7 praktiski padomi, kā, sevi neizputinot, uzbūvēt pirtiņu Aktuālie padomi

7 praktiski padomi, kā, sevi neizputinot, uzbūvēt pirtiņu

Otrdiena, 15 augustā, 2017

Viens no iemīļotākajiem sevis palutināšanas un dvēseles sakārtošanas veidiem Latvijā jau izsenis ir bijusi iešana pirtī – katrās sevi cienošās mājās ārpus pilsētas atrodama lielāka vai mazāka pirtiņa, kurā veldzēties un atjaunot spēkus turpmākajiem darbiem. Sava personīgā pirts mājās ir ļoti noderīga un pat vajadzīga lieta, kas jābūvē pārdomāti, lai netiktu sabojāts prieks par paveikto.

Izpēte

Jāsāk ar izpēti – "rakšanos" pa interneta vietnēm, grāmatām un rokasgrāmatām, diskusijām būvnieku, speciālistu un entuziastu forumos. Apskatot pietiekami lielu informācijas apjomu un iepazīstoties ar pašiem pirts būvniecības pamatprincipiem, varēsi būt drošs, ka nepieļausi izšķirošu kļūdu jau pašā pirts būvniecības darbu sākumposmā. Iespējams konsultēties ar zinātājiem un pieredzējušajiem, un tas pat ir ieteicams visā pirts būvniecības laikā, īpaši gadījumos, kad radušās kādas neskaidrības vai esi nedaudz "iesprūdis" – septiņreiz nomēri, vienreiz nogriez!

Vietas izvēle

Ja pirti vēlies būvēt iekštelpās, kādā no savas mājas daļām, atceries, ka pagrabā būvēt pirti nebūs labākā doma – mitrums ātri vien nokļūs uz pirts konstrukcijām, un tās bojāsies. Ja būvēsi pirti piemājas teritorijā, dari to pie ezera vai upes krastā, vai, ja tuvumā nav pieejamas ūdenskrātuves, pirti var būvēt lielāku koku aizvējā vai uzkalniņā, lai mazgāšanās ūdeņi nekrātos pie pamatiem. Jāņem vērā arī iespējas pievadīt nepieciešamās komunikācijas, kā arī ugunsdrošības aspekti – pirtij vajadzētu atrasties vismaz 15 - 20 metru attālumā no dzīvojamās mājas.

Izmērs

Šis jautājums ir patiesi individuāls. Ģimenes vajadzībām bieži vien tiek izbūvētas mazas pirtis – ap 7 - 8 kvadrātmetru platībā. Plānojot savas topošās pirts lielumu, var izmantot vienkāršu aprēķināšanas forumulu, katram cilvēkam atvēlot vidēji 2,5 - 3 metrus lielu platību. Protams, ja plāno būvēt ko grandiozu – teju atpūtas kompleksu – jārunā par pavisam citiem izmēriem. Tās noteikti ir vairākas telpas, no kurām pirts ir tikai to sastāvdaļa.

Materiāls

Vislabākā pirts – koka pirts. Jāatceras gan, ka tās būvniecībā nepieciešami dažādu koku šķirņu kokmateriāli un gana lielā daudzumā. Ārvalstīs plaši izplatīta saunu celšana no ciedra, Latvijā savukārt pirts pamatiem bieži izmantoti ozola baļķi, sienām – priede vai lapegle –, savukārt iekšējā apdarē bieži vien izmanto egles vai liepas, kas piešķir pirtij tās īpašo smaržu. Atceries, ka vislabāk pirti celt no jau izžāvētiem kokmateriāliem.

Tehnika

Ja centīsies iegādāties visu būvniecībai nepieciešamo mazo un lielo tehniku, ātri vien attapsies ar tukšu maku un pirti pusratā. Pēdējo gadu laikā lielu popularitāti guvuši būvtehnikas nomāšanas pakalpojumi – tos izmanto arī būvniecības uzņēmumi, apzinoties, ka investīcijas dārgā būvtehnikā gluži vienkārši neatmaksājas. Tādi uzņēmumi kā "CRAMO" piedāvā ērtus un izdevīgus tehnikas īres pakalpojumus gan uzņēmumiem, gan arī privātpersonām un "entuziastiem".

Krāsns un iekštelpas

Pirts iekštelpās var izmantot dažādu koku dēlīšus – ozolu, ošu, apšu –, arī liepu un bērzu, taču vēlams ne skujkoku. Rēķinies, ka pirtī būs ilgstošs mitrums, kā iespaidā dēļi var uzbriest un, atkārtoti žūstot, sarauties, veidojot deformācijas apdarē. Krāsns, savukārt, kopā ar lāvu ir pirts svarīgākā un centrālā daļa. Šeit tomēr labāk izvēlēties speciālista pakalpojumus, kas spēs uzmūrēt kvalitatīvu un drošu krāsni. Patlaban gan arī veikali piedāvā ļoti plašu pirts iekārtu klāstu – iespējams, kādam krāsns iegāde veikalā būs ērtākais un labākais variants.

Speciālisti

Elektriķus nesaucam labot mūsu zobus un arī ārstiem neliekam ievilkt kanalizācijas trubas. Reizēm jāapzinās savas spējas un iespējas, kritiski jāizvērtē ilgtermiņa ieguvumi pret īstermiņa ieguldījumiem, vienmēr prioritāri apsverot savu drošību, un, ja nepieciešams, jākonsultējas ar speciālistiem. Tiem, kuri nav pieredzējuši elektriķi, tomēr labāk atvēlēt līdzekļus šāda speciālista piesaistei – gan savā, gan citu labā.

Tāpat kā pirtī iešana, tāpat arī pirts būvniecība var būt iedvesmojošs, aizraujošs un pat meditatīvs process. Izvēloties pareizos risinājumus, nebaidoties konsultēties ar pieredzējušiem speciālistiem un pareizi izplānojot, kur ieguldīt savus līdzekļus, var izdoties brīnišķīga, paša būvēta pirtiņa.

Avots: abc
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 13 dienu portālā
Bija online 07 aprīlī 18:12
Meklētājs būvniecības nozarē

Pakalpojumu atlase pēc tēmas