PADOMI: Telpās sauss gaiss? Uztaisi gaisa mitrinātāju desmit minūtēs Aktuālie padomi

PADOMI: Telpās sauss gaiss? Uztaisi gaisa mitrinātāju desmit minūtēs

Svētdiena, 22 oktobrī, 2017

Laiks pamazām kļūst vēsāks, un dzīvokļos bez dažādām sildierīcēm neiztikt. Taču vienlaikus ar siltumu tās rada kādu ne tik patīkamu blakusparādību – sausina gaisu. Turklāt, ja ventilācija un svaiga gaisa pieplūde nav pietiekama, efekts ir visai jūtams.

Veikalos nopērkami visdažādākie gaisa mitrinātāji. To cenas svārstās no dažiem desmitiem eiro līdz pat dažiem simtiem par ļoti sarežģītu dizaina ierīci, kas apgādāta ar neskaitāmām, bet diez vai praksē noderīgām funkcijām.

Tomēr visu šo ierīču darbības pamatā ir viens princips – radīt apstākļus ūdens iztvaikošanai. Tas nozīmē, ka jābūt pietiekami lielai mitrai virsmai, no kuras siltuma ietekmē ūdens iztvaiko un nonāk istabas gaisā. Elektroniskajās ierīcēs ūdeni izsmidzina uz smalka metāla sietiņa, kuru sasilda vai arī iedarbojas ar ultraskaņu.

Pudele un marle

Gaisa mitrinātāju ikviens var izgatavot pats, turklāt pāris minūtēs. Pats vienkāršākais ir vaļējs trauks ar ūdeni, kas novietots siltā vietā, bet ūdens pats par sevi iztvaikos ļoti lēni un efekts būs niecīgs.

Daudz efektīvāk darbosies ierīce, ko var izgatavot no plastmasas pudeles, divām sloksnītēm blīvāka auduma, aptuveni metra marles un līmlentes. Ierīci piestiprina pie caurules, kas siltumnesēju nogādā radiatorā.

Plastmasas pudelē izgriež 5 x 10 cm lielu taisnstūra atveri. Ar lentītēm to piestiprina pie caurules. Lai pudele nesasvērtos, lentītes papildus nostiprina ar līmlenti. Marli saloka apmēram 10 cm platā sloksnē. Vienu galu caur atvērumu ievieto pudelē, otru aptin ap apkures sistēmas cauruli. Atliek tikai pudelē iepildīt ūdeni. (Sk. 1. attēlu.)

Šķidrums pa marles šķiedrām sūksies uz augšu un siltās caurules dēļ tūlīt iztvaikos. Lai ierīci padarītu vēl efektīvāku, to par papildināt, piemēram, ar savu laiku nokalpojuša datora barošanas bloka ventilatoru. To piestiprina pie pudeles zem marles un pieslēdz strāvas avotam. Ventilators darbojas klusi un rada pietiekami stipru gaisa plūsmu.

Protams, šāda ierīce nebūs tik jaudīga kā rūpnieciskie gaisa mitrinātāji, tomēr tā ir laba alternatīva, ja telpa nav liela, turklāt izmaksās nepilnu eiro.

Plastmasas pārtikas kastes pārvērtības

Ja nevēlas neko stiprināt pie apkures radiatoriem, gaisa mitrinātāju var izgatavot no plastmasas kastes ar vāku, neliela ventilatora un salvetēm.

mitrina1Kastes vākā izgriež atveres ventilatoram, salvetēm un sastiprina, kā redzams 2. attēlā. Kastē ielej ūdeni, ievieto salvetes, lai tās turētos uz kastes vāka un vienlaikus nedaudz mirktu ūdenī. Atliek vien ieslēgt ventilatoru un ierīci novietot piemērotā vietā. Desmit litru kaste ar vāku maksā aptuveni 3 eiro, vēl 2 eiro būs jāiztērē par datora ventilatoru (ja mājās nav veca datora, no kura to izskrūvēt) un atbilstoša sprieguma pārveidotāju (vēl 4–5 eiro). Kopējās izmaksas – 10 eiro.

UZZIŅA

• Cilvēks jūtas komfortabli, ja telpā gaisa mitrums ir 40–60%. Ilgstoši uzturoties sausā gaisā, var just sausumu mutē, grūtības elpot, iesnas, tomēr līdzīgi simptomi mēdz būt dažādām saslimšanām, tāpēc ar subjektīvām sajūtām vien gaisa mitrumu grūti noteikt.

• Gaisa mitrumu mēra ar higrometriem. Šīs ierīces nopērkamas, piemēram, pulksteņu un sadzīves preču veikalos. Lētākie, turklāt apvienoti vienā ierīcē ar termometru, maksās 3–4 eiro. Stilīgāki dizaina priekšmeti ir nedaudz dārgāki.

• Ja gaisa mitrināšanai izmanto kaļķi saturošu ūdeni (piemēram, krāna ūdeni), ar laiku uz mēbelēm var izveidoties balta kaļķa kārtiņa.

• Telpās, kur ir daudz bieži laistāmu telpaugu, gaisa mitrums parasti ir lielāks, jo augsne un augi arī izdala mitrumu.

• Izvēloties gaisa mitrināšanas veidu, jāņem vērā, ka nav vēlams ilgstoši turēt siltu ūdeni, jo tajā var savairoties legionellas. Ūdens mitrinātājos – gan veikalā pirktajos, gan pašu izgatavotajos – regulāri jāmaina.

Avots: la.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 16 dienu portālā
Bija online 20 stundas pirms
Meklētājs būvniecības nozarē

Pakalpojumu atlase pēc tēmas