Kā savā pagalmā izveidot autostāvvietu? Ziņas

Kā savā pagalmā izveidot autostāvvietu?

Otrdiena, 26 septembrī, 2017

Automašīnas novietošanas problēmas skar gandrīz ikvienu pilsētas iedzīvotāju. Var gadīties, ka, iebraucot iekšpagalmā, kļūst redzams - automašīnas novietošanai nav vietas, dažreiz tāpēc, ka vietas ir aizņēmuši kaimiņi. Pastāstām, kā izveidot autostāvvietu ar atļaujām mājai piesaistītajā teritorijā.

Pareizi izvēloties stāvvietu, ikviens autovadītājs var izvairīties no nepatīkamiem brīžiem - dusmīgiem skatieniem no garāmgājējiem, kā arī no Pašvaldības policijas soda. Tāpat iespējams panākt to, lai pagalmā automašīnas novietotu tikai noteiktās mājas iedzīvotāji, nevis kaimiņi, kuri dzīvo trīs kvartālus no jūsu pagalma.

Ko darīt?

1.Ierīkot stāvvietu

Iekšpagalmu labiekārtošana ir mājas īpašnieku rokās. Iekšpagalmi ir Izpilddirekcijas (apkalpo mājas pārvaldnieks) un privātīpašnieku pārziņā. Daudzām mājām ir pietiekami liela teritorija, kas atrodas dzīvokļu īpašnieku kopīpašumā, lai varētu lemt par autostāvvietas izveidošanu. Ja teritorijā, saskaņā ar dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu, ir uzstādītas ierobežojošās ceļa zīmes, veikta autostāvvietu teritorijas uzmērīšana un ar kopības lēmumu noteikta atļauju izsniegšanas kārtība, tad automašīnu iebraukšana un novietošana būs tikai ar atbilstošām atļaujām jeb caurlaidēm. Tam nepieciešams: sasaukt dzīvokļu īpašnieku kopsapulci. Mājas dzīvokļu īpašnieku kopībai pieņemt atbilstošu lēmumu (kopsapulcē vai aptaujas veidā). Svarīgi atcerēties, ka lēmums jāpieņem 75% dzīvokļu īpašnieku, jo tāda kārtība noteikta Dzīvokļa īpašuma likumā.
vēlams uz sapulci uzaicināt mājas pārvaldnieku; ja dzīvokļu īpašnieki vēlas ne tikai ierobežot automašīnu kustību mājas piesaistītajā teritorijā, bet arī izveidot autostāvvietas ierīkošanas projektu, nepieciešams piesaistīt atbilstošu speciālistu (to var darīt ar mājas pārvaldnieka palīdzību), kas varēs izstrādāt stāvvietas projektu un sastādīs darba tāmi, nosakot nepieciešamo darbu izmaksas.
Līdzekļus autostāvvietai var krāt pakāpeniski, piemēram, ar kopības lēmumu iekļaujot uzkrājuma veidošanu mājas pārvaldīšanas tāmē – tādējādi veidojot uzkrājumu noteiktu laika periodu, piemēram, 24 mēnešus, kas nozīmē to, ka 24 mēnešus ikmēneša rēķinos tiks iekļauta noteikta summa uzkrājuma izveidošanai. Lēmums par autostāvvietas izveidi jāpieņem dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē, un jāpieņem kopības lēmums – to var darīt ar dzīvokļu īpašnieku kopsapulces palīdzību vai aptaujas formā.

Uzmanību: ar pašrocīgu autostāvvietas būvniecību, bez projekta, nodarboties ir aizliegts, tāpēc, ka šajā zemē atrodas komunikācijas (ūdens, elektrība, kanalizācija, un tamlīdzīgi), ko var nejauši pārraut.

Piemēram Rīgas namu pārvaldniekam ir kārtība, kādā tiek nodrošināta ierobežojošo ceļa zīmju uzstādīšana pie dzīvojamajām mājām un kārtība, kādā tiek izsniegtas atļaujas transportlīdzekļu iebraukšanai/stāvēšanai mājai piesaistītajā teritorijā.

RNP nodrošina ierobežojošo ceļa zīmju uzstādīšanu un izsniedz transportlīdzekļu iebraukšanas un stāvēšanas atļaujas klientiem, pamatojoties uz saņemto dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu par:

pilnvarojumu RNP uzstādīt aizlieguma zīmes „Iebraukt aizliegts” vai „Stāvēt aizliegts” izņemot ar SIA „Rīgas namu pārvaldnieks” atļaujām, dzīvojamajai mājai piesaistītajā zemesgabalā;
sertificētu uzņēmēju piesaisti teritorijas uzmērīšanas darbu transportlīdzekļu novietošanai veikšanai un atzinuma sagatavošanai par dzīvojamajai mājai piesaistītās teritorijas izmantošanu, kā arī par ar šo uzdevumu izpildi saistīto izdevumu apmaksas kārtību;
pilnvaroto personu saziņai ar RNP par ierobežojošo ceļa zīmju uzstādīšanu un atļauju transporta līdzekļu novietošanai saistīto jautājumu risināšanai atbilstoši sertificētā uzņēmēja atzinumam par teritorijas izmantošanu transportlīdzekļu novietošanai (iespējamo autostāvvietu skaitu);
atļauju izsniegšanas kārtību, norādot īpašumu adreses un izsniedzamo atļauju skaitu (paraugi pielikumā).
Pēc sertificētā uzņēmēja atzinuma par teritorijas izmantošanu transportlīdzekļu novietošanai saņemšanas, transportlīdzekļu stāvvietu teritorijas uzmērīšanas un ierobežojošo ceļazīmju uzstādīšanas, dzīvokļu īpašnieku kopība pieņem lēmumu par automašīnu iebraukšanas un stāvēšanas atļauju izsniegšanas kārtību mājas iedzīvotājiem, norādot īpašumu adreses un izsniedzamo atļauju skaitu.

2.Uzstādīt ceļazīmes

Dzīvokļu īpašnieki var lemt arī par ceļazīmju uzstādīšanu, kas aizliedz automašīnas novietošanu pagalmā, aizliedz tajā iebraukt vai uzstādīt barjeru.

Ar ierobežojumiem uz Rīgas ielām nodarbojas Rīgas domes Satiksmes departaments – tas atbild arī par piebraucamajiem ceļiem, stāvvietām uz un pie ielām, kas ietilpst administratīvajā teritorijā. Tas attiecas uz dzīvojamo māju pagalmiem, autostāvvietām pie veikaliem un piebraucamajiem ceļiem. Ja iedzīvotāji vēlas uzstādīt kādu zīmi vai barjeru, šis jautājums jārisina ar mājas pārvaldnieku (kā tieši - lasiet augstāk minētajos punktos) vai zemes īpašniekiem. Tas izdarāms, balstoties uz Ceļu satiksmes likuma 38. panta 2. daļu. Tāpat jārīkojas arī autostāvvietas izveidošanas gadījumā. Zīmju uzstādīšana jāsaskaņo ar Latvijas valsts ceļiem.

Avots: riga.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 29 dienu portālā
Bija online 28 aprīlī 22:15
Meklētājs būvniecības nozarē

Pakalpojumu atlase pēc tēmas