PADOMI: Kā pareizi ieklāt linoleju mājas apstākļos Aktuālie padomi

PADOMI: Kā pareizi ieklāt linoleju mājas apstākļos

Piektdiena, 2 februārī, 2018

Ideālam grīdas segumam jābūt vienlaidu pārklājumā, bez šuvēm, izturīgam un viegli tīrāmam, šādiem nosacījumiem atbilst tikai daži grīdas segumi un viens no tiem ir linolejs. Bet lai linolejs ilgi kalpotu un skaisti izskatītos, tas arī pareizi jāieklāj, kā to paveikt, vari uzzināt izlasot rakstu.

Pirms linoleja ieklāšanas grīdu iepriekš nepieciešams sagatavot, konkrētā grīda veidota no koka karkassa kurai uzklātas kokskaidu plāksnes ar gropi, taču grīdai jābūt pilnībā gludai un līdzenai, tādēļ plākšņu savienojuma vietas un skrūvju caurumus aizdaram ar špakteles masu, kas paredzēta kokam. Ja linolejs tiek ieklāts uz betona pamatnes, tad ieklājot to lielās platībās tiek speciāli veidotas kompensācijas šuves, lai betonam staigājot linolejs netiktu saburzīts.

Pamatni nepieciešams rūpīgi attīrīt no putekļiem un dažāda lieluma graudiem kas zem linoleja ar laiku izcelsies, tādēļ grīdu rūpīgi attīram ar putekļu sūcēja palīdzību. Tā kā linolejs tiks pielīmēts pie pamatnes ar līmi, tai jānodrošina labu saķeri ar virsmu, tādēļ pamatnei noklājam ar grunti. Kad grunts nožuvusi izklājam linoleju, kuru malās piegriežam izmantojot taisnu priekšmetu un linoleja nazi, parasti tā ir špakteles lāpstiņa kuru pieliekam sienas stūrī un gar to velkot ar nazīti, nogriežam lieko linoleja gabalu. Ja linoleju ieklājam pirmo reizi vai sienām ir daudz izvirzījumu, linoleju no sākuma ieteicams piegriezt ar 5cm lielu pārlaidumu pār stūri un tikai tad veikt gala griezumu.

Derīgi zināt – Nav ieteicams ieklāt linoleju uz reiz pēc tā iegādes, tam jāļauj nostāvēt telpas temperatūrā vismaz 36 stundas.

Ieklājot linoleju telpās kur ir dažā veida nišas un stūri, linoleju nepieciešams savienot un piegriezt. Vispirms pieliekam vajadzīgo linoleja gabalu saskaņot rakstu, tad ar taisna priekšmeta palīdzību uzliekot to uz linoleja savienojuma vietas, pārgriežam abas linoleja daļas, nogrieztos gabalus izņemam. Rezultātā veidojas taisna un precīzi piegriezta šuve.

Precīzi piegriežam visus linoleja stūrus un malas, kad tas paveikts, varam sākt linoleja pielīmēšanu pamatnei.

Linoleju līmējam izmantojot grīdas segumiem paredzēto līmi un zobaino špakteles lāpstiņu ar 1-2mm lieliem zobiem. Linoleju sākam līmēt no tā vidusdaļas, uzklājot līmi ar špakteles lāpstiņu uz grīdas pamatnes. Kad līme uzklāta, uzmanīgi linoleju ieklājam atpakaļ tā vietā, kārtīgi to piespiežot un izlīdzinot, tāpat to paveicam arī ar linoleja pārējām daļām un gabaliem.

Kad linolejs ieklāts un līme nožuvusi, tas stingri turas pie grīdas pamatnes un to nav vairs tik viegli sabojāt, kā linoleju kas nav pielīmēts. Rezultātā esam ieguvuši skaistu, viegli kopjamu un izturīgu grīdas segumu, kas godam kalpos un priecēs mūs vēl daudzus gadus.

Derīgi zināt – Vietās kur netiks montētas grīdas līstes, tādās kā iebūvētie skapji, durvju rāmji u.c, ja tie tiek uzstādīti pirms linoleja ieklāšanas, tad ieteicams tos uzstādīt ar nelielu atstarpi no grīdas, lai būtu iespējams grīdas segumu ieklāt zem tiem 

Industriālais linolejs paredzēts izmantošanai ļoti noslogotās vietās un vietās kur nepieciešamas augstas higēniskās prasības, tādēļ šā veida linolejs ir dārgāks un ieklāšana ir komplicētāka. Taču mājas apstākļiem šis linolejs nav diez ko izplatīts, jo tā virsma ir cietāka, tātad nepatīkamāka pēdai.

Avots: varupats
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē

Pakalpojumu atlase pēc tēmas