DARI PATS: Vecas mēbeles atjaunošana Dari pats

DARI PATS: Vecas mēbeles atjaunošana

Otrdiena, 9 janvārī, 2018

Vecas mēbeles atjaunošana sākas ar mēbeles novērtēšanu, vai tā nav pārāk bēdīgā stāvoklī (ķirmju saēsta, satrupējusi, salauzta utt) vai mēbeli būtu vērts atjaunot. Ja mēbele ir ļoti veca, antikvariāra tad mēbeles atjaunošanu labāk uzticēt speciālistam, atjaunojot tādu mēbeli pašu spēkiem varam neatgriezeniski to sabojāt. No ķirmjiem var atbrīvoties atstājot mēbeli vienu nedēļu salā.

Mūsu atjaunojamā mēbele ir veca kumode, kas daudzu gadu laikā ir vairākas reizes pārkrāsota, taču žēl to būtu izmest, tāpēc padarīsim to skatam pievilcīgāku. Kumodes atjaunošanu sākam ar vecā krāsas slāņa noņemšanu, to paveicam ar karstā gaisa fēna palīdzību un skrāpi. Pūšot ar fēnu karstu gaisu uz vecās krāsas tā sakarst un atlobās no koka virsmas,  tad ar skrāpi to nokasām.

Karsējot ar fēnu jābūt piesardzīgam, jo karsējot ilgstoši vienā vietā var apdedzināt koku. Krāsu var arī noņemt ar speciālas ķīmijas palīdzību, kas nopērkama būvmateriālu veikalos. To ar otas palīdzību uzklāj uz krāsas un pēc laika tā pārvēršas putriņā, ko pēc tam ar lāpstiņas palīdzību noņem, taču tas ir darbietilpīgāk, jo ja krāsa būs klāta vairākās kārtās, tad arī ķīmijas uzklāšana būs jāveic vairākas reizes. Ķīmija lieliski noder grūti pieejamās vietās, kur ar fēnu būs grūti strādāt. Kad krāsas slānis ir noņemts, laiks ķerties pie virsmas slīpēšanas. To varam paveikt ar ekscentra slīpmašīnu vai leņķa slīpmašīnu. Mēs to paveiksim ar leņķa slīpmašīnu, uzliekot tai slīpēšanas palikni pie kura pielīmējam smilšpapīra ripas.  Sākam slīpēšanu ar 80-100 graudu smilšpapīru. Slīpējot lietojiet aizsargbrilles,respiratoru un austiņas, lai pasargātu sevi no traumām. Gala slīpēšanu veicam ar 180-240 graudu smilšpapīru.

Stūrus un smalkas vietas slīpējam ar roku. Kad kumode ir noslīpēta, atbrīvojamies no putekļiem. Kumodes stūri kādreiz ir bijuši tumšā krāsā, tāpēc tos nokrāsojam arī šoreiz. Lai krāsojot nenokrāsotu visu skapīti lietojam lentu. Pēc tam šo lentu noplēšam. Vieta kur krāsa savienojas ar koku ir pārāk kontrasta, tāpēc to mazliet piepulējam. 

Skapīti iespējams apstrādāt ar eļlu vai laku,  kumode atradīsies virtuvē ,tādēļ mēs to lakosim, lai virsma būtu pateicīgāka lietošanā. Lai virsma būtu gludāka, pēc lakas nožūšanas virsmu vēlreiz nedaudz nopulējam ar 240 graudu smilšpapīru. Pēc tam to vēlreiz notīrām un  nolakojam. Pēc lakas nožūšanas,montējam atvilknēm rokturus.

Avots: varupats.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē

Pakalpojumu atlase pēc tēmas