Inženiertehnisko sistēmu profesionāļi plāno nākotnē izmantot BIM Komercinformācija

Inženiertehnisko sistēmu profesionāļi plāno nākotnē izmantot BIM

Piektdiena, 25 augustā, 2017

Lai gan tirgū joprojām nav pietiekami daudz dalībnieku, kuri spētu projektēt BIM inženiertehnisko risinājumu jomā, īsti profesionāli inženieri un uzņēmēji jau uzrota piedurknes un pārceļ savu fizisko un inženierzinātņu pieredzi uz jaunu vidi, kur valda mūsdienīgi datortehnikas un simulāciju līdzekļi. Tā notiek gatavošanās nākotnes izaicinājumiem – dalībai projektos, kur inženiertehniskās sistēmas uzstādīs daudz augstākas prasības un būs nepieciešami līdzekļi/rīki, kuri pieļauj ātru aprēķinu veikšanu un reaģēšanu uz izmaiņām.

Izmaiņas inženiertehnisko sistēmu tirgū

Nekustamo īpašumu attīstītāji, strādājot pie jauniem nekustamā īpašuma projektiem, aizvien biežāk pievērš uzmanību būvniecības inženiertehniskajām sistēmām un būvējamās ēkas iemītniekiem cenšas nodrošināt ērtus darba apstākļus: uzticamu elektroenerģijas apgādi, automatizētu ēkas pārvaldīšanu, kvalitatīvu gaisa pieplūdi, utt. Šo iemeslu dēļ aizvien pieaug uz inženiertehnisko sistēmu projektētājiem un būvētājiem attiecināmās prasības.

Ja inženiertehnisko sistēmu projektēšanas uzņēmums saskata tirgus pieprasījuma izmaiņas un cenšas iegūt vismaz viena gada priekšrocības pret konkurentiem, tas gatavojas celt inženiertehnisko kvalifikāciju, pilotprojektā apgūstot digitālos instrumentus.

Esmu pārliecināts, ka, izvēloties inženiertehniskās sistēmas projektētājus un būvniekus, kompetenti nekustamā īpašuma attīstītāji viegli izdara secinājumus: ja uzņēmums pielieto BIM programmatūru, tātad tajā strādā prasmīgi un zinoši inženieri, jo citādi viņi neprastu papildus inženiertehniskās sistēmas izstrādei apgūt BIM tehnoloģiju.

Visbiežāk sastopamā problēma – pārklāšanās (krustošanās)

Pirmos soļus uz BIM projektēšanas tehnoloģiju veicināja visbiežāk sastopamā problēma – pārklāšanās jeb kolīzijas. Konkrētā gadījumā, izvērtējot divu dimensiju AutoCAD rasējumus projekta inženiertehniskās sistēmas risinājumam, cilvēki ar gudrām sejas izteiksmēm noslīga pār rasējumu un mēģināja saprast, vai viss ir kārtībā. Tad viņi pieņēma kā aksiomu, ka viss būs kārtībā, tomēr realitātē radās milzu haoss, un neko vairs nebija iespējams nošķirt citu no cita.

Līdzīgos nesarežģītos projektos risinājumi tiek meklēti ar pieredzes palīdzību, bet ar šādiem līdzekļiem paveikt ko lielu ir neiespējami. Viens no nesenākajiem piemēriem – LIDL apgādes noliktavas projekts. Sapulcē pēc milzīgām diskusijām, jo projekts bija veidots tikai divās dimensijās, beigu beigās pieņēma lēmumu, ka vispirms reāli uzstādīs visas caurules, sistēmas, kabeļus un kāpnes un pēc tam ies skatīties, vai viss patiesi sader kopā (jo divu dimensiju skicē bija redzams, ka nesaderēs), un tā arī notika. Visu šo problēmu nebūtu, ja projekts taptu 3D-BIM vidē, kur viss veidols ir skaidri saskatāms jau rasējumu (modelēšanas) stadijā.


DDS-CAD atrisina problēmas
Izvēloties progresīvus programmatūras rīkus, tika iegādāts Revit, bet visdrīzāk tas notika pāragri, tāpēc mēs to maz izmantojām. Vēlāk, iepazinušies ar DDS-CAD Electrical un to salīdzinot ar veco Revit versiju (iespējams, jaunākā jau ir uzlabota), mēs konstatējām, ka DDS-CAD daudz lielākā mērā atrisina mūsu problēmu: veikt nepieciešamos elektroenerģijas sistēmu aprēķinus, projektētā apgaismojuma un izmantojamo materiālu aprēķinus, utt.

Mūsu uzņēmums atšķiras no citiem tirgus dalībniekiem, jo mēs izmantojam šo līdzekli un cīnāmies par kvalitatīvu projektu izstrādi un īstenošanu nākotnē. Tagad, pat darba procesā, strādājot ar labu BIM projektu, mēs jebkurā etapā varam ļoti ātri aprēķināt noteiktā laika posmā nepieciešamo celtniecības materiālu daudzumu, jo programma ļauj grafikās dažādos aspektos pārbaudīt vairāku blīvu materiālu izmantošanu, un tā tālāk.

Parasti 2D projektos ir norādīts, piemēram, tikai cik daudz kilometru kabeļa ir nepieciešams. Strādājot ar DDS-CAD programmatūru, iespējams ātri uzzināt pat to, cik daudz un kāda veida kabeļi nepieciešami konkrētajā grīdā. Tad iespējams piegādāt materiālus un ieplānot darbus atbilstoši laika grafikam un būvdarbu plāna apjomiem.

‘’Uzņēmuma Forteco īpašā pieredze un zināšanas inženiertehnisko sistēmu risinājumos pierādās faktā, ka LIDL projekta pārraudzībai viņi izvēlējās vācu tehniskos ekspertus ar atzītiem augstiem tehniskajiem standartiem. Šis uzņēmums ļoti ātri ieinteresējās par BIM tehnoloģiju, un jau vairākus gadus ir mūsu klienti. DDS-CAD programmatūras rīka pielietojums ļauj ne vien praktiski piekļūt BIM tehnoloģijai, bet arī daudzos projektos pareizi atrisināt lokālas aprēķinu problēmas, lai izvērtētu šīs vajadzības, projektētu apgaismojuma sistēmu, izvairītos no sarežģītu mezglu krustošanās problēmām, un tā tālāk.
atzīst BIM Solutions direktors Ēriks Vītols.’’


Nepieciešamas kvalitatīvas konsultācijas
Prasmīgi eksperti un inženierijas profesionāļi meklē rīkus, kuri ļautu veikt aprēķinus un ātri reaģēt uz izmaiņām. Tieši šis ir galvenais iemesls, kāpēc šodien izmanto BIM. Mūsdienās izvēle par labu BIM inženiertehnisko sistēmu rīkam ir ļoti būtisks palīgs, kas sniedz konsultācijas un atbalstu kā no Latvijas tā citām valstīm.
Spēja sniegt konsultācijas ir ļoti svarīga, jo pat profesionāliem inženieriem kompleksu procesu digitāla projektēšana ir jaunums. Izvēloties DDS-CAD programmatūru, mēs vēlējāmies atrasties tuvāk tā kvalitātes konsultantam, kurš palīdzētu, nezaudējot iespēju iesaistīties BIM procesā, jo tāds arī ir lielākais izaicinājums – vienkārša procesa kļūda var izrādīties ļoti dārga. BIM Solutions konsultē vadošos projektus Latvijā un iespējams vienīgie orientējas integrētajā BIM procesā, ar kuru sabiedrība tika iepazīstināta BIM Forums Rīga 2016.

 

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē