka. Ņemot vērā, ka Latvijā vēsturiski iedibināta tradīcija attālumus starp pilsētām mērīt no vienas pasta ēkas līdz otrai, šīs vietas – SĀKUMA PUNKTA– nozīmība tikusi iekļauta gan t/c nosaukumā – Origo cēlies no latīņu cilmes vārda “origin”, jeb sākumpunkts, gan būvniecības ieceres konceptā, gan arī būvdarbu atklāšanas pasākumā, ar unikālu gaismas instalāciju – Emogrāfu – iemūžinot un projecējot katra viesa sirdspukstus pasākuma laikā, simboliski velkot paralēles starp unikālo atrašanās vietu un sirdspukstu kā visa dzīvā sākumpunktu.

Galactico tirdzniecības centru attīstītājs (t/cAlfa, Origo, Galerija Centrs, Mols un Dole,) un nekustamā īpašuma apsaimniekotājs SIA Linstow Center Management (LCM) Latvijā darbojas jau 21 gadu. Kopējā LCM apsaimniekojamā tirdzniecības centru platība Latvijā ir vairāk nekā 230 000 m², bet visā Baltijā 329 000 m² (LCM apsaimnieko arī lielāko t/c Ülemiste Igaunijā). 

Vineta Silberga @vineta_silberga
https://www.m.buvbaze.lv/vineta_silberga/
6 gadu 11 mēnešu 2 dienas portālā
Bija online 25 augustā 12:04
Meklētājs būvniecības nozarē