Mežaparka Lielā estrāde: plāno izmantot no kāzām līdz Madonnas koncertiem Ziņas

Mežaparka Lielā estrāde: plāno izmantot no kāzām līdz Madonnas koncertiem

Otrdiena, 8 augustā, 2017

Nedaudz mazāk par gadu palicis līdz Mežaparka Lielās estrādes rekonstrukcijas pirmās kārtas pabeigšanai, bet pilsētas atbildīgās personas un celtnieki jau spriež par otro kārtu. Galvenais jautājums – kā izmantot plašo teritoriju laikā, kad nenotiek Dziesmu un deju svētki un lielie koncerti. Projekta autori uzskata, ka Mežaparka sirdī var organizēt ne tikai liela mēroga koncertus un izstādes. Vieta piemērota arī korporatīviem pasākumiem, kāzām un pārvietojamām ekspozīcijām.

26. jūlijā Rīgas domes Pilsētas īpašuma komiteja priekšsēdētājs Oļegs Burovs aicināja uz tikšanos dažādu uzņēmumu pārstāvjus, kas Latvijā rīko dažāda mēroga pasākumus, un kopā ar arhitektu Juri Pogu pārrunāja nepieciešamo tehnisko nodrošinājumu un prasības Mežaparka Lielās estrādes otrās kārtas tehniskajam projektam.

Mežaparka Lielās estrādes rekonstrukcijas darbi norit atbilstoši plānotajam. Paralēli būvniecības darbiem Rīgas domes Īpašuma departaments kopā ar arhitektiem, projektētājiem un ekspertiem izstrādā estrādes rekonstrukcijas otrās kārtas tehnisko projektu, kurā paredzētas arī telpas dažāda mēroga pasākumu rīkošanai.

„Pazeme” varēs uzņemt vairāk nekā 1000 cilvēku

Viens no projekta autoriem Austris Mailītis, prezentējot tehnisko projektu, uzsvēra, ka pēc tam, kad jau bija izplānotas galvenās estrādes pazemes apjoma daļas, izrādījās, ka ļoti daudz telpu ir brīvas un tās var izmantot, organizējot dažādus pasākumus paralēli lielajiem koncertiem un festivāliem. Galvenais – kompleksam jābūt „dzīvam”. Zem zemes slēpjas iespaidīgas platības: ātrijs 878,2 m², divas ekspozīciju zāles 554,61 m², paplašināta garderobes telpa, divi tualešu bloki, sadalīti trīs sektoros, palīgtelpas apkalpojošajam personālam, virtuve un ērts tehniskais koridors, kas aptver visas telpas, nodrošinot no tā brīvu piekļuvi jebkurai no tām. Kopumā apakšzemes apjoms var uzņemt līdz 460 cilvēkiem katrā ekspozīcijas zālē un 880 cilvēku ātrijā.

Pēc A. Mailīša teiktā, izmantot varēs pat kāpņu laukumus un telpas pie liftiem, piemēram, organizējot jauno mākslinieku izstādes. Autori paredzējuši arī pārbīdāmas skaņu izolējošas sienas, kas ļaus visas trīs telpas sadalīt, veidojot tās daudz intīmākas. Otrs projekta autors arhitekts Juris Poga norādīja, ka pazemes apjomu sienas ir dubultas un arī skaņas necaurlaidīgas – lai troksnis (bez palīgtelpām zem zemes būs izvietoti arī ēdināšanas punkti un tirdzniecības vietas) netraucētu baudīt lielisko akustiku estrādē.

Pārvietojamās sienas un jauns ceļš

Kultūras pils „Ziemeļblāzma” bijusī un atdzimstošās VEF Kultūras pils tagadējā vadītāja Liene Kubiļus iesaka nekoncentrēt visu enerģiju tikai uz lielajiem, taču reti notiekošajiem pasākumiem, bet veidot mobilu kompleksu – līdzās pastāvīgajām atvērt arī mazas pagaidu ekspozīcijas, kā arī pārdomāt tūristu maršrutus un šīs vietas reklamēšanu. Vieta ir atstatus no centra, tāpēc jābūt uzsvērtiem tiem plusiem, kas piesaistīs pasākumu organizatorus.

Šobrīd Dziesmu un deju svētku dalībniekiem nokļūšanai uz estrādi izveidots tehniskais ceļš, lai viņi darbības vietā nonāktu, apejot galveno gājēju ceļu. Izteikti piedāvājumi turpmāk šo ceļu izmantot arī citiem Lielās estrādes apmeklētājiem. Vēl jo vairāk tādēļ, ka ap pašu estrādi tiks izveidotas stāvvietas 300 automašīnām. Vēl desmitiem automašīnu (koncertu dalībnieku) varēs novietot pie galvenās ēkas.

Akcents uz digitālām detaļām

Projekta autori pastiprinātu uzmanību pievērsuši tehniskām detaļām. Piemēram, tam, kā tiks pievadīti kabeļi liela mēroga konferenču un koncertu rīkošanas gadījumā, kā strādās televīzija (tam izveidoti speciāli TV torņi). Mailītis apliecināja, ka viss projektēts tā, lai neatkārtotos NATO samitā, kas notika Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, pieļautās kļūdas, kad pārāk šauro tehnisko telpu dēļ visa aparatūra un ēdiens tika ienests pa centrālajām durvīm, pa kurām nāca arī viesi.

Juris Poga uzsvēra, ka īpaša uzmanība projektā veltīta apgaismojumam. Apakšzemes telpām, kur neiekļūst saules gaisma, nepieciešams īpašs aprīkojums. Tā kā telpas ir pagrabstāvā un vēsas, apsildes elementi tiks iemontēti grīdā.

Pašas Madonnas cienīga skatuve

Atgādināsim, ka Mežaparka Lielās estrādes rekonstrukcijas projekts tiek īstenots divās kārtās. Pirmajā posmā līdz 2018. gada jūnijam tiks pārbūvēta skatītāju zona. Savukārt līdz 2021. gadam tiks rekonstruēta estrāde ar pārsegumu kupola formā.

Pirmais posms būs gatavs jau līdz nākošajai vasarai – skatītāju zona ar 30 557 sēdvietām vai 60 000 stāvvietām, ar lielu pazemes apjomu, kurā būs labierīcības, ģērbtuves un sabiedriskā ēdināšana.Tas ir ļoti būtiski, ja runājam par lielo zvaigžņu koncertiem, jo pastāv pasaules standarti. Madonna neizskatīs piedāvājumu koncertēt, ja nebūs 70 000 skatītāju vietu. Visi lielie koncerti ar pasaules megazvaigznēm Baltijā visbiežāk notikuši Tallinā tikai tāpēc, ka viņu estrāde var piedāvāt līdz pat 60 000 skatītāju vietu (stāvvietu). Tagad, pārbūvējot estrādi, Rīgā arī būs iespējams organizēt šādus liela mēroga megazvaigžņu koncertus.

Līdz nākamās vasaras sākumam tiks arī savests kārtībā viss, kas ap estrādi būvniecības laikā ir sasmērēts vai sabojāts. Starp citu, ziemā jauno skatītāju zonu atkal varēs izmantot kameršļūkšanai vai braukšanai ar ragaviņām.

Šogad, 20. aprīlī, uz Mežaparka Lielās estrādes skatuves tika parakstīts līgums par estrādes pārbūvi. Pirmās kārtas būvniecības darbus pēc Rīgas domes Īpašuma departamenta pasūtījuma veic PS „LNK, RERE”. Plānots, ka pirmā posma rekonstrukcijas darbi tiks nodoti ekspluatācijā 2018. gada 18. jūnijā.

Avots: riga.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 16 dienu portālā
Bija online 7 stundas pirms
Meklētājs būvniecības nozarē

Pakalpojumu atlase pēc tēmas