FOTO: kā izskatās restaurētais Ziņas

FOTO: kā izskatās restaurētais "Laimas" pulkstenis

Otrdiena, 2 janvārī, 2018

Novembra beigās laukumā pie Brīvības pieminekļa uzsākta "Laimas" pulkseņa rekonstrukcija. Decembrī noritēja restaurētā pulksteņa svinīgā prezentācija.

Pulksteņa restaurācija ir šokolādes fabrikas "Laima" dāvana Latvijas simtgadē. Rekonstrukcijai bijuši nepieciešami 106 tūkstoši eiro. Atjaunotais pulksenis katru stundu priecēs garāmgājējus ar populārām Raimonda Paula melodijām un atskaitīs laiku līdz 2018. gada 18. novembrim.

Laimas pulksteņa dzimšanas gads ir 1924. gads. Tas ir Kolonādes kioska vienaudzis. Būvniecību finansēja pašvaldība, projekta autors – Rīgas arhitekts Arturs Medlingers. Pašā iesākumā pulkstenis maz līdzinājies pašreizējam – tam bijusi tikai ciparnīca un kails metālā balsts.

Patiesībā tas netika instalēts kā reklāma. Saeimas deputāts Veckalns apgalvoja, ka pulkstenis pilsētas centrā ir nepieciešams darbiniekiem, „lai tie par agru nenāktu uz darbu pie kapitālistiem.” Pirms kara cilvēki to tā arī sauca par Veckalna pulksteni.

Kaut gan arī trīsdesmitajos gados nesanāca iztikt bez reklāmas. Sākumā reklamēja šokolādes akciju sabiedrību „Rigert”, bet kopš 1936. gada – "Laimu".

Brežņeva laikos vārds „Miers” ticis izmantots visur, kur varēts. 1970-tajos gados pienāca arī populāro pulksteņu kārta – „Laimu” aizvietoja „Miers”. Mīļāko Leonīda Brežņeva „zīmolu” uz pulksteņa izvietoja četrās valodās. Bet 1999. gadā Laimu rekonstruēja. Par to, starp citu, liecina metāla plāksnīte uz pulksteņa. 

Fotogrāfijā: pirms (pa kreisi) un pēc (pa labi)

Avots: riga.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 3 mēneši 15 dienu portālā
Bija online 13 maijā 21:19
Meklētājs būvniecības nozarē

Pakalpojumu atlase pēc tēmas